Magyar foci

Rendőrségi vizsgálat Kubatov zaklatása miatt

Itt az újabb Fradi-balhé: két ügyben is nyomozást indított a rendőrség Kubatov Gábor klubelnök zaklatása miatt.

Csaknem 380 DNS-mintát vizsgáltak meg, híváslistákat ellenőriztek, még buszsofőröket is megkerestek a nyomozók, miután Kubatov Gábor, az FTC elnöke, a Fidesz pártigazgatója fenyegetve érezte magát és családját, ezért ő, illetve egy másik ügyben az asszisztense a rendőrséghez fordult – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap birtokába került dokumentumok szerint két ügyben is indult tavaly nyomozás, egyrészt a klubelnök háza közelében kifeszített „A mi lelkünk a lelátón, a te lelked a halálsoron” feliratú molinó, másrészt az őt ért internetes támadások miatt.

Érdekesség, hogy utóbbi ügyben az asszisztense tett feljelentést, pedig a magánindítványos ügyekben csak a sértett – jelen esetben Kubatov– feljelentésére indulhatna nyomozás. A Magyar Nemzet úgy tudja, a két ügyet végül egyesítették, és személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége miatt a – megalakításakor a magyar FBI-ként beharangozott – Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódott.

Az újság információi szerint a molinó kapcsán a hatóság még DNS-vizsgálatokat is kért, a birtokunkban lévő eredmény szerint a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet 378 mintát vizsgált meg, összességében csaknem hárommillió forintért.

Emellett a nyomozók bekérték a távközlési szolgáltatóktól a transzparens kihelyezésének feltételezett időpontjában keletkezett úgynevezett hívásforgalmi adatokat, még a Budapesti Közlekedési Központot is megkeresték, hogy az akkor arra dolgozó BKV-sofőröket beazonosíthassák. A Magyar Nemzet birtokában lévő dokumentumokból az is kiderül, hogy Kubatov Gábor egy listát is átadott a nyomozóknak, rajta több ferencvárosi szurkoló adataival. Információink szerint a húsznál is több nevet tartalmazó lista nemcsak egy, vagy adott esetben két telefonszámot tartalmazott, hanem az érintettek születési idejét és több esetben becenevüket is. A nagyon alapos és megközelítőleg hárommillió forintba kerülő nyomozás kapcsán mégsem gyanúsítottak meg senkit.

Az internetes fenyegetések ügyében sem tétlenkedtek a nyomozók, számos tanút kihallgattak, még a Facebook üzemeltetőjét is megkeresték, hogy adja ki egyes személyek – úgynevezett – belépési IP-címét. Meghallgatták egy hivatkozott internetes oldal korábbi szerkesztőjét, ahogyan a portál doménnevének egykori tulajdonosát is. Információink szerint ennek kapcsán végül két embert gyanúsított meg a rendőrség, esetükben az ügyészség vádemelést javasolt.
A Magyar Nemzet megkereste először a rendőrséget, majd a Fővárosi Főügyészséget is az üggyel kapcsolatban, érdemi válasz helyett azonban csak azt közölték, hogy „a nyomozó hatóság a nyomozást befejezte, és az ügy iratait érdemi döntésre irányuló javaslattal megküldte a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészségnek”. Ennél többet viszont egyelőre nem árultak el.

A Kubatov Gábor és a ferencvárosi szurkolók közötti ellentét nem új keletű. Az ultrák már a Fradi elnökének házánál is tüntettek, egyebek között a Magyarországon egyedülálló módon bevezetett vénaszkenner miatt. Az MN meg is írta, hogy a rendőrség csaknem hárommillió forintot költött a demonstráció biztosításra.

Kubatov Gábor a napokban egy interjúban arra a kérdésre, lát-e esélyt arra, hogy a közeljövőben kompromisszumra jusson a szurkolókkal, egyértelmű nemmel felelt. Kifejtette, hogy véleménye szerint a vénaszkenner és a beléptetés csak indok. – A szurkolóktól azt kérjük, hogy viselkedjenek normálisan. Jöjjenek be a stadionba, de ne legyen balhé. Ne legyen a stadion környékén erőszak, ne háborúzzanak sem a rendőrökkel, sem az ellenfél szurkolóival – mondta.

Olvasói sztorik