Magyar foci

Fájó emlék: tíz éve hunyt el Zavadszky Gábor

Egy évtizede, hogy szörnyű tragédiával indult az esztendő: elhunyt a ciprusi Apollon Limasszol magyar játékosa. Zava özvegye azt mondja, idejük sem volt az önsajnálatra.

A mindig mosolygós Zavadszky Gábor a Ferencvárosban, a Dunaferrben és az MTK-ban is szerepelt, mielőtt Ciprusra igazolt. Mindössze 31 évesen ragadta el a halál…

– Az elmúlt napokban tudatosult bennünk, hogy közeleg a kerek évforduló, kicsit mélyebben átgondoltuk, mennyi minden történt velünk, hova jutottunk, mi lett volna, ha másképp alakul a sorsunk – mondta a Blikkneka futballista özvegye, Zavadszky Mónika. – Sokat emlegetjük Gábort, Roland egy az egyben hasonlít rá, gyakran mondom is neki, jesszusom, te tiszta apád vagy! Merünk beszélni róla fenntartások nélkül, nincsenek tabuk, elfogadtuk a sorsunkat. Egyébként sokat emlegetjük.

Mónika hozzátette, a fiúk hatévesek voltak, amikor meghalt az apjuk, most nem­sokára betöltik a tizenhetet, életük legváltozékonyabb időszaka ez, s nemcsak fizikailag, mert felnőnek, hanem lelkileg is. Roli tavaly ősszel abbahagyta a labdarúgást, most úszik és kondizik, és úgy tűnik, hogy Norbi is követni akarja. Kicsit sajnálom, de abban a korban vannak, amikor már érdeklődnek a lányok iránt, s előnyt jelenthet a szép izmos alkat.

S, hogy miként emlékeznek a magyar játékosra a ciprusiak?

– Tavaly, amikor Telkiben voltak, kijöttek a temetőbe a sírhoz – tette hozzá Mónika. – Minden évben, ha elérkezik az évforduló, január első hazai mérkőzésén kifeszítenek egy nagy posztert Gábor fotójával, és virágokat raknak elé. A hét elején voltak a temetőben is, mert találtam kint virágot és zászlót, s ma kerestek a klub elnökségétől telefonon, a jövő pénteki mérkőzésre meghívnak minket. Úgy néz ki, utazunk is.

Zavadszky Mónika fiatalon egyedül maradt, elvesztette a férjét, a családfenntartót. Vajon hogy bírta?

– Nem volt időm az önsajnálatra – mondta. – Mindig jöttek a feladatok, amiket meg kellett oldani. Gábor elvesztése után először az, hogy a fiúknak megpróbáljam azt az anyagi jólétet megadni, amit az apjuk. Hoztunk néhány döntést, amelyekről utólag kiderült, hogy helyesek voltak, segítettek továbblépni. Elköltöztünk a XVII. kerületből Pasarétre, itt új környezetben új barátokra találtak a fiúk, ez is kellett a talpra álláshoz, újrakezdéshez. Nincs megállás, szervezem a munkámat, orvosi implantátumok forgalmazásával foglalkozik a cégem, és egy másik vállalkozást is indítottam, hogy ne csak egy lábon álljunk. A fiúk is tervezik a jövőt, egyetemre szeretnének menni, amihez a hátteret próbálom megteremteni, hiszen egy szülőnek mindig segítenie kell a gyermekei boldogulását.

Megemlékezések
Szerdán két helyen is megemlékezést tartottak, illetve tartanak a tíz évvel ezelőtt tragikus körülmények között elhunyt Zavadszky Gábor tiszteletére. A Brüll Alfréd Baráti Társaság a Rákoskeresztúri Köztemető 33-as parcellájánál, Zavadszky Gábor sírjánál emlékezett. Este a játékosról elnevezett RTK-pályán lesz gyertyagyújtás 18 órakor.
Az akkoriban az Apollon Limassolban futballozó Zavadszky 31 éves korában, 2006. január 6-án hunyt el ciprusi otthonában. A halál oka egy két nappal korábbi mérkőzésen összeszedett, nem súlyosnak diagnosztizált combsérülés szövődménye volt.
Olvasói sztorik