Légiósok

Dobogós helyezésről és válogatott meghívóról álmodik Vida Kristopher

A Dunaszerdahely fiatal magyarja tavasszal új szerepkörben bizonyíthat klubcsapatában.

Január tizedikén állt újra munkába a szlovák élvonalban érdekelt FC DAC 1904. A dunaszerdahelyiek három felkészülési mérkőzésen már túl is vannak, az FC Inter Bratislava ellen magabiztos győzelmet arattak (5-0), majd a Sigma Olomouc (1-2) és a Gyirmót FC Győr (2-1) ellen vereséget szenvedtek. A csapat magyar játékosát, Vida Kristophert arról is kérdezte a Rangadó.hu, a felkészülés ezen szakaszában az ilyen találkozókon mekkora jelentősége van az eredménynek.

– Természetesen van jelentősége az eredménynek, de inkább a játékra összpontosítunk, arra, milyen minőséget tudunk a pályán produkálni – kezdte a 22 éves játékos. – Fontos szempont az is, hogy mindenki kapjon lehetőséget a bizonyításra. A legfontosabb hangsúly ugyanakkor a felkészülés ezen szakaszában az erőnlét-fejlesztésen van. Ezen kívül próbálgatjuk még a taktikát is, hiszen új felállásban gondolkozik Rossi mester.

– Tavasszal elképzelhető, hogy új szerepkörben láthatják a DAC-drukkerek?
– Így igaz, van erre esély. Más felállásban játszunk a felkészülési mérkőzéseken, melynek köszönhetően a támadó szélsőposzt mondhatni meg is szűnt. Ezáltal könnyen elképzelhető, hogy tavasszal a tízes pozícióban vagy csatárként számol velem majd az olasz vezetőedzőnk.

Vida két góllal kezdett a felkészülési mérkőzéseken Fotó: fcdac.sk

– Az első két edzőmeccsen rögvest két gólt is rúgott. Milyen formában érzi magát?
– Az önbizalmam szempontjából természetesen ezek a találatok jókor jöttek. Nem érzem úgy, hogy jó félévet tudhatnék magam mögött, sokkal többet vártam magamtól. A téli alapozásnak úgy vágtam neki, hogy próbálok az eddiginél is még többet dolgozni, hogy a tavaszi tétmérkőzések során még jobb formát mutathassak a DAC színeiben. Ehhez jó alap, ha jól megy a játék és a gólok is jönnek a felkészülési mérkőzéseken, ezen az úton szeretnék természetesen tovább haladni.

– Ahogy említette, a felkészülés ezen szakaszában a megfelelő erőnlét megszerzése a legfontosabb. Hogy bírja a terhelést?
– Kemény edzéseink vannak, többször előfordult már, hogy napi két tréninggel készültünk. Nem ez a legkönnyebb időszak egy focista életében, de ha tavasszal sikeresek akarunk lenni, akkor ehhez most kell a megfelelő erőnlétre szert tenni.

– Eddig hazai környezetben készültek, várta már az új impulzusokat?
– Olyan típusú játékos vagyok, aki szereti a külföldi edzőtáborokat, így természetesen vártam már nagyon a törökországi túránkat, pénteken indultunk útnak. Nem bánom, hogy kicsit kiszakadunk az itteni hidegből, több nemzetközi mérkőzés vár ránk Belekben, ahol kiváló körülmények között készülhetünk. Ott is folytatjuk persze a kemény edzéseket, hogy mire visszatérünk, százszázalékos formában várja mindenki az első tavaszi bajnoki fordulót.

– Milyen célokat tűzték ki maguk elő a szezon második felére nézve?
– Három fontos bajnoki mérkőzés vár ránk nyitásként, ezalatt biztosíthatjuk helyünket a felsőházban, azaz az első hatban – ez az elsődleges célunk. A rájátszásban szeretnénk minél előkelőbb helyén végezni, jó lenne odaérni a dobogóra, ez a nagy álmunk. Ezentúl a bajnokság mellett még a kupában is érdekeltek vagyunk, ott is szeretnénk minél tovább menetelni.

– Ősszel két gól és egy gólpassz volt a mérlege. Hasonló mutatókkal elégedett lenne a folytatásban?
– Semmiképpen sem! Jónéhány góllal tartozok még magamnak, hiszen mindenképpen szeretném az őszi mutatóimat és persze a formámat is felülmúlni. Sok-sok játékpercben, gólokban és gólpasszokban bízom a tavaszi szezonra nézve.

A fiatal magyar reméli, a tavaszi szezonja jobban sikerült, mint az őszi Fotó: fcdac.sk

– A válogatott szempontjából lehet 2018 Vida Kristopher éve? Utánpótlás szinten rendre lehetőséget kapott a nemzeti csapatban, ám az A-válogatottnál az elmúlt években nem merült fel a neve…
– Örültem az őszi kapitányváltásnak, amiatt, mert reménykedem, hogy Georges Leekensznél talán végre lesz lehetőségem megmutatni magam. A korábbi években azt éreztem, akármilyen teljesítményt is nyújtok, nincs lehetőségem odakerülni a nemzeti csapatba. Számomra már az is pozitív, hogy az új belga kapitányunk járt Dunaszerdahelyen, megtekintette az egyik mérkőzésünket, tehát láthatott játszani a DAC színeiben. Úgy érzem, most tényleg kizárólag rajtam múlik, odakerülök-e a bő keretbe vagy sem, emiatt is még motiváltabban tekintek a tavaszi szezonra. Roppant boldog lennék, ha már a márciusi barátságos mérkőzések során (előbb Kazahsztán, majd Skócia lesz az ellenfél hazai pályán – szerk.) felmerülni a nevem a válogatottnál, persze tudom, ehhez a klubcsapatomban kell bizonyítanom.

– A téli holtszezonban – ha csak rövid időre is – de visszatért Hollandiába, ahol még bajnoki mérkőzésre is kilátogatott. Visszahúzott a szíve korábbi sikerei helyszínére?
– Ezelőtt öt évet profiskodtam Hollandiában, ahol természetesen sok jóbarátra tettem szert. A téli holtszezonben nagy örömmel tértem vissza hozzájuk, meglátogattam azt a vendégcsaládot, ahol éltem és találkoztam a régi barátaimmal – többek között Vincent Vermeijjel is a (a Heracles profija – szerk.) – akivel korábban egy csapatban játszottam. Mivel a holland élvonalban focizik, így kilátogattam a Heracles Almelo – Sparta Rotterdam bajnoki mérkőzésre is. Rengeteg pozitív energiát adott nekem ez a rövid túra. Nagyon szerettem Hollandiában focizni, imádtam az ottani közeget, illetve a szurkolók fanatizmusát, a stadionok hangulatát. Reménykedem abban, hogy későbbi pályafutásom során visszatérhetek még arrafele, de addig is itt, Dunaszerdahelyen szeretnék minél többet bizonyítani és minél sikeresebb lenni a csapattal.

Heracles Almelo – Sparta Rotterdam #Eredivisie #VIP #vidamedia

Kristopher Vida (@vida_kris) által megosztott bejegyzés, Dec 14., 2017, időpont: 11:20 (PST időzóna szerint)

Olvasói sztorik