Légiósok

Kecskés a klubváltásról: Jóval korábban itt kellett volna lennem…

Korábbi klubja nem akarta elengedi a védőt, akit nagyon megviselt az elmúlt időszak.

Korábban beszámoltunk arról, hogy az U21-es válogatott csapatkapitánya, Kecskés Ákos Lengyelországon belül váltott klubot: a (lengyel) átigazolás hajrában a KS Niecieczától a Korona Kielcéhez írt alá – az Atalanta kölcsönjátékosaként. A 22 éves belsővédőt a Rangadó.hu a klubváltás hátteréről kérdezte.

– Júliusban igazolt Lengyelországba, a KS Niecieczánál pedig hamar alapemberré nőtte ki magát, folyamatosan játszott, bekerült a forduló válogatottjába, remek szériája azonban októberben megszakadt, azután alig-alig játszott. Mi történt?
– Az említett időszakban sérülés miatt maradtam ki ősszel a Termalica keretéből, mivel sajnos részlegesen elszakadt a közelítő-izmom. Emiatt közel másfél hónapos pihenőre lettem ítélve, így kiesett öt-hat mérkőzés. Az U21-es válogatottnál aztán már számíthattak rám újra, de sajnos később rásérültem a korábbi sérülésemre… Végül az utolsó őszi fordulóban játszhattam újra szinte teljes mérkőzést, decemberben már ismét kezdő voltam a Lech Poznan elleni bajnokin.

A magyar játékos (középen, 4) Lengyelországon belül váltott klubot Fotó: Bruk-Bet Termalica Nieciecza KS

– A biztató kezdés után miért döntött – ilyen rövid időn belül máris – a klubcsere mellett?
– Több megkeresésem volt télen, de azért választottam a Kielcét, mert a vezetőség nagyon szeretett volna megszerezni. Az átigazolás lehetősége december végén merült fel először, a Korona Kielce már ekkor érdeklődött irántam. A vezetőedző személyesen keresett meg, ez számomra nagyon fontos és pozitív szempont volt, hiszen mindenképpen szeretett volna a csapatában tudni. A Korona megkeresésének nagyon örültem, hiszen a Kielce egy elit, kiemelt klubnak számít Lengyelországban.

– Végül miért húzódott el majd’ két hónapig az átigazolása?
– Való igaz, sajnos nagyon elhúzódott az ügy, jóval korábban itt kellett volna már lennem a Kielcénél… A megállapodás köztem és a klub között hamar megszületett, de a lebonyolítás elhúzódott. Nehezen dolgoztam fel, mivel a korábbi klubom sajnos nem akart elengedni. Mentálisan megviselt a kialakult helyzet, de a barátnőm itt volt velem, tartotta bennem a lelket, és persze igaz volt ez a családomra is, mellettem álltak és támogattak, nélkülük még nehezebben vészeltem volna át ezt az időszakot.

– Kedden végül pont került az ügy végére: a Kielce játékosa lett. Végre fellélegezhet?
– Egy hete készülök a Kielcével, de bejelenteni nem tudtak, mivel a játékengedélyem nem érkezett meg. A szerződésemet aláírtam már korábban, de hivatalos addig nem lehetett, amíg a szövetségtől nem érkezett meg az engedélyem. Kedden végre ez is megtörtént! Szóval összességében megnyugodtam, igen, fellégeztem, de hátra nem dőlhetek…

Kecskés Ákos átigazolása elhúzódott: kedden lett a Korona Kielce játékosa Fotó: korona-kielce.pl

– Fizikálisan milyen erőben érzi magát?
– A téli alapozásból – az előbb említett huzavona miatt – több edzést ki kellett hagynom, éppen ezért kell egy kis idő, amíg újra olyan formát mutatok, mint tettem azt az ősz elején. A Korona Kielce szakmai stábja nagyon odafigyel rám, egyből kaptam személyre szóló edzéstervet, amelynek mentén végzem az egyéni pluszmunkát. Minél előbb szeretném magam erőben utolérni. Az a feladatom és a célom, hogy a Korona Kielcénél minél előbb formába lendüljek, a klubnál ehhez minden támogatást megkapok. Nem véletlenül igazoltak le, érzem a bizalmat. Remélem, hamar be tudok illeszkedni, és hamar bevethető leszek.

– Az Atalanta kölcsönjátékosaként szerepel a Kielcénél, a klubot pedig olasz szakvezető, Gino Lettieri irányítja. Az olasz vonal érződik csapaton belül?
– A mester korábban Németországban dolgozott, így német koncepcióra épül a klub, amolyan igazi olasz mentalitással. Nagyon pozitívak az első benyomásaim; egyből láttam, milyen roppant profi körülmények közé csöppentem. A klub koncepciója nagyon tetszik, de az is fontos volt számomra, hogy a vezetőedzővel tudok olaszul kommunikálni.

– Több mint fél éve légióskodik már Lengyelországban, a lengyel nyelvvel sikerült megbarátkoznia?
– A korábbi klubomnál, a KS Niecieczánál nem voltam egyszerű helyzetben, hiszen ott nem nagyon beszélt senki sem angolul, olaszul meg pláne nem. Náluk nagyon rá voltam utalva a lengyel nyelvre, ami egyáltalán nem könnyű. Angolul és olaszul beszélek, de szépen lassan próbáltam minél több mindent megtanulni lengyelül, sőt, eljutottam olyan szintre, hogy mára már ki is tudom magam fejezni. Itt, a Kielcénél egészen más helyzetbe csöppentem, a keret nemzetközi, akad több légiósunk, mindenki beszél angolul, van olasz játékosunk is, így a kommunikáció terén is könnyebb a dolgom…

– Tétmérkőzésen mikor láthatjuk újra a pályán?
– Alázatosan kell dolgoznom, és kicsit türelmesnek lennem, remélem, március közepére – még az U21-es válogatott mérkőzések előtt – visszanyerem a formámat, ez az elsődleges célom. Sajnos három mérkőzés már lement a tavaszi szezonból, de remélem, minél hamarabb újra pályára léphetek.

A fiatal magyar játékos (5) reméli, márciusban ismét az U21-es válogatott segítségére lehet Fotó: MLSZ

– Klubja mindenesetre szárnyal, és már ötödik a tabellán…
– Így igaz, a csapat nagyon szépen vette az akadályokat, hiszen az elmúlt három mérkőzésen hét pontot szereztek a srácok. Legutóbb a Lech Poznant vertük hazai pályán, azt a találkozót már a helyszínen tekintettem meg, kívülről is hatalmas élmény volt.

– Milyen célokért küzd tavasszal a Korona Kielce?
– A tabella élén tanyázó Jagiellonia, Legia Warszawa duó kicsit kiemelkedik a mezőnyből, nekünk az lehet a célunk, hogy minél több mérkőzést megnyerjünk. A jelenlegi pozíciónkat szeretnénk megtartani vagy még előrébb lépni. Szerdán a Wisla Kraków otthonában volt jelenésünk, én egyelőre még nem voltam tagja az utazó keretnek, hiszen – ahogy említettem – fizikálisan utol kell érnem magam és a csapat taktikájával is ismerkedem még.

– A Lengyel Kupában mernek nagyot álmodni?
– Természetesen, hiszen ott vagyunk az elődöntőben, ahol majd az Arka Gdyniával találkozunk. Nem titkoljuk, a fináléba jutás a célunk!

Az U21-es válogatottról

– A nemzeti csapatnak nagyon hálás vagyok, hiszen az U21-es együttesnél mindig megkaptam a bizalmat. Az elmúlt időszakban is kapcsolatban voltam velük, tudják, min mentem keresztül. Az elsődleges célunk, hogy az U21-es csapattal kijussunk az Európa-bajnokságra, erre jó esélyünk van, hiszen jelenleg veretlenek és másodikak vagyunk – Svédországgal azonos pontszámmal – a csoportban. Ezt a pozíciót mindenképpen szeretnénk megtartani, az első már nehezebb lesz, de harcolunk az álmainkért.
– Ciprussal kezdünk márciusban (03.22.), odahaza meg kell őket vernünk, majd Belgiumban (03.26.) szeretnénk minél jobb eredményt elérni – remélem már velem a fedélzeten – így Kecskés Ákos.

A magyar csapat jelenleg második, Kecskés bizakodó Fotó: uefa.com

Olvasói sztorik