Magyar foci

Egervári: legyőzhetjük Svájcot, ha…

Storck előtt csak vele sikerült esélyesebb csapat ellen tétmeccsen nyerni; a volt szövetségi kapitány a két hetes bajnoki szünetről is beszélt.

A Feröeren elvesztett pontokat elvileg a továbbjutásért vívott harcban vetélytársnak számító csapatok ellen kellene visszaszereznie a magyar válogatottnak a vb-selejtezőkön. Az első alkalom rögtön pénteken következik, amikor az Európa-bajnok Portugáliát legyőző Svájc jön Budapestre. Mondani sem kell, a svájciak esélyesebbek, még úgy is, hogy legértékesebb (és alighanem legjobb) játékosuk, Granit Xhaka eltiltás miatt nem szerepelhet a magyarok ellen. A győzelem bravúr lenne – csupán az a gond, hogy magasabban jegyzett vetélytárs ellen az elmúlt években igen ritkán sikerült győznünk.
Bernd Storck vezetésével azért volt már rá példa (Norvégia, Ausztria) – előtte viszont húsz év alatt csak Egervári Sándor kapitánysága idején jött össze téttel bíró meccsen ilyen bravúr, vele Svédországot és Törökországot is legyőzte a magyar válogatott. A volt szövetségi kapitány a Rangadónak az ilyen sikerek lélektanáról és feltételeiről beszélt.

– Mindennek az alapja, hogy a játékosok megfelelő mérkőzésszámmal a hátuk mögött, formájuk maximumához közelítve lépjenek pályára ilyen ellenfelek ellen. Ez így októberre szerencsére többé-kevésbé megvalósulhat. Remélem, minden játékosunk megfelelő állapotban lesz a mérkőzésre. A nálunk erősebb futballkultúrák csapatain csak úgy lehet felülkerekedni, ha játékban lévő, fizikálisan jó állapotú labdarúgók alkotják a csapatot – szögezte le Egervári Sándor.
– Ez tehát az alap, ehhez jön a taktikai és mentális felkészítés. Utóbbit könnyítheti, hogy egy ilyen mérkőzés minden játékos számára meghatározó élmény, így volt ez az említett sikerekkel is. A labdarúgás az a sportág, ahol a többihez képest gyakrabban borulhat a papírforma, nem mindig az esélyesebb csapat nyer. A felkészülési idő alatt el lehet hitetni a játékosokkal, hogy képesek a bravúrra – nekünk erre rendszerint négy-öt napunk volt, ma szerencsére kedvezőbb a helyzet, ha ezzel élni tud a kapitány, legyőzhetjük Svájcot – tette hozzá a szakember.

Utóbbi mondat kapcsán kíváncsiak voltunk Egervári Sándor véleményére a két hetes bajnoki szünettel kapcsolatban, amit immár másodszor iktatnak be a válogatott meccse miatt a bajnokságban, és ami ellen már finoman tiltakoztak klubedzők és vezetők. Egervári mindkét oldalon állt már pályafutása során, ezért nem is szeretne ítélkezni a kérdésben.
– Természetesen megértem a kapitány érveit, mert kétségtelen, hogy az egész magyar futball megítélésében a válogatott szereplése a legfontosabb tényező, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Annyit persze hozzátennék, hogy véleményem szerint a játékosok felkészültségében nagyon fontos a hétről hétre történő bajnoki megmérettetés is… Az ideális az egyensúly megtalálása lenne a két véglet között, ami nyilván kompromisszumokat igényel, de cél közös – fogalmazott a korábbi kapitány, aki a meccsel kapcsolatban óvatosan jósolt.
– Tény, hogy a feröeri pontvesztés után kell a bravúr, ha az első két helyre oda szeretnénk érni. Különösen hazai pályán lenne nagyon fontos, hogy pontokat gyűjtsünk. Nem lesz könnyű, de ha az említett feltételek mellett a közös munka során mindenki jó állapotba kerül és mentálisan is egyben lesz a csapat, bízom benne, hogy a közönség segítségével összejöhet a siker – mondta Egervári Sándor.

Olvasói sztorik