Magyar foci

Gyönyörű gesztus Fehér Miklós egykori csapattársától

Ha már Magyarországon járt, Romeu Almeida számára természetes volt, hogy kilátogatott a 2004-ben a pályán elhunyt barátja sírjához.

A portugál U21-es válogatott Gyirmóton játszott Európa-bajnoki selejtezőt, és az edzői stáb tagja volt Almeida is, aki egykor Fehér Miklós csapattársaként szerepelt az FC Portóban.

Sokadszor bizonyosodik be, hogy Portugáliában nem felejtik Fehér Miklóst. A 2004. január 25-én a pályán elhunyt labdarúgó karrierje Győrből indult, majd 1998-ban – 19 éves korában – szerződtette őt az FC Porto. Később kölcsönben megfordult a Salgueiros és a Braga csapatában, majd a Porto B-ben szerepelt, mielőtt 2002-ben a Benficához került.

– Sok barátra tett szert ez idő alatt Fehér, az egyikük az a Romeu Almeida volt, aki kétszer szerepelt hazája válogatottjában, azon egy gólt szerzett. Jelenleg a portugál U21-es válogatott szakmai stábjának a tagja. Csütörtökön a magyar fiatalok a portugálokat látták vendégül Gyirmóton Európa-bajnoki selejtezőn, s ha már itt járt Almeida, kilátogatott a szabadhegyi temetőbe Fehér Miklós sírjához – számolt be a Kisalföld.

– Több mint tizenkét év eltelt a tragédia óta, de nem felejtem el a Mikivel töltött időt, és sajnos a drámája is örökké bevésődött az emlékeimbe – idézte a játékost a portugál szövetség honlapja.

– Majdnem egyszerre kerültünk Portóba, s kiváló kapcsolat alakult ki közöttünk. Mindketten fiatalok voltunk, próbáltuk bebiztosítani a helyünket a csapatban. Annak ellenére is jóban voltunk egymással, sokszor ebédeltünk együtt, hogy azonos poszton szerepeltünk, vagyis konkurensei voltunk egymásnak – folytatta Romeo Almeida, aki ott volt a pályán a Miki számára végzetes mérkőzésen.

– Ő a Benficában játszott, én a Vitoria Guimaraesben szerepeltem akkor már. A pályán szinte azonnal tudtuk, hogy nagy a baj, láttuk az orvosok reakcióját. Nehéz helyzetben voltak, hiszen az eső miatt nem használhatták a defibrillátort. Miki arcán látszott, hogy komoly a helyzet. Borzalmas volt az egész mindannyiunknak, akik akkor a pályán voltunk – mesélte szomorúan az egykori csapattárs és barát.

– Miki még nagyon fiatal volt, mindannyian megijedtünk a halálakor. Azok is letörtek, akik nem is ismerték Mikit. Utána sok társunk végeztetett el komoly egészségügyi teszteket. A mai napig sokkol, ha eszembe jut, ami történt. Mikor megtudtam, hogy Győrbe jövünk játszani, elhatároztam, hogy mindenképpen kijövök a barátom sírjához – mondta Romeu Almeida.

Fehér Miklós édesapját meghatotta az egykori csapattárs látogatása.
– Sokatmondó, hogy ennyi idő után sem felejtette el a fiúnkat, s szakított időt arra, hogy kimenjen a szabadhegyi temetőbe – mondta idősebb Fehér Miklós. – Sajnos nem voltunk itthon, későn szóltak, hogy ezt tervezi, így nem tudtunk vele találkozni. Megható a megemlékezése, nagyon sokat jelent nekünk.

Olvasói sztorik