Magyar foci

Vb-selejtezők előtt: mindig a plafont kell megcélozni!

A volt szövetségi kapitány, Gellei Imre nagyon bízik az új selejtezősorozat előtt is a magyar válogatottban, hiába rangsorolják magasabban Portugáliát és Svájcot.

Arccal a vb-selejtezők felé: a magyar válogatott megkezdte a felkészülést az új sorozatra, még egy teljes bajnoki fordulót is elhalasztottak Berd Storck csapata kedvéért. Feröer ellen nyitunk, októberben pedig Svájc következik. A futball-láz a jó Eb-szereplés után egy ideig garantált, de mire lehet ez elég egy olyan csoportban, ahonnan csak az első jut ki közvetlenül az oroszországi világbajnokságra, és történetesen az idei Eb győztese, Portugália, valamint Svájc is pályázik a továbbjutó helyekre?
A Rangadó a volt szövetségi kapitányok közül ezúttal Gellei Imrét kérdezte a várakozásairól – a szakember nem tagadja, őt is magával ragadta a válogatott nyári remeklése, ezért optimista a sorozat előtt, noha nyilván az elvárások is nagyobbak a Storck-csapattal szemben.

Ragyogóan használta Storck a kulcsembereket

– Kinn voltam a gyerekemmel és a barátaimmal Franciaországban, teljesen euforikus állapotba kerültünk a nemzeti csapat mérkőzéseit látva. Elsősorban az ragadott meg, hogy akárcsak a selejtezőkön, félelem nélkül, higgadtan, taktikusan, szervezetten játszottunk. Mindig volt a labdás játékosnak három-négy választási lehetősége, mert állandóan mozgásban volt a csapat. Ragyogóan ráérzett a kapitány, hogyan kerüljenek az úgynevezett játszó emberek a tengelybe. Ők irányítottak, Király Gabi pedig hátulról vezérelte a gárdát. Természetesen megvoltak a lélektani pillanatok, például Alaba kapufája, rögtön az első meccs elején, de ezt meg kellett érdemelni – tekintett vissza a kontinenstornára Gellei.
– Most kezdődik egy új építkezés, Király Gabi, Juhász Roli nélkül. Az elvárások pedig nagyok, de meggyőződésem, hogy a játékosoknak saját magukkal szemben is maximalisták voltak eddig. Ezt kell most is elérni. Pszichikailag ez lesz a selejtezők kulcsa. Ugyanakkor nem szabad rátenni semmiféle terhet a csapatra. De ettől nem tartok, ők tisztában vannak a saját erejükkel – tette hozzá a volt kapitány.

Felesleges előre latolgatni

– Szakmailag nagyon komoly kihívás ez, természetesen. Úgy kell belevetni magunkat a meccsekbe, hogy minél többet akarunk. Az ellenfelek nehezek, és nem csak a két nagy, pillanatig se gondoljuk, hogy Feröer ellen például könnyű lesz. De fel kell vonultatni az eddigi értékeket, és akkor elérhető a cél. A menedzsment majd felméri az ellenfeleket, ahogy eddig. Biztos, hogy nehezebb lesz a menetelés, hiszen most csak az elsők jutnak tovább. De előzetesen felesleges az esélylatolgatással kell foglalkozni, a csapat teszi a dolgát, ők sem mérlegelnek – mondja Gellei Imre, a csoport két favoritjával kapcsolatban pedig csak annyit tesz hozzá:
– Az biztos, hogy Portugália vagy Svájc magasabban jegyzett csapat, de az Eb-n sem gondolta senki, hogy megnyerjük a csoportot, például épp a későbbi győztes portugálok előtt.

Az újak alázatosan tanuljanak

Ugyanakkor ez a sorozat már nem csak az eddigi együttesről szól, hiszen Storcknak egy új csapat alapjait is le kell tennie, miután a kulcsemberek idősek, többen lemondták a válogatottságot. Gellei szerint jönni fognak az új emberek, akik később alapemberré válhatnak:

– Nagyon hiszem, hogy akárcsak a selejtezőkön és az Eb-n, a kapitány most is jó érzékkel nyúl a játékosokhoz. Eddig telitalálatnak bizonyult például a védők használata, ahogy Juhász Rolandot visszaillesztette a rendszerbe, amikor szükség volt rá. A kapus poszt persze kulcskérdés, érdeklődve várom, Dibusz Dénes és a többiek hogyan élnek a lehetőséggel, amit Király Gábor visszavonulása jelent. Nem tagadom, nagyon drukkolok Nagy Ádámnak is, hogy pozitív élményekkel térjen vissza a válogatotthoz, szépen épül a karrierje. Az új arcoktól pedig azt várom, hogy lelkesen és áldozatosan tanulnak a régiektől – fogalmazott a szakember.

Lettország? Most nem bukunk el apróságokon…

Gellei Imre kapitánysága alatt is közel voltunk egy Eb-kijutáshoz, ám 2003-ban végül elbuktunk a kulcsmérkőzéseken. Például Lettországban, ahová most is el kell majd utazni. Gellei bízik benne, hogy ma már sokkal profibb körülmények között dolgozva, nem botlik el váratlan akadályban a csapat.
– Mindig a plafont kell megcélozni, Storck és Dárdai Pali is így tett, és szerencsére sikerült is elérni az Eb-szerepléssel. A feltételek ma már nagyszerűek, a szövetség is mindent megtesz a csapat érdekében. Sose felejtem el, hogy annak idején Lettországban úgy kellett műfüvön játszanunk, hogy akkor láttunk olyat először válogatott meccsen. Most viszont adott a feltételrendszer, mindenre fel lehet készülni. Összességében úgy gondolom, ősszel van esély egy jó rajtra, erre a reményre csapat morális tartása feljogosít minket, és egy jól sikerült első két mérkőzés, négy-hat ponttal, sokat érhet – tette hozzá végül Gellei Imre.

Olvasói sztorik