Magyar foci

Garami kissé korainak véli Bese Franciaországba igazolását

Az MTK szakmai igazgatója a jelenlegi munkájáról, a felnőtt csapatról és a nemrégiben Franciaországba szerződő védőről is beszélt honlapunknak.

Tavaly júniusban mondott le az MTK vezetőedzői posztjáról Garami József, aki korábban 1996 és 1998 között, valamint 2004-től 2015-ig vezette a budapesti csapatatot. Az aktív edzősködéssel 75 éves korában hagyott fel, jelenleg pedig a kék-fehérek szakmai igazgatója, ideje nagy részében a Sándor Károly Akadémia, az utánpótlás együttesek, valamint a női csapatok edzéseit és mérkőzéseit látogatja. A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya a Rangadó.hu-nak beszélt mindennapjairól és az MTK-ról.

– Korábban voltam már hasonló helyzetben, igaz, akkor fiatalabb voltam. Amikor 2003-ban visszatértem az MTK-hoz, szakmai igazgató voltam, az utánpótlásért feleltem, bár ez a feladatom alig tartott egy évig, hiszen utána ismét kineveztek vezetőedzőnek. Kétségtelen, az embernek vannak olyan beidegződései, amelyeket évtizedeken keresztül csinál, aztán pedig amikor egyik napról a másikra ezeknek vége, az egy nagyon furcsa érzés. Nálam természetesen ilyen volt az edzésekre – néha akár napi kettőre is – való készülődés, a meccsekre való ráhangolódás és a meccsnapok – kezdte az interjút a 77 éves Garami József. – A futballnak minden része érdekelt korábban is, és minden egyes csapatomnál – a Fradi kivételével, mivel ott nem tartottak erre igényt – az utánpótlást is szemrevételeztem, nem volt véletlen, hogy rengeteg fiatalt építettem be általában az aktuális együtteseimbe. Mindig kijártam az utánpótlás-csapatok edzéseire és meccseire is, és jelenleg sincs ez másképp az MTK-nál.

A hétvégéi reggeltől estig meccsnézéssel telnek

A szakember megjegyezte, nagyon fontosnak tartják, hogy minden egyes korosztály elsajátítsa az MTK-ra jellemző stílust. Kiemelte, hogy az agárdi akadémia csapatainál – amely három együttest és négy korosztályt foglal magában – nagyszerűek az edzés- és a játékkörülmények, a fiatalabb korosztályoknál azonban ezeknek a feltételeknek a biztosítása egy fokkal nehezebb a budapesti stadionépítés miatt. A Pécs, a Győr és a Ferencváros korábbi vezetőedzője rengeteg mérkőzést igyekszik megnézni egy héten.

– Általában a hétvégéim szinte reggeltől estig meccsnézéssel telnek, szombaton tíz órától már kezdődik egy utánpótlás-meccs, aztán kétóránként követik egymást az újabb összecsapások. Annyi találkozót igyekszem személyesen megtekinteni, amennyit csak tudok, és természetesen a felnőtt csapat mérkőzéseit is látogatom. Nagy egység jellemzi a klubunkat, elég régóta működik hasonló felállásban a vezetés és a szakmai stáb, annyi változással, hogy jelenleg Teodoru Vaszilisz a vezetőedző, én pedig az utánpótlást segítem. Azonban bizonyos dolgokat megbeszélünk vele az első csapattal kapcsolatban is, próbálom átadni a tapasztalataimat – tette hozzá a tréner, majd az új stadionról is szót ejtett.

– Majdnem mindennap eljárok az új stadion mellett, egyszer már belülről is megtekintettem a munkálatokat, de természetesen azért várok még vele egy kicsit, hogy biztonságosabb legyen, és hogy többet lehessen látni belőle. Nagyon szép és jó lesz, várom már, hogy elkészüljön, és vele együtt fontosnak tartom azt is, hogy az utánpótlás számára kialakított pályák is készen legyenek a Salgótarjáni úton. Ezeknek a munkálatai azonban várhatóan csak a következő évben kezdődnek el.

Peches volt az idénykezdet

Az MTK felnőtt csapata nem kezdte jól az idényt, két döntetlen és három vereség állt a neve mellett az NB I első öt fordulója után, valamint az Európa Liga-selejtezőjéből is kiesett. Garami József szerint azonban több szempontból sem volt szerencséjük a kék-fehéreknek.

– Két okból kifolyólag is peches volt a csapat, sokkal több pontunk lehetne. Egyrészt eltiltások, sérülések sújtották az együttest, fontos játékosok hiányoztak. Másrészt az első öt meccsből jó néhányon közel álltunk ahhoz, hogy nyerjünk, de a foci ilyen, nem mindig az nyer, aki jobban játszik, hanem az, aki eggyel több gólt lő. Örömteli, hogy a beugró fiatalok nagyon jól megállták a helyüket, jól játszottak, és úgy néz ki, hogy be fognak épülni a csapatba. Torghelle Sanyi visszatérésével nagyon sokat nyertünk, ő egy olyan játékos, aki pontot tud tenni a mondat végére. Szellemi és fizikai vezér is egyszerre, nagyon örülök, hogy játszhat, remélem, ezek után már minden meccsen bevethető lesz a szezonban – bizakodott a szakmai igazgató.

Bese váltását korainak véli

Természetesen kíváncsiak voltunk a tapasztalt szakember véleményére Bese Barnabás átigazolásával kapcsolatban. A 22 éves játékos az előző héten írt alá a francia másodosztályú Le Havre együtteséhez.

– Általában nem örülök annak, ha idő előtt mennek el a fiatalok külföldre, igaz, Barna már nálam is játszott az NB I-ben, hol csatárt, hol védőt. Közel áll ahhoz, hogy megmérettesse magát másik európai bajnokságban, ám a helyében én egyelőre nem így döntöttem volna, egy kicsit érleltem volna még magamat a magyar első osztályban – vélekedett Garami, majd arról a Baki Ákosról is beszélt, aki meghívót kapott a magyar válogatottba Bernd Storcktól, sérülése miatt azonban mégsem készülhet Telkiben a nemzeti együttessel.

– Nem lepődtem meg Baki Ákos válogatott meghívóján. Sajnos az elmúlt időszakban sérülés is nehezítette a karrierjét, ha nincs ez a kihagyása, még korábban válogatott-kerettag lehetett volna. Nagyon jó adottságai vannak, pillanatnyilag viszont egy kicsit edzés- és meccshiánya van, de ez előbb-utóbb rendeződik. Jó képességű játékos, meghatározó tagja lehet majd a válogatottnak, az egyelőre azonban kérdés, hogy mennyi idő kell ehhez.

Végezetül Garami József egy előzetes tippet is mondott az NB I végkimenetelével kapcsolatban. Elmondása szerint annak ellenére, hogy a Ferencvárosnál játékban és eredményességben is látható a visszaesés, valószínűleg ismét a zöld-fehérek lesznek a bajnokok. Olyan könnyű útjuk azonban nem vezet majd az újabb elsőséghez, mint legutóbb, hiszen úgy gondolja, a Vasas nagyon jól összeállt, valamint jó néhány csapat megerősödött a nyár folyamán.

Olvasói sztorik