Magyar foci

Hiába küzdött, hátrányban a Vidi

A Midtjylland kihasználta egyetlen igazi ziccerét és közel került a továbbjutáshoz az EL-selejtezőben.

Európa Liga-selejtező, 3. forduló, 1. mérkőzés

Videoton FC – FC Midjtylland (dán) 0-1 (0-0)
Felcsút, Pancho Aréna, 2899 néző. Játékvezető: Nevalainen

Videoton: Kovácsik – Nego, Vinícius, Lang, Stopira – Szolnoki, Pátkai – Suljic, Géresi (Barczi, 83.), Bódi Oliveira, 62.) – Lazovics (Feczesin, a szünetben). Vezetőedző: Henning Berg
Midjtylland:Dahlin – Kristensen, Hansen, Banggaard, Novak – Halsti, Olsson, Hassan – Kadlec (Romer, 71.), Onuachu, Sisto (Poulsen, 88.). Vezetőedző: Jess Thorup
Gólszerző: Novak (55.)

Először volt a kezdőcsapat tagja a Videotonban az Európa Liga selejtezői során Danko Lazovics, a rutinos szerb csatár, aki korábban szerepelt már nemzetközi kupa főtábláján – ezúttal ő kezdett centerként, Géresi Krisztián eggyel hátrébb lépett, Feczesin és Barczi pedig a kispadon kapott helyet. A Midtjylland a dán bajnokságban egy 4-0-s idegenbeli győzelemmel melegített a selejtezőre, a Vidi viszont még nem nyert meccset az NB I-ben.

A dánok már a második percben igazolták, amit Henning Berg mondott róluk: még bedobásból is veszélyesek, Markus Halsti fejelt fölé egy megcsúsztatott labdát. Az ötödik percben viszont a Videoton szerezhetett volna vezetést, Lazovics finoman emelte Géresi elé a labdát, aki a 16-oson belül nem tudta elpasszolni a kapus mellett, helyzet volt! Mindkét csapat sokat futva, letámadással próbálta zavarni a másikat, kifejezetten tempós, ha nem is hibáktól mentes volt a játék.

A 14. percben nagyon kedvező helyről lőhetett szabadot a dánok legértékesebb játékosa, Sisto, a sorfalon felpattanó labda szerencsére fölé hullott, Kovácsik már elment az ellenkező irányba. A Midtjylland villámgyors játékosai simán felvállalták az egy-egyeket, azonnal támadták a kaput, a Vidi többnyire kontrákra hagyatkozott. A 26. percben Géresi szerzett labdát a bal szélen, de túl nagy volt a lendülete, ahogy betört a kapu elé, kivitte az alapvonalon.

A 44. percben Kadlec készítette le a labdát Hassannak, aki jó helyzetből lőhetett, de Kovácsik jól helyezkedett. Az első félidőben összességében derekasan küzdött és futballozni is próbált a magyar csapat a fizikálisan is nagyon erősnek tűnő ellenféllel szemben.

Henning Berg, ellentétben a korábbi meccsekkel, ezúttal már a szünetben cserélt, Lazovics helyére érkezett Feczesin Róbert. A Vidi az 50. percben minden addiginál közelebb járt a gólhoz: Bódi szabadrúgását Dahlin maga elé ejtette, Stopira rácsapott, de közelről belerúgta a kapusba a labdát. Egy percre rá Feczesin került helyzetbe, de lövés helyett még tolt a labdán, majd elesett – nem volt jó megoldás, nem kapott 11-est.

Kár volt a kihagyott lehetőségekért, mert a dánok góllal válaszoltak: az 55. percben Olsson felívelését a langaléta Onuachu simán lefejelte Novak elé, aki lefordult Langról és 11 méterről, ballal a jobb alsó sarokba lőtt – sakk-matt támadás volt (0-1). Berg ezután Oliveirát is beküldte, támadóbb szerkezetre váltva, a dánok pedig kontráztak, és nem is veszélytelenül. De a Vidi támadásaiban is megvolt a veszély, Suljic középről indulva mozgatta a társakat. A 67. percben hatalmas ziccer maradt ki: Stopira balról belőtt éles labdája keresztben elment a kapu előtt, a hosszún érkezett Nego és gyakorlatilag az üres kapu fölé lőtt.

Keménykedések is tarkították a küzdelmet a hajrában, a magyar csapat becsülettel ment az egyenlítésért, a Midtjylland pedig határozottan védekezett. A fehérváriak az utolsó tíz percre, úgy tűnt, elfáradtak kissé, túl sok lett a pontatlanság, ez pedig a rohanásban nehezítette a támadásépítést. A 89. percben Oliveira csatát nyert Kristensennel szemben a bal szélen, de kissé elhamarkodva azonnal kapura lőtt, a labda középre ment, Dahlin védett.

Nem volt markáns különbség a két csapat között a játékban, de a ziccerét kihasználó dán együttes megnyerte az első meccset és ezzel nehéz helyzetbe került a magyar ezüstérmes. Könnyen lehet, hogy hamar eltűnik az utolsó hazai klub is a nemzetközi porondról.

Olvasói sztorik