Magyar foci

Arányaiban az MTK-é lesz a legdrágább magyar stadion

Egy férőhely ára másfél millió forint az új létesítményben, ami jóval drágább, mint a Fradi és a Debrecen otthonának esetében, de még a felcsúti Pancho Arénánál is költségesebb.

Ahogy az Index cikkéből kiderül, az új, Eb-meccsekre is alkalmas arénában 3-4 ezer euró közötti összegre tehető egy szék bekerülési költsége. Nem véletlenül szoktak így számolni, hiszen így a legkifejezőbb, arányaiban mekkorák a költségek.

A közelmúltban épített arénák közül az Espanyol barcelonai stadionja volt a legolcsóbb, amit 2009-ben adtak át – vagyis a világgazdasági válság kellős közepén épült -, hiszen 1450 euróból kijött egy szék. Abból, hogy 2010-ben az év stadionja lett, megállapítható, nem egy összegányolt építményről beszélünk, és az UEFA-nál is jól sorolták be, négy csillagot kapott.

A varsói, a 2012-es Európa-bajnokság nyitómeccsének, valamint a 2015-ös Európa Liga döntőjének otthont adó Nemzeti Stadion a legdrágább: 11 ezer euróba került egy szék. A költségeket alighanem megnyomta, hogy folyó partján áll, de ennél fontosabb, hogy befedhető, ahogy arra a lengyel–görög nyitómeccsen szükség is lett. Az eső ugyanis nem volt túl jó hatással a színpadra, és a megnyitóra.

Ugyanilyen összeget emésztett fel a Wembley is, ami a 2012-es olimpia döntője mellett két BL-döntőt is megrendezhetett. 92 ezres ez a stadion, nyilvánvalóan fontos volt, hogy szimbólum legyen, ha már az előző is az volt a tornyai miatt.

A táblázatból jól látható, itthon arányaiban az MTK-é a legdrágább stadion, amit nem indokolnak sem földrajzi viszonyok, sem a bontás extra költségei. És még esztétikailag sem túl vonzó, ha az eddigi szurkolói megnyilatkozásokból indulunk ki – írja az Index.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik