Magyar foci

Izlandot úgy lehet legyőzni, ahogy a norvégokat

A tizenkét éve Izlandon élő magyar kapus, Matus Sándor elmondta, futball-lázban ég a szigetország, továbbjutást várnak a válogatottól.

Akureyri egy 18 ezres város Izlandon, egyetemmel, két első osztályú csapattal – itt él és dolgozik, mellette pedig futballozik Matus Sándor, aki régen a Videoton, Gázszer és a Pécs csapatában védett Magyarországon, 2004-ben pedig Izlandra igazolt. A Rangadó megkeresésére mesélt az Eb-lázban égő izlandiakról, hiszen a magyar válogatott a szigetországgal is egy csoportban szerepel a tornán.

Egy dolgozó magyar kapus

– Az izlandi élvonalban tizenkét csapat van, most már van köztük olyan, ahol profik játszanak, külföldiek is. A Pepsi Liga a legfelsőbb osztály, én a második vonalban játszom. Kevés a jó kapus, ezért megkértek, negyven évesen is játsszam. Közben pedig nevelem az utánpótlást – mesélte Matus.

– 2004 márciusában jöttem ki, először csak hat hónapra írtam alá, áprilistól októberig, de annyira jól sikerült az a szezon, hogy hároméves szerződést és egy munkahelyet kínáltak, itt ez így megy. Huszonnyolc-huszonkilenc évesen már tudtam, hogy nem leszek BL-győztes, úgy gondoltam, ez egy tisztességes megélhetés. Ebből lett végül három ilyen ciklus. Mindig dolgoztam a foci mellett. Izland legnagyobb autókölcsönző cégénél vagyok állásban, eleinte autókat tisztítottam, most pedig már hat-hét emberem van, akiknek én vagyok a főnöke, javítjuk az autókat. A páromat itt ismertem meg, a segítségével tanultam meg a nyelvet is, a hatéves kisfia tanított. Most már van két közös gyerekünk, akik tőlem tanulnak magyarul – avatott be a mindennapjaiba a magyar kapus, aki évente pár hétre látogat haza a családhoz, Székesfehérvárra.

Izlandon is épültek új pályák

Matus Sándor közvetlen közelről látta az izlandi futball felfutását: válogatott szinten voltak ellenük kellemetlen emlékeink, de a 2000-es évek elejéig nem számítottak komoly tényezőnek az európai porondon. A mostani Eb-részvétel a csúcs, de már nem az első figyelemre méltó izlandi siker.

– Az egész izlandi futball rengeteget fejlődött. 2004-ben egy darab fedett műfüves pálya volt, most van tizennégy. Minden iskola kapott műfüves pályát. Izlandon a kézilabda volt a „rendes” sport, a focit csak nyáron három hónapig űzték. Ez szépen megfordult a fedett, fűthető pályák építésével. Látszik az izlandi játékosokon is, hogy ügyesebbek, sokkal több órát töltöttek a gyakorlással. A hozzáállásuk pedig mindig profi volt, soha nem adják fel – adta meg a siker receptjét Matus.

A svéd edző, aki elnök is lehetne Izlandon

A válogatott sikerei a közvéleményt is lázba hozták, Izlandon igazi sztárok a futballisták, meséli a magyar kapus.
– A foci ma már sokkal népszerűbb, mint a kézilabda. Ezekről a játékosokról utcákat fognak elnevezi a szülővárosukban. A svéd szövetségi kapitány Lars Lagerback már bejelentette, hogy az Eb után visszavonul, mire egy sportriporter felvetette, hogy az izlandi köztársasági elnök-választáson nem akar-e indulni. Mert még azt is megnyerhetné – jelzi a korábban a svéd válogatottal is sikereket elérő tréner hihetetlen népszerűségét interjúalanyunk.

A válogatott titka a Lagerback-féle szakmai munka és a tudatos építkezés. Izland mindenki számára kemény dió, és ennek nem a mostani sikeres kvalifikáció volt az első bizonyítéka.
– Lagerback remekül összerakta a játékosok képességeit. Nagyon régen együtt játszanak, a 2012-es U21-es Eb-n szerepelt válogatott a magja, sok játékos szerepel a Bajnokok Ligájában, szenzációs középső védőpárosuk van, a támadósoruk is remek, még a padon is lehet olyan csatáruk Finbogasson személyében, aki az Augsburgban a Bundesligában hét gólt lőtt tizennégy meccsen tavasszal. Már a horvátok elleni, két évvel ezelőtti vb-pótselejtező is jel volt, látszott, hogy nem a szél fújja be a labdát a kapuba. Nekem ezek után nem volt meglepő, hogy kijutnak. Amikor itt járt a Magyar Rádió riportere, Lantos Gábor, mondtam neki, hogy figyelje meg, a következő nagy tornára kijutnak. Így is lett – meséli Matus.

Nyugodtan és óvatosan kell játszanunk

Minket, magyarokat persze elsősorban az foglalkoztat, hogyan tudná a Storck-csapat legyőzni a csoportban még így is leginkább verhetőnek mondható izlandiakat. Matus Sándor szerint nem lehetetlen a feladat, de nagyon fontos, hogy ne gondoljon többet magáról, és kevesebbet ellenfeléről a magyar válogatott, mint ami a realitás.
– Az izlandi szurkolók önbizalommal, de óvatosan állnak a tornához. A közvélemény továbbjutást vár, de az se lesz tragédia, ha valami közbejön. A játékosokon nem lesz teher, ahogy a mieinken sem. Izland verhető, de nagyon fegyelmezett játékra lesz szükség. Ezt jól látja Bernd Storck is. Mint a norvégok ellen: nem szabad kockáztatni. Ha úgy megyünk nekik, hogy ezeket le kell rohanni, akkor úgy járhatunk, mint a hollandok. Nem szabad területet adni nekik, mert a középpályájuk és a támadósoruk nagyon erős. Tartani kell magunkat a saját receptünkhöz, óvatosan és ismétlem, fegyelmezetten kell keresni a lehetőségeket.

A legnagyobb sztár a padról érkezhet

Az izlandiak legnagyobb csillaga, a Chelsea-t és Barcelonát is megjárt Eidur Gudjohnssen is visszafogott, tudja, hogy nem lesz már kezdő harminchét évesen. De minden meccsen játszani fog és tud is segíteni. Lagerback el tudta hitetni vele, hogy képes segíteni, és ha pályára lép, fog tudni segíteni – teszi hozzá Matus Sándor.
– Az ország nagyon várja az Eb-t, és nem lesz hiány biztatásban a helyszínen sem. Rengetegen utaznak, szabadságot vettek ki a munkahelyeken, ott karnak lenni személyesen. Futball-láz van az országban. Nekem nagyon rövid a szabadságom, ezért nem hiszem, hogy kinn leszek. Nyilatkozatokért már eddig is sokan kerestek. Az elmúlt tíz-tizenegy évben szinte senki nem volt kíváncsi rám, azt se tudták, hogy Izlandon van futball, mostanra ez megváltozott – mondta végül a magyar hálóőr, aki azért természetesen a mieink sikeréért szorít majd a június 18-i meccsen.

Olvasói sztorik