Magyar foci

Magyar kapusválság? „Sajnos sehol sem látom Gabi utódját”

Hegedüs Péter, a szombathelyi legenda által alapított kapusiskola szakmai igazgatója keményen fogalmaz, amikor Király Gábor pótlásáról kérdezzük.

Király Gábor visszavonulása a válogatottól nem volt teljesen váratlan döntés, hiszen már az Európa-bajnokság után sejteni lehetett, hogy így határoz. Azt pedig nyilván régóta mérlegelik az illetékes szakemberek, ki követheti őt a kapuban. Hogy ki lesz a méltó utódja – lesz-e egyáltalán – az persze más kérdés.

18 éven át nyilván nem sokan fognak a válogatott kapujában állni a jövőben, és a százas határt sem sokan lépik át. A kérdés nem a rekord megdöntése, hanem, hogy a fiatalabbak között van-e olyan kaliberű egyéniség, aki hosszabb távon megoldhatja a kapuskérdést a nemzeti csapatnál. Király Gábor 21 évesen debütált a válogatottban – ma már erre sem sok esély van a magyar kapusoknál, hiszen a keretben mögötte várakozók betöltötték ezt a kort.

Hegedüs Péter, a Király Gábor Kapusiskola szakmai igazgatója – akinél jobban aligha ismeri bárki Király pályafutását és képességeit – nem tagadja, egyáltalán nem optimista a posztot illetően, mert Király közvetlen utódai nincsenek túl jó helyzetben a klubjaiknál – és hát, Királyból amúgy is csak egy volt.

Bogdánt mondaná, de…

– Én sajnos nem látom az utódot. Van sok egyforma képességű kapus, de kiemelkedő nincsen közöttük. Bogdán Ádámot mondtam volna, de nem volt szimpatikus, hogy amikor a rosszabb szezon ellenére Storck meghívta negyedik számú kapusnak, nemet mondott. Még ha kilencedik számúnak is hívnak, el kell menni a válogatottba… – jelentette ki a Rangadó kérdésére Hegedüs.

– Az ellenpélda szerencsére adva van, Megyeri Balázs. Épp tegnap mesélte róla Király Gabi, micsoda utazási tortúrák után érkezett meg az edzőtáborba az Európa-bajnokság előtt, és már délután védett. Pedig tudta, hogy csak negyedik kapusnak hívták be… Ez a követendő hozzáállás. Ha ő tudna védeni a Bundesliga II-ben, akkor őt mondanám. De nagyon nehéz dolga lesz – jelzi Hegedüs a problémát, ami több magyar kapusra is igaz. Akire pedig nem, arról nincs jó véleménye.

– Nüansznyi különbségek vannak a kapusaink között, nincs olyan kiemelkedő, mint Király volt. Gulácsiról nem tudom, fog-e védeni rendszeresen, Dibuszt pedig én felejtősnek tartom. És ne feledjük, a helyzet azért sem könnyű, mert nincs idő kísérletezni, hogy két meccsen védetem ezt meg azt, itt azonnal kell dönteni, a világbajnoki selejtezőkre a legjobb kapussal kell kiállni.

Az kevés, hogy robinzonáddal véd valaki

Hegedüs Péter szerint egy ekkora karrierhez, majd’ húsz év folyamatos válogatottsághoz sok mindennek össze kell állnia, és aligha véletlen, hogy éppen Királynál állt össze. Másnak nem nagyon lesz esélye rá a közeljövőben.

– Mi kell ilyen sorozathoz? Azon kívül, hogy védeni tudás: szerencsefaktor, hogy elkerüljék a sérülések. Pozitív gondolkodás: mert van olyan, hogy egyet hátra kell lépni, hogy kettőt előreléphess. Voltak neki is hullámvölgyei a klubjaiban, de azokból is építkezni tudott. A válogatottban is volt, hogy elfelejtették, Várhidi Péternél, Pintér Attilánál szóba sem került. Ő maga sem hitte már, hogy lesz még válogatott. Dárdai Palinak is azt mondták eredetileg, hogy kapusedzőként számítson rá, és ő akkor azt mondta, nem, nálam Király a kapus.

– Ami a szakmai részt illeti: nem tudom elképzelni, hogy más így meg tudja oldani a hátulról történő labdakihozatalt, a sok passzt, a lábbal való tökéletes játékot. Még az NB I-ben sem tudják megoldani, Dibusz mindig felrúgja a lelátóra a labdát. Az már nem hat meg, hogy valaki robinzonáddal kivéd egy húsz méteres lövést, ennél sokkal komplexebbnek kell lennie egy jó kapusnak.

Járják az országot az új tehetségekért

Hegedüs is elismeri, Király kicsit a saját utódlását „fúrta meg” azzal, hogy a sok év alatt remek kapusok sora szállt ki mellőle (csak néhány név, akik esetleg miatta nem lettek többszörös válogatottak: Babos Gábor, Sáfár Szabolcs, Végh Zoltán, Szűcs Lajos), és ma már nincs olyan, aki hozzá hasonlóan fiatalon odaállhat a válogatott gólvonalára. Bízni a későbbi generációkban lehet, és Király Gábor épp azon dolgozik, hogy egyszer valaki a nyomába eredhessen.

– Nem látok a következő generációban olyan, most 20-21 éve kapust, akiben ott a következő Király Gábor. Pedig az én időmben mindig voltak fiatalok, akik ott dörömböltek a felnőtt csapat kapuján. Járjuk az országot, éppen Király Gabival, keressük a tehetségeket, de inkább a 12-13 évesek között látjuk. Jó lenne egy egységes kapusedző-képzés, mert manapság már az is kapusedzőnek mondja magát, aki a maximum egy Pornóapáti–Jászkisér meccsen védett – füstölög kicsit Hegedüs Péter, aki végül hozzáteszi, mindezzel együtt Király Gábornak nem (csak) a tudása fog borzasztóan hiányozni a válogatottból:

– Lehet nagyon jó tíz mezőnyjátékosod, ha mögöttük nincs valaki, aki nem csak a pályán, hanem az öltözőben is hangadó, igazi vezér, tartást és hitet ad a csapatnak. Márpedig Király Gabi pontosan ez volt. És ezt nem lehet pótolni egyik napról a másikra.

Olvasói sztorik