Magyar foci

A szürke hét árnyalata: Király Gábor legfontosabb válogatott meccsei

Nehéz kiválasztani 107 meccsből a legérdekesebbeket, de megpróbáltuk. Egy fantasztikus pályafutás legfontosabb állomásai.

Válogatottsági rekorderként vonul vissza Király Gábor a nemzeti csapattól. A magyar futball legendái közé került kapus 18 évig védte a válogatott kapuját (igaz, nem megszakítás nélkül), rengeteg emlékezetes fellépése, bravúrja volt – most a valamilyen oknál fogva legérdekesebb, legszebb emlékeket válogattuk ki ezek közül.

1. Ausztria–Magyarország 2-3, barátságos meccs, 1998. március 25.

Ezt mindenki betéve tudja már, aki figyelemmel követte Király pályafutását: a debütálás a nemzeti csapatban, 21 évesen, Bécsben – az 1997-es világbajnoki pótselejtező brutális pofonjai és Csank János lemondása után Bicskei Bertalan egy fiatal válogatottat kezdett építeni, részben az atlantai olimpiára két évvel korábban kijutott játékosok, részben más magyar tehetségek (és néhány rutinos futballista) köré. Ebben a csapatban Király Gábor úgy debütált, hogy első labdaérintésével kivédte az Európa-hírű Toni Polster tizenegyesét. Ekkor nagyon sok szurkoló előre megszavazta volna neki a száz válogatottságot.

2. Magyarország–Portugália 1-3, Európa-bajnoki selejtező, 1998. szeptember 6.

Az első tétmérkőzés, egyben az első vereség – a szakadó esőben a Népstadionban Király rövid nadrágban (!) védett, talán ezért is lett később kabala nála a mackónadrág… A szünetben még vezettünk, a szombathelyi kapus magabiztos volt, de a fordulás után Figóék gyorsan fordítottak, és Király is letudta első válogatottbeli potyagólját, amit aztán igen kevés követett.

3. Magyarország–Olaszország 2-2, világbajnoki selejtező, 2000. szeptember 3.

Majdnem napra pontosan két évvel később sokkal kellemesebb szájízzel jöhetett le a pályáról, első világbajnoki selejtezője után. A világsztárokkal felálló Olaszország nem bírt a magyarokkal és Királlyal, csak Filippo Inzaghi ne lett volna… Szerencsére nálunk meg volt Horváth Ferenc, így kihoztuk ikszre a meccset, Király Gábor pedig valóban hihetett a babonáknak, mert a 21. fellépése igen jól sikerült a nemzeti csapatban.

4. Belgium–Magyarország 3-0, barátságos meccs, 2009. november 14.

Nem különösebben emlékezetes találkozó ez a válogatott történetében. Királynak viszont igen, mert majdnem pontosan három év kihagyás után ekkor védhetett ismét a válogatottban. 2006-ig rendszeresen ő volt az egyik kapus a keretben, aztán az emlékezetes máltai vereség (ami amúgy a 70. válogatottsága volt) után kinevezett Várhidi Péter nem számolt vele – sokan leírták, de jött Erwin Koeman és az új esély.

5. Magyarország–Norvégia 0-2, barátságos mérkőzés, 2012. november 14.

Pontosan három évvel később Király Gábor megdöntötte Grosics Gyula rekordját és 87. fellépésével ő lett a legtöbbszörös válogatott magyar kapus. Ekkor már a száz is látótávolságban volt, de hogy azt majd szintén a norvégok ellen, csak éppen „picit” fontosabb mérkőzésen ünnepelheti, senki sem tudta. És talán ő maga sem számolgatott még.

6. Norvégia–Magyarország 0-1, Európa-bajnoki pótselejtező, 2015. november 12.

De eltelt újabb három év és a 40. évében lévő Király Gábor, Bozsik József után elsőként elérte a százas határt. Ráadásul ez a találkozó korántsem csak a statisztika miatt mérföldkő az ő és a nemzeti csapat történetében. Király Gábor igazi vezéregyéniségként, káprázatos bravúrral kezdte a meccset és végig a válogatott támasza volt, nagyban hozzájárulva az Európa-bajnoki kijutáshoz (és természetesen a visszavágón, a válogatottsági rekordot jelentő 101. meccsén is ő volt az egyik legjobbunk).

7. Magyarország–Belgium 0-4, Európa-bajnoki nyolcaddöntő, 2016. június 26.

Egy vereség, ami után senki nem kárhoztatta a magyar játékosokat és különösen Király Gábort nem, akinek – most már tudjuk – ez volt az utolsó mérkőzése címeres mezben. 18 év, 107 válogatottság után búcsúzott – és a vereség ellenére is bravúrosan, hiszen a meccsen bemutatott egyik védését a torna legszebb pillanatai közé választották utólag. Pályafutása első felnőtt válogatott világversenyén Király Gábor a védéseivel, örömfocit idéző trükkjeivel és legendás szürke mackónadrágjával a világ szemében is a legendás kapusok közé emelkedett. Méltóképpen lezárva fantasztikus válogatott karrierjét.

Olvasói sztorik