Magyar foci

Százmillióért száll harcba az Újpest és a Fradi

Több szempontból is óriási a tét a szombat esti Magyar Kupa-döntőben.

Százmillió forint is a tét a labdarúgó Magyar Kupa szombati döntőjében a két ősi rivális, az Újpest és a címvédő Ferencváros mérkőzésén.

Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője a zöld-fehérek otthonában, a Groupama Arénában rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a derbi különleges dolog a magyar futball életében, de a világ labdarúgásában is előkelő helyet foglal el, ráadásul az, hogy a két csapat ezúttal a kupadöntőben találkozik, még rangosabbá teszi.

A szerb tréner hangsúlyozta, “nem most” kezdődött a felkészülés erre a mérkőzésre, hiszen amióta eldőlt, hogy a legnagyobb riválissal játsszák a finálét, az öltözőben gyakorlatilag folyamatosan a döntő a téma. Nebojsa Vignjevics szerint ez most egy még keményebb, még kiélezettebb csata lesz, mint a legutóbbiak.

A tréner szerint a találkozót apróságok dönthetik el, mivel egy ilyen mérkőzésen egyetlen hiba, rossz megoldás is vízválasztónak bizonyulhat. Hozzátette, a legfontosabb, hogy a játékosok miként reagálnak majd arra az atmoszférára, amely fogadja őket a stadionban.

Thomas Doll, az ezúttal hivatalosan vendég Ferencváros vezetőedzője elmondta, érthető módon a játékosok “étvágya” a bajnokság vége felé csökkent, hiszen a gárda már hat fordulóval a vége előtt bebiztosította bajnoki címét, ugyanakkor a kupadöntőre való felkészülés során “újra beleszeretett csapatába.”

A német edző szerint mindkét csapatnak ötven százalék esélye van a kupa elhódítására, s szeretnék saját pályájukon egy trófea elnyerésével zárni az idényt.

A két csapat a szombaton zárult bajnoki szezonban három alkalommal találkozott egymással, Újpesten 2-1-es FTC-siker született, míg a Groupama Arénában előbb 1-0-ra nyertek a lilák, majd két-héttel ezelőtt 2-2-es döntetlen született úgy, hogy a vendégek két góllal vezettek.

Hivatalosan az Újpest lesz a vendéglátó ezen a kupadöntőben, így Balajcza Szabolcs, a lila-fehérek kapusa „hazai győzelmet” remél.
Két évvel ezelőtt egy elképesztően szenvedélyes mérkőzésen lettünk kupagyőztesek, szeretném most is átélni ugyanezt az érzést – mondta a hálóőr, aki szerint mind a három szezonbeli derbi magas színvonalú összecsapást hozott, s véleménye szerint így lesz ez szombaton is.
Gyömbér Gábor, a Ferencváros csapatkapitány kiemelte, szerencsésnek érzik magukat, mivel legutóbb 83 évvel ezelőtt rendeztek Újpest-Ferencváros kupadöntőt, ezért velük ellentétben rengeteg legendás futballistának nem adatott meg a lehetőség, hogy a legnagyobb riválist legyőzve emelhessék magasba a serleget.

A 20.30 órakor kezdődő finálé előtt 18.00 órakor nyitják meg a kapukat, a Magyar Labdarúgó Szövetség arra kéri a szurkolókat, hogy érkezzenek minél korábban – az esetleges parkolási problémák miatt lehetőleg tömegközlekedéssel -, és mindenkinél legyen személyazonosító okmány. Az újpesti szurkolók a Nagyvárad tér felől, míg a Ferencváros szimpatizánsai a Népligettől közelíthetik meg a Groupama Arénát.

A Magyar Kupa döntőjének játékvezetője Iványi Zoltán lesz, a finálé győztese 100 millió forinttal gazdagodik majd, a vesztes pedig 25 millió forintot kap.