Magyar foci

Brazil világbajnok Nyíregyházán

Jövő pénteken a Nyíregyháza Spartacus FC meghívására Magyarországra érkezik Jonas Eduardo Américo, azaz Edú, a brazil válogatott 1970-ben világbajnok labdarúgója.

Az NB III-ban szereplő klub hétfői tájékoztatása szerint a legendás játékos jövő péntektől négy napon át tartózkodik majd Magyarországon. A 66 éves Edú végzi el június 5-én a Nyíregyháza-Hatvan bajnoki mérkőzés kezdőrúgását, találkozik a szurkolókkal, bemutatóedzést tart a gyerekeknek, és ellátogat a városházára is.

Edú minden idők legfiatalabb labdarúgója, aki világbajnokságon kerettag volt, ugyanis az 1966-os angliai tornán – amelyen végül nem lépett pályára – mindössze 16 éves volt. Négy évvel később Mexikóban világbajnok lett, és ott volt az 1974-es németországi vb-n is. A brazil válogatottban 51 meccsen 12 gólt szerzett. Háromszor játszhatott a világválogatottban.

Az FC Santosban tíz esztendőn keresztül futballozott együtt Pelével. A brazil klubcsapat színeiben 183 gólt lőtt, több bajnoki címet és brazil kupagyőzelmet ünnepelhetett, illetve egyszer klubvilágbajnok lett. Pályafutása során játszott még a Corinthians, a mexikói FC Monterrey és az amerikai New York Cosmos együttesében is. 2000-ben minden idők legjobb balszélsőjévé választották.

Edú gálamérkőzéseken a mai napig pályára lép a Brasil Masters All Star elnevezésű csapatban. Emellett fiatal tehetségek felfedezésével foglalkozik, szakértő egy brazil sporttelevíziónál, és tagja a brazil válogatott szűk körű edzői csoportjának is Carlos Dunga szövetségi kapitány mellett.