Magyar foci

Kínos téma! Drog a magyar fociban?

Száz labdarúgó válasza alapján kijelenthető, a hazai játékosok egy része kábítószer-fogyasztónak tekinthető.

Újabb érdekes felmérés eredményét tette közzé a mifocink.com portál. A szerkesztők ezúttal arra voltak kíváncsiak: mennyire jellemző a magyar futballban a drogfogyasztás? Bár a magyar sportban az elmúlt időben történt már „kábítószeres lebukás”, futballistáról még nem derült ki hasonló. De vajon mit mondanak a játékosok, ha nem kell a nevüket adni a válaszhoz?

Az oldal az elmúlt hetekben reprezentatív felmérést készített, 100 magyar labdarúgó megkérdezésével. A futballisták között volt NB I-es, NB II-es játékos, de volt olyan is, aki a megyei bajnokság III. osztályában játszik.

Azoknak, akik vállalták a részvételt húsz kérdésre kellett válaszolniuk. Mivel néhány, társadalmi témát is érintő kérdést is feltettek nekik, ezért egyetlen futballista nevét sem hozták nyilvánosságra.

A feltett kérdésekre a megkérdezettek öt válasz közül választhattak
1. Abszolút
2. Nagyon
3. Félig-meddig
4. Nem nagyon
5. Egyáltalán nem

Lássuk, idehaza mennyire van jelen a sportágban a drog! Bár egyetlen „abszolút” válasz sem érkezett, 24-en a „nagyon”, 27-en pedig a „félig-meddig” választ adták. 19-en a „nem nagyon” míg 30-an az „egyáltalán nem” lehetőséget választották.

A megszólalások azt mutatják, az alacsonyabb osztályban szereplők közül vannak, akik fel merik vállalni a drogfogyasztást, hiszen a „nagyon” és a „félig-meddig” válaszok nagy többsége ebből a környezetből érkezett. Azt is nagyon fontos kiemelni, hogy szinte minden válaszadó hozzátette, drogfogyasztás alatt leginkább a füves cigit és a parti drogokat érthetjük.

– Ne legyünk álszentek. A focisták minden korszakban az „éjszaka császára” voltak. Még az Aranycsapat tagjairól is keringenek pletykák, és a Törőcsik András fémjelezte korszak szereplőit sem kell bemutatni senkinek. Csak amíg ők alkoholt ittak, addig ezt mára felváltotta a füves cigi. Ma már sajnos ez egy éjszakai buli hozzátartozója. Nem tagadom, én is szívtam már, sőt, olyan is előfordult, hogy a mérkőzés előtt is szívtam, mert felpörgetett. És hát ugye nálunk nincs doppingellenőrzés – mondta egy Fejér megyei játékos, aki hozzátette, az sem meglepő, hogy a fiatalok fogyasztanak könnyű parti drogokat is egy-egy buli alatt, és hülyeség lenne azt gondolni. hogy a futballisták ebből kimaradnának.

Bár a profi osztályban szereplő játékosoktól szinte egyöntetűen nemleges választ kaptunk, azért volt olyan futballista, aki nem tagadta: a füves cigit már ő is kipróbálta.

– Ifistaként és fiatal játékosként is volt, hogy szívtam ilyet vagy ettem például füves sütit. Általában egy-egy buliban fordult elő. Kipróbáltam és megtetszett, ez azonban nem azt jelenti, hogy rendszeresen használnám. Sőt, már nagyon rég nem szívtam. Szerintem a játékosok nem mernék kockáztatni a karrierjük ilyen dologgal, igaz, másokról is ezt gondoltuk – írta egy NB I-es csapathoz tartozó játékos.

Olvasói sztorik