Magyar foci

Magyar focisták, irány Lengyelország!

Litauszki Róbertet akár több honfitársa is követheti a nyáron a lengyel bajnokságba. A Randagó.hu-nak Mitrovits Miklós mondta el a miérteket.

A hétvégén az Újpest hivatalos honlapján jelentette be, hogy a csapat középhátvédje, Litauszki Róbert a Cracovia csapatában folytatja pályafutását. A lengyel bajnokság népszerűsége továbbra is töretlen a hazánkban futballozók számára, hiszen a hátvéd már a nyolcadik magyar lesz a pontvadászatban. A Rangadó.hu Mitrovics Miklóst, az Ekstraklasa.hu főszerkesztőjét kérdezte az újabb transzferrel kapcsolatban.

– Abból a szempontból biztos, hogy jó döntést hozott Litauszki, hogy Újpesten több mint egy évtizedet eltöltött, mégsem sikerült bekerülnie a válogatottba. Kimondott céljai között szerepel azonban, hogy a nemzeti tizenegyben akar játszani, a Cracovia pedig kiharcolta magának az Európa Liga-induló helyet, az ősszel pedig így a mély vízbe kerülhet a középhátvéd. A krakkóiaknak is kihívás ez, hiszen ötven éve nem szerepeltek nemzetközi kupában. A csapat egyébként meglepően jó szezont produkált. Éppen egy ünnepségre készülnek, hiszen 110 éves a klub, és ősszel várható, hogy komoly felhajtás lesz körülöttük, és nagynevű együttesek ellen játszanak majd felkészülési mérkőzéseket – kezdte az értékelést a lengyel foci szakértője.

– A magyar védők egyébként jó hírverést csináltak Litauszkinak, hiszen mind Kádár, mind pedig Guzmics bevált a csapatában. A nemrég véget ért szezonban a magyar légiósok nyújtották kimagaslóan a legjobb teljesítményt az Ekstraklasában. Egyre több klub nézegeti hazánk bajnokságát, és a magyar menedzserek is egyre jobban próbálják eladni játékosaikat ebbe a lengyeleknek. Ebben az is benne van, hogy ár-érték arányban jók a magyarok. Egy szerb, román vagy horvát játékost nehezebb leigazolni, hiszen nagyobb a fizetésigényük. Nem csodálkoznék, ha a nyár folyamán még több játékosunk igazolna Lengyelországba. Jobb iramú mérkőzések vannak ott, de technikailag nincs magasabban a színvonal. Tucatnyi Bundesliga-együttes megfigyelői ülnek a lelátókon, ezért is érdemes odaigazolni. A hangulat pedig a kint játszó magyarok szerint egészen elképesztő, sokkal jobb sajnos, mint itthon, és ez plusz erőket szabadít fel a játékosokból – folytatta Mitrovits Miklós.

A hétvégén hírt adtunk arról, hogy Sallai Rolandnak, a Puskás Akadémia fiatal játékosának, a magyar válogatott tagjának lengyel nyelvű Wikipédia oldala jelent meg, ez pedig akár egy újabb jel lehet arra, hogy ő is ott folytathatja pályafutását.

– Én is hallottam, hogy több klub is, többek között a Legia, Slask és a Lech is figyel magyar focistákat. Szerintem sem véletlen, hogy megjelent ez az oldal, én is hallottam különböző forrásokból, hogy Sallai Lengyelországban köthet ki. Véleményem szerint a következő idényben több magyar játékos fog az Ekstraklasában szerepelni, mint a magunk mögött hagyott szezonban, még akkor is, ha Nikolics eligazol – zárta az interjút Mitrovits.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik