Magyar foci

Talán Kádár és Dzsudzsák elkel, de nagy illúzióink ne legyenek

Hrutka János szerint az Eb-szereplés egyszeri siker volt, amitől nem lesz minden magyar játékos kelendő, ráadásul a kupaselejtezők szépen vissza is rántották a meglódulni látszó szekeret.

Mint már cikkeztünk róla, az Európa-bajnokság után várt komolyabb kereslet a magyar játékosok iránt egyelőre nem következett be. Nagy Ádám bolognai szerződésén kívül semmi konkrétum, legutóbb Dzsudzsák Balázsról tudtuk meg, hogy akár maradhat Törökországban. A Rangadó megkérdezte Hrutka Jánost, az egyik legismertebb hazai játékosügynököt, mire számíthatunk a továbbiakban.
– Ez a lelkesedés és a külföldi futball felénk irányuló elismerése akkor lesz hosszabb távú, ha a sikerek nem egy Eb-re szólnak, hanem ha tartósan jelen lesznek. Sajnos a kupacsapataink egy kivételével már a júliust sem élték túl, ez pedig ellentétes hatást eredményez… Amikor egy Ferencváros az albán másodiktól kiesik, nincs miről beszélni – mondta keresetlenül Hrutka, aki szerint sztárjaink továbbra sincsenek.

– A válogatott szereplése, hangsúlyozom, gyönyörű volt és hatalmas meglepetés, ezt a nemzetközi futballvilág sem várta. Ám van egy fontos tényező. Most épp Németországban vagyok, itt mindenki arról beszélt, hogy ez a siker a csapat egységének köszönhető, tehát egyéneket nem emeltek ki. Persze fiatal korához mérten van olyan játékosunk, aki piacképes, de top-kategóriás játékosunk ettől függetlenül továbbra sincs.
Az átigazolási időszak vége még messze van, egyáltalán nem biztos, hogy nem vált klubot több magyar játékos, de nagy felfutásra ne számítsunk, véli a volt Fradi-hátvéd.
– Nagy Ádámot és Kádár Tamást kivéve senkiben nem látok komoly lehetőséget. Kleinheisler László jó helyen van most, de ezeken a játékosokon kívül nincs más, aki topligában reménykedhet. Kádárnak nagyon szorítok, mert ő bármelyik bajnokságban megállná a helyét, szerintem ő volt a legjobbunk az Eb-n. Szurkolok neki. Nagy Ádámmal kapcsolatban ugyanakkor el kell mondjam, annál a másfél millió eurónál, amennyiért eladták, szerintem már az Eb előtt többet ért… De tudomásul kell venni, amíg egy horvát vagy szerb fiatalt már 17-18 évesen eurómilliókért értékesítenek, pusztán a nemzetiségük miatt, addig a magyar futballistáknak nagyon komoly hátrányt kellene ledolgozniuk a nemzetközi piacon.

Természetesen külön téma a válogatott kapitánya, Dzsudzsák Balázs. Már az Eb előtt biztosnak tűnt, hogy nem marad a Bursaspornál, a torna után tovább fokozódott a helyzet, egyelőre mégsincs fejlemény és legutóbb már az is felmerült, hogy továbbra is a török együttesnél játszik. Hrutka szerint nincs könny helyzetben, noha kétségtelenül ő a legpiacképesebb magyar futballista.
– Dzsudzsák sem a fiatal reménységek közé tartozik, igaz, nem is Bursaspor-szintű játékos, ennél magasabbra kvalifikált. Az orosz kitérő miatt nagyon fel lett srófolva az ára annak idején, most kezd visszatérni a normális mederbe, de nem könnyű olyan ajánlatot összehozni, a fizetésével együtt, amennyit kapni szeretne. Sok körülménynek kell passzolnia, hogy összejöjjön mondjuk egy Bundesliga. Ugyanakkor, nem megbántva őt, úgy vélem, nem annyira egyénileg emelkedett ki, mint a csapatjátékhoz hozzátett teljesítményével. Nem tűnt ki úgy, mint mondjuk egy Payet a sztárok között – teszi hozzá Hrutka János.

Összegezve a helyzetet: sütkérezni a meglepően jó Eb-szereplés fényében nem lehet, a magyar futballnak továbbra is előre kell menekülnie, ha fejlődni akar. A válogatott a kirakatban lesz egy ideig, de az illúzióknak hamar vége lehet, ha nem jönnek újabb eredmények, véli a menedzser:
– Az Európa-bajnokság befejeződött. Augusztus 31-ig meg fogjuk látni, mekkora hatása volt. De ha már akár a vb-selejtezőkön nem nyújtunk jó teljesítményt, továbbra is nagyon nehéz lesz eladni a magyar játékosokat. A mi lehetőségeink limitáltak, nincsenek kiemelkedően tehetséges fiatalok Gera, Király vagy Dzsudzsák mögött. A nemzetközi kupa szereplés pedig, ismétlem, visszahúzta a meglódulni látszó szekeret, elég rendesen.

Olvasói sztorik