Magyar foci

Sehol nem áll meg annyi időre az élet, mint az NB I-ben

Egyetlen csoportellenfelünk sem hagyja abba három hétre a bajnokságot – nálunk 21 napig nincs meccs.

Thomas Doll szóvá tette, aztán mások is duzzogtak kicsit a magyar módi miatt: Bernd Storck kérésére az MLSZ a Feröer-szigetek elleni világbajnoki selejtezőhöz hasonlóan a Svájc és a Lettország elleni mérkőzések előtt is már két héttel beszünteti a hazai bajnokságot. Igaz, ezúttal páros FIFA-napról beszélünk, tehát két mérkőzést játszik a nemzeti csapat (ráadásul fontos meccseket, miután az elsőn rögtön pontokat veszített), de mégis kérdés, tényleg ennyi minden múlik-e ezeken a selejtezőkön.

Az október 7-én esedékes Magyarország–Svájc találkozó előtt két héttel kezdjük a felkészülést – igaz, csak azokkal a játékosokkal, akik nem légiósként futballoznak, merthogy a külföldi ligákban sehol nem lesz a jövő hét végén szünet… Így a Telkiben munkába álló hazai különítmény plusz egy hete nem tudni, mire lesz elég, közülük várhatóan néhányan már nem lesznek ott a szűkített keretben.

Nálunk 21, a Bundesligában 12

Mindenesetre megnéztük, a szeptember 24-i és az október 15-én esedékes következő bajnoki forduló közötti 21 napos bajnoki szünet máshol mennyiből áll. Nos, nem nagy meglepetés, hogy a topligákban szó sincs semmilyen „extra” rákészülésről, Bernd Storck hazájában, Németországban speciel a legrövidebb a szünet: október 2. és 14. között szünetel a Bundesliga, a német válogatott 8-án játssza a Csehország elleni selejtezőt, vagyis nagyjából öt napot készül előtte…

Angliában, Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban szintén másodikán játsszák a selejtezőkör előtt utolsó bajnoki meccseket, vagyis az ezekben a bajnokságokban szereplő meghatározó futballisták az esetleges hazautazással együtt ugyanúgy néhány napot készülhetnek a válogatottjukkal, mint a külföldön futballozó magyar éljátékosok.

A riválisaink nem izgatják magukat (?)

Csoportellenfeleink közül Portugália és Svájc sem csinált nagyobb ügyet a kelleténél a következő meccsekből: a Benfica, a Sporting CP és az FC Porto játékosai öt nappal az Andorra elleni selejtező előtt pályán lesznek, Svájcban pedig az FC Baselnek lesz meccse másodikán, így érkeznek a játékosaik a Budapestre utazó keretbe. Ami a „kicsiket” illeti: a lett, az andorrai, a feröeri bajnokságban sem tartanak extra szünetet – igaz, az ő esélyeiket nem ez befolyásolja (és a feröeriek jó része nem is otthon futballozik).

Tovább nézegetve az európai mezőnyt, egyszerűen nem találunk a környéken két hétre leálló pontvadászatot. Pedig nyilván a szlovákoknak (október 1-én teljes bajnoki forduló), a románoknak (szeptember 23-tól október 3-ig minden nap legalább egy bajnoki), a szlovéneknek (október 2.) is fontos a selejtező. A sor folytatható a holland, cseh, horvát pontvadászattal, hogy azoknak a válogatottaknak a bajnokságairól beszéljünk, amelyek (reményeink szerint) a magyarhoz hasonló célokért küzdenek.

Persze, ha október 7-én legyőzzük Svájcot, három nappal később pedig Lettországban is diadalmaskodunk, senki nem fogja kifogásolni az elnyújtott bajnoki szünetet. Vagy ki tudja, lehet, hogy mégis: a professzionális keretek között zajló futballbajnokságok mégiscsak az alapját képezik egy futballkultúrának. Igaz, Bernd Storck alighanem jobban bízik a telki összetartásokban, mint a magyar bajnoki meccsekben, ami a válogatott játékosok teljesítményére gyakorolt hatást illeti…

Olvasói sztorik