Magyar foci

„Az ősszel is remeklő válogatottra és sikeresebb klubcsapatokra van szükség”

ELÉG AZ ÜRES STADIONOKBÓL! 2. rész. Hiába a hazai szövetség minden törekvése, az úgynevezett Eb-láz, a magyar stadionokban alig kíváncsi valaki az NB I-es meccsekre. A Rangadó.hu hétrészes sorozatban kutatja a pangás okait - ezúttal egy klubvezető álláspontjára voltunk kíváncsiak.

Sorozatunk cikkei

1. rész – Csak nálunk zuhan a nézőszám? ELOLVASOM.
2. rész – Mit tehetnek a klubok?
3. rész – Üres lelátók szurkolói szemmel
4. rész – A futballistáknak sem mindegy…
5. rész – Mennyi az annyi? Válaszol: a sportközgazdász
6. rész – Az MLSZ-nek is ciki?
7. rész – Merre tovább? Mi lehet a megoldás?

A franciaországi Európa-bajnokságon a magyar szurkolók a tizenkettedik játékosként segítették a válogatottat a felejthetetlen sikerekhez a helyszínen, Magyarországon pedig ezrek gyűltek össze, hogy együtt szorítsanak hazánk focistáiért. Ki ne emlékezne a meccsek utáni spontán ünneplésre a budapesti körúton tízezrek részvételével?

Egy ilyen eredményes nemzetközi torna után joggal reménykedhettünk abban, hogy a fociláz továbbra is kitart Magyarországon, és az NB I-es találkozókon is több ezer, vagy esetleg több tízezer drukker szurkol a lelátókon. Ki ne emlékezne az ex-szövetségi kapitány, Dárdai Pál Eb utáni szavaira, aki azt nyilatkozta, hogy “Magyarországon az első öt fordulóban az összes stadionban ki kellene nyitni a kapukat, be kellene engedni az embereket, mert igény lesz a focira. Ha sok néző megy ki, a közepes játékosok is többet hoznak ki magukból. Egy óriási kör nyílt most meg.”

A magyar bajnokságból immáron eltelt három forduló, a javasolt ingyenes mérkőzések elmaradtak, a lelátók konganak az ürességtől, a fociláz kezd elmúlni, a magyar klubcsapatok nemzetközi leégései pedig újra visszasodortak bennünket a régi mederbe. Ahogyan arról beszámoltunk, az NB I első fordulója után kiderült, hogy csökkent a nézőszám tavalyhoz képest, valamint a második kör 2836-os átlagnézőszáma is kevesebb, mint a tavalyi második játéknapon.

A Rangadó.hu a Swietelsky Haladás ügyvezetőjét, Tóth Miklóst kérdezte, hogyan lehetne kicsalogatni a nézőket a lelátókra, és személy szerint Szombathelyen milyen akciókkal próbálnak kedveskedni a drukkereknek a meccsre járás szokássá tételét illetően.

A nagy meleg is ellenfél?

– Nálunk az a speciális helyzet a jellemző, hogy nem Szombathelyen játsszuk a találkozóinkat, hanem Sopronban. Az előző évadban nagyon sokan elkísértek minket az albérletünkbe, az idei szezonban az első két “hazai” mérkőzésünkön a vártnál kevesebb néző volt a stadionban. Talán ebben a nagy meleg is közrejátszott, hiszen amikor a meccsre utaztam le a legutóbbi hétvégén, azt lehetett látni, hogy sokan a Balaton felé veszik inkább az irányt. Emellett jelenleg sokan még a szabadságukat, a szünetet töltik, nyaralnak. Nálunk ez alapból tendencia, hogy júliusban-augusztusban általában kevesebb néző van a stadionban, mint szeptemberben. Reményeink szerint amikor véget ér a nagy meleg, többen biztatnak majd bennünket Sopronban – kezdte az ügyvezető, majd a klubnál bevezetett jegyárakról és kedvezményekről is beszélt.

– Nálunk 1500-2500 forintba kerül egy belépő, ami magában foglalja a Szombathely-Sopron oda-vissza útra szóló vonat- vagy buszjegyet. A mindennapokban egy felnőtt jegy ezeken a tömegközlekedési eszközökön nagyjából 3000 forintba kerül, ebből látszik, hogy sokat nem keresünk a jegybevételen, sőt… De ezt örömmel tesszük, ha sokan látogatnak ki a mérkőzésekre. Ettől az évtől kezdve azt vezettük be, hogy 18 év alattiaknak ingyenes a találkozók megtekintése, bízva abban, hogy minél több fiatalt hoznak ki a szülők a lelátókra. A bérleteseinknek is próbálunk sok akcióval kedveskedni. Nemrégiben például megjelent a honlapunkon, hogy aki bérlettel rendelkezik, az Intersportban húsz százalék kedvezménnyel vásárolhat a kijelölt napokon. Emellett pedig megegyeztünk egy szombathelyi benzinkút-állomással, ott pedig mindegyik Hali-játékos és bérlettel rendelkező szurkoló három forintos kedvezményt kap az üzemanyag literenkénti árából. A soproni stadion maximális befogadóképessége ötezer fő, nagyon örülnénk annak, ha ebben a szezonban néhányszor meg tudnánk tölteni teljesen a nézőteret – vázolta fel az akciókat és a reményeit Tóth Miklós.

Az ingyenes beléptetés nem valósítható meg

A vezető hozzátette, nehéz megmondani, hogy hol akadnak el a szurkolók toborzását illetően.

– Vannak olyan vélemények is, miszerint ingyen kellene beengedni mindenkit a meccsre, ez azonban szerintem nem valósítható meg – tette hozzá a vezető. – Ha csak a válogatottból indulunk ki, a jó focira van igény, hiszen ha 30 ezren kimentek Marseille-be, akkor azért ennyi embert minimum érdekel a labdarúgás Magyarországon, egy hétvégén azonban csak 15-20 ezren vannak összesen a meccseken, ami nagyon kevés. Mi is azon gondolkozunk, hogy milyen további akciókat szervezzünk.

És, hogy általánosságban miért van ilyen kevés néző az NB I-es meccseken a sikeres Eb után, és mi kellene a fellendüléshez?

– Véleményem szerint ehhez kellene a válogatott jó szereplése, ami most meg is volt a nyáron, de ősszel is folytatódnia kellene. Ezen felül azt gondolom, hogy a klubcsapatainknak is jobban kellene szerepelnie hosszútávon a nemzetközi porondon, akkor talán több néző kijönne a meccsekre. Továbbá, mi azonnal csatlakoztunk ahhoz a lehetőséghez, hogy nem kérjük a klubkártyát, amint a Magyar Labdarúgó Szövetség ezt lehetővé tette. Ez jó döntés volt a részükről. Az viszont, hogy ezek után is csökkent a nézőszám például az előző évhez képest, valamelyest lelombozza a hangulatot. Az MLSZ nemrégiben megkeresett bennünket egy Szurkolói Klub kialakításával, ezzel próbál a szövetség tenni a tömött lelátókért, jelenleg folyamatban van ennek az ügye – zárta a honlapunknak adott interjúját Tóth Miklós.

Olvasói sztorik