Magyar foci

Király Gábor többgólos győzelmet vár Feröeren

Két év után először nem vele kezdődik a válogatott összeállítása egy tétmérkőzésen, de nem nosztalgiázik. És készül a visszatérésre a Haladásban.

Utoljára majdnem két éve történt meg az, ami most (és ezután) fog a magyar válogatottal: tétmérkőzést játszik, és nem Király Gábor áll a kapuban. 2014 októberében a Feröer-szigeteken, az Eb-selejtezőn Dibusz Dénes védett – utána, egészen a nyári Európa-bajnokság utolsó magyar mérkőzéséig mindig a szombathelyi kapusé volt a poszt. Most ismét Feröerre kell utazni és ismét Király Gábor nélkül, csak éppen ez nem ideiglenes állapot – a Haladás legendája az Eb után lemondta a válogatottságot. Így mostantól tévénézőként figyelheti a csapatot, amire hosszú évekig nem volt példa.

– Még nem is gondolkodtam a mérkőzésen, úgyis jönni fog… Szurkolni fogok a srácoknak. Nem tudok kiutazni az edzések miatt, de nézem majd a találkozót – mondta Király Gábor a Rangadó érdeklődésére az első vb-selejtezővel kapcsolatban. Aki azt gondolná, a találkozó közeledtével a magyar kapus esetleg kicsit megbánta, hogy elköszönt a válogatottól, téved: Király nem nosztalgiázik és nem gondolta meg magát.

– Ez a döntés egy hosszabb folyamat eredménye volt, abszolút nincsenek rossz érzéseim. Más feladataim vannak, előre nézek – fogalmaz egyszerűen a maga mögött hagyott válogatottság-témáról.
A Feröer elleni első mérkőzéssel kapcsolatban pedig optimista, mivel elég jól ismeri a magyar válogatott mentalitását, a Dárdai és Storck által kialakított egységet. Persze ő sem számít könnyű meccsre, de nem is tekint különösebb szorongással az északi kirándulás elé.

– Mindenki nehéz mérkőzést vár, úgy készül. Viszont szerintem épp ezért születik többgólos győzelem. Ha a lendület, a magabiztosság megvalósul, akkor az lesz a kérdés, mikor rúgjuk az első gólt. Minél később, nyilván annál nehezebb lesz. De azt se felejtsük el, hogy itthon mi kaptuk az első gólt ellenük, és megfordítottuk a meccset. A játékosoknak a kinti körülményekről is van tapasztalatuk, nem ismeretlenként megyünk oda. Nagyon szervezett, gyorsan játszó Feröer-szigeteket sikerült legyőznünk, nem szabad lebecsülni őket. De egy jó start sok mindet meghatározhat.

Király biztos benne, nem lesz nagy teher a játékosok vállán, hogy a jó Eb-szereplés után esetleg túl sokat vár tőlük a közvélemény a vb-selejtezőkön. Annál inkább, mert elsősorban a magukkal szemben támasztott elvárásuk a mérce, nem a külső megfelelés.

– Az Eb-n a csapat hozzáállását jutalmazta a szurkolósereg. Ha a hozzáállás olyan, akkor egy vereség vagy döntetlen esetén is elfogadják. Mindenki mindent beleadott és a szurkoló ezt értékelte. Az Eb előtt is azt mondtam, ha mindent megteszünk, akármi lesz az eredmény, emelt fővel jöhetünk le a pályáról – most, a vb-selejtezők előtt is ugyanígy gondolom – jelentette ki a magyar kapus.

Hogy ki örökli hosszabb távon a mackóalsós kapus posztját a nemzeti csapatban, nem tudni, Király sem akar tippelni, a lényeg, mondja, hogy van jelölt, nem is egy.

– Nem az én feladatom eldönteni, ki lesz az utódom a válogatottban. Nagyon keményen dolgozó kapusok vannak a keretben, mindent beleadnak, az pedig a szövetségi kapitány dolga, hogy eldöntse, kit állít be. Olyan srácokról beszélünk, akik szeretnek és tudnak dolgozni, ez a mentalitás meghatározza a helyzetet.

Király Gábornak a válogatott meccsek miatti szünet a Haladás kapusaként is jól jött, hiszen korábbi sérülését lassan kipihenheti. Túl a negyvenen odafigyel magára, nem siettet és nem erőltet semmit, teljes értékű játékosként akar visszatérni a kapuba a bajnokikon. Addig is van, aki helyettesítse, Rózsa Dániellel a kapuban még pontot sem vesztett a Szombathely.

– A bajnoki szünet fontos a pihenés szempontjából is, hiszen nyáron nem tudtam semmit pihenni. Tegnap már edzettem rendesen a csapattal, de szép fokozatosan kell visszatérnem. A vizsgálatok kimutatták, hogy nincs szakadás vagy gyulladás, egyszerűen a fáradtságtól beálltak a csípő funkcionális izmai, ez blokkolja a dinamikus mozdulatokat. Kezelésekre járok, figyelek magamra, hogy minél jobb állapotban tudjak visszatérni, meglátjuk, mikor következhet be.

– Nem újdonság a számomra, hogy Rózsa Dani így véd, naponta dolgozunk együtt, tudom, hogy remek hozzáállású, profi játékos. Nem csak vele, a teljes kapus-stábbal keményen dolgozunk, napról napra. Örültem neki, hogy jó teljesítménnyel rukkolt elő. A legfontosabb, hogy a csapat jó legyen, nekünk ezt kell segíteni a továbbiakban is – fogalmazott Király Gábor.

Olvasói sztorik