Magyar foci

Vanczák: az Eb előtt jobban örültek nekünk Svájcban, mint utána

A svájciakat jól ismerő hátvéd úgy véli, Xhaka hiánya fontos tényező lehet a vb-selejtezőn: szervezett játékkal meglepetést okozhatunk.

Kilenc évig játszott Svájcban, de sosem lépett pályára a svájci válogatott ellen Vanczák Vilmos. A hetvenkilencszeres válogatott hátvéd nyáron tért haza és szerződött a Puskás Akadémiához, de továbbra is tartja a kapcsolatot svájci ismerőseivel. A Rangadónak az október 7-i magyar-svájci vb-selejtező kapcsán a vendégekről és a magyar esélyekről beszélt.

– Most még olyan nagyon nem foglalkoztatja a svájciakat a mérkőzés, majd inkább a jövő héten kezdenek foglalkozni vele. Az újságokban még nem téma a dolog. Persze, amikor még kint játszottam, sokszor szóba került a selejtező sorsolása. Bár a Sionnál nem volt válogatott csapattársam, azért beszéltünk a meccsről. Alapvetően örültek neki, hogy a magyarokkal kerültek egy csoportba, de ez jellemzően még az Európa-bajnokság előtt volt. Az Eb után már lehet, hogy átgondolták kicsit…

Nagy nevek akadnak a svájci keretben, szerencsére a jelenleg legértékesebb svájci játékos, az Arsenal középpályása, Granit Xhaka eltiltás miatt nem léphet pályára Budapesten. Vanczák szerint ezen kívül si akadnak gondjaik, bár van jópár klasszis a keretükben.
– Kétarcú csapat a svájci, minden meccsen képesek jól és rosszul is játszani. A portugálok legyőzése ott is váratlan bravúr volt, szerintem nem sokan számítottak rá. A támadójátékkal nincsenek megelégedve, kevés a kreativitás és kevés gólt rúgnak. Keresgélik, ki az, aki ezt hosszú távon megoldhatják. Embolót kiáltották most ki nagy tehetségnek, őbenne bíznak. De ő sincs nagyon jó formában, fiatal még, és kiegyensúlyozatlan. Ráadásul a Schalke borzasztóan kezdte a Bundesligát, ő pedig még nem lőtt gólt.
– Az sokat számíthat, hogy Xhaka eltiltott, így leginkább Shaquiritól várják a csodát, neki kellene megnyerni a meccset. De ő sincs csúcsformában, sérülés után tért vissza legutóbb és a csapata is gyengélkedik a Premier League-ben. Ezzel együtt, ha őt sikerülne kikapcsolni, azzal kihúzhatnánk a méregfogukat – véli Vanczák.

Svájc a Portugália elleni győzelemmel jó perspektívát teremtett magának a selejtezőcsoportban, míg a magyar csapatnak a Feröeren elvesztett pontokat elvileg a rangadókon kellene bepótolnia – Vanczák Vilmos szerint nem biztos, hogy nekünk esnek Dzemailiék a Groupamában, és ha okosan játszik a Storck-csapat, lehet esélye.

– Elképzelhető, hogy átértékelték kicsit a mieink elleni meccset és nem fognak sokat kockáztatni, a szövetségi kapitányuk, Petkovic egyébként is olasz típusú edző, inkább óvatos. Nekünk akkor lehet több esélyünk, ha papíron erősebb csapatok ellen játszunk, ahogy az Európa-bajnokságon is láttuk. Jó lenne, ha a várhatóan nem túl sok lehetőségünket ki tudnánk használni, mert elbizonytalaníthatnánk a svájciakat.

Olvasói sztorik