Magyar foci

Mesekönyvben született újra a magyar legenda

Puskás Öcsi - A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai címmel mesekönyv jelent meg Puskás Ferencről, az Aranycsapat legendás csatáráról.

A kötetet bemutató szerdai sajtótájékoztatón a szerző, Kemény Kristóf, elmondta: külföldön több példát is látott arra, hogy sztárjátékosok gyermekkori történeteit dolgozzák fel, név szerint Frank Lampardot és Theo Walcottot említette.

– Úgy éreztem, itt az ideje, hogy Öcsi bácsiról is készüljön egy mesekönyv – fogalmazott Kemény Kristóf.

Az Alexandra Kiadó gondozásában “Szökjünk ki focizni!” alcímmel megjelent könyv a legismertebb magyar labdarúgó, Puskás Ferenc kisiskolás időszakát mutatja be – a sok-sok csínytevéssel együtt. A történetek hitelességét az adja, hogy Puskás Ferenc húga, a most 87 éves Puskás Éva a kitűnő labdarúgó gyerekkorának eddig sosem hallott részleteivel szolgált.

– Öcsi tulajdonképpen szófogadó, de eleven gyerek volt, a foci kedvéért pedig hajlandó volt megkerülni a szabályokat. Örülök, hogy egy ilyen kedves mesekönyv mutatja be a gyerekkorát, mert tanulságos a története, ezért minden korosztálynak ajánlom – nyilatkozta a könyvről Puskás Éva.

Puskás Ferencet már kisgyerek korától legendás barátság fűzte csapattársához, Bozsik Józsefhez, akinek fia, Bozsik Péter is számos olyan titkot árult el a szerzőnek a városi házak mögötti, “grundos” életről, melyeket még annak idején odahaza hallott.
Ha van sportoló, aki megérdemli, hogy mesekönyvet írjanak róla, akkor az feltétlenül Öcsi bácsi” – jelentette ki Bozsik Péter, aki szerint a kötet által a barátság is más fogalmat kap. Mint mondta, bízik benne, hogy a könyv hatására a mai gyerekek is jobban megszeretik a futballt.

A kiadványhoz Mayer Tamás készített illusztrációkat. Feladatát nehezítette, hogy Puskás Ferencről csak két gyerekkori fénykép maradt fenn, az egyik még kétesztendős, a másik pedig 14 éves korából.

A mesekönyv megírásakor Kemény Kristóf felhasználta a Puskás-szakértő Szöllősi György évtizedes kutatási anyagait is. Utóbbi elmondta, hogy újabb izgalmas és humoros kalandok bemutatásával tervezik a sztori folytatását is.

Olvasói sztorik