Légiósok

A berlini nagycsapat ajtaján kopogtat a magyar tehetség

Pratsler Benjámin szerint legalább három évvel lemaradva kullog a magyar utánpótlás a német mögött.

A német másodosztályú 1. FC Union Berlin januári alapozásán feltűnt egy magyar játékos is. A téli felkészülés során már az első csapatnál számítottak Pratsler Benjáminra, aki nagyon rövid időn belül máris a profik ajtaján kopogtat. A 18 éves magyar csatár a Rangadó.hu megkeresésére beszélt a berlini villámkarrierről. Pratsler az első lépésekre így emlékezett vissza.

Berlinben pallérozódik a fiatal magyar Fotó: Union Berlin/Instagram, Matze Koch

– Tizenkét esztendős voltam, amikor idehaza a Videoton FC színeiben harmincegy találattal vezettem a góllövőlistát a korosztályos bajnokságban. Ekkor szüleim segítségével próbajátékon vehettem részt Németországban, és rádöbbentem, hogy legalább három évvel lemaradva kullog a magyar utánpótlás a német mögött. Tudtam, hogy miben kell fejlődnöm, illetve hova szeretnék eljutni. Később a Budapest Honvédhoz kerültem, ahol a klub akadémiájának segítségével, valamint sok-sok plusz- és egyéni munkával, különedzésekkel végül sikerült behoznom a hátrányt, és eljuthattam a német utánpótlás szintjére.

A fiatal magyar játékos 2017 januárjában ikertestvérével, Alexszel együtt igazolt a kispestiek U19-es csapatától az Union Berlinhez. A kezdeti időszakról így beszélt.

– Nem volt sok választási lehetőségem, hiszen a német topkluboknál százával állnak sorban a fiatal tehetségek a világ minden pontjáról. Az Union Berlin nem számít ezen egyesületek közé, ennek ellenére ugyanolyan profi munka folyik itt is, mint bármelyik másik Bundesliga-csapatnál. A beilleszkedés nagyon könnyen ment, nem voltak nehézségeim. Persze segített, hogy velem volt az ikertesóm, illetve százszázalékos támogatást kaptam mind a szüleimtől, mind pedig az Union Berlin részéről. Nyelvi nehézségeim sem akadtak, hiszen amikor megérkeztem Berlinbe, már akkor jól ment a német, hiszen itthon több mint tíz éve tanultam a nyelvet. Amikor megérkeztünk Németországba, rögvest be is iratkoztunk egy itteni iskolába, ahova most is járunk. Ami pedig a klubot illeti, állíthatom, itt minden világszínvonalú. Gondolok itt a pályák, a konditermek minőségére, felszereltségére; az edzők szaktudására, vagy éppen az orvosi ellátásra. Semmire sem lehet panaszunk.


Pratsler Benjámin ősszel kiváló teljesítményt nyújtott az U19-es bajnokságban, hiszen kilenc bajnoki mérkőzésen négyszer is eredményes volt, miközben elárulta, azért kellett egy-két hónap, mire megszokta a kinti ritmust. Ugyanakkor az első közös felkészülés után már alapemberként számították rá az utánpótlás-csapatnál.

– Az U19-es német bajnokságban roppant magas a színvonal, hiszen hétről hétre olyan egyesületek ellen játszunk, mint például a Hertha BSC, a Wolfsburg, a Hannover, az RB Leipzig, a Werder Bremen, vagy éppen a Hamburg korosztályos csapata. Bevallom, eleinte kellett idő, hogy felvegyem az itteni ritmust. Több olyan fiatal játékos ellen is játszottam, akik már a felnőtt Bundesligában vagy éppen az Európa Ligában is debütáltak. A szezon közepe fele aztán jöttek az eredmények és a gólok is, örülök, hogy játékommal a csapat hasznára tudtam lenni.

Pratsler Benjámin az első csapattal kezdhette meg a téli alapozást Fotó: Union Berlin/Instagram, Matze Koch


A fiatal játékos azt is kiemelte: a jó formájának köszönhetően már ősszel előfordult, hogy edzésen részt vehetett a profiknál. Az első ilyen alkalom emlékezetes marad számára, hiszen akadt egy U19-es kupameccs, ahol csapata 6-2-re nyert, honfitársunk pedig mesterötös lőtt, ezek után pedig első ízben érdemelte ki, hogy megmutassa magát az első keret tagjai között. Az őszi közös tréningek sora azonban nem ért véget, hiszen januárban a 18 éves Pratsler Benjámin már a német másodosztályú klubbal kezdhette meg a téli felkészülést.

– Való igaz, a januári alapozást az első csapat keretével kezdhettem meg, természetesen nagy büszkeséggel tölt el, hogy ilyen fiatalon számítanak rám az első csapatnál. A szakmai stábtól ősszel is pozitív visszajelzéseket kaptam, és elárulták: az U19-es edzéseken, illetve meccseken nyújtott teljesítményemmel és mentalitásommal érdemeltem ki ezt a megtiszteltetést. Az első csapat játékosai roppant profin álltak hozzám, ha segítségre szorultam segítettek bármiben – mind a pályán, mind azon kívül.

Pratsler a klubbal tartott az Union Berlin spanyolországi edzőtáborába is, ahol – egyelőre „csak” – felkészülési mérkőzésen, de debütált a nagycsapatnál.
– Rendkívül jó érzés volt, hogy ott lehettem a spanyol edzőtáborban, óriási sikernek könyveltem el, hogy magyar fiatalként a felnőtt csapattal utazhattam. Úgy érzem, hogy mindenért megdolgoztam és beigazolódott, hogy érdemes volt annyit izzadni és elvégezni a sok-sok különmunkát. Spanyolországban is próbáltam mindent ellesni a már rutinos, profi játékosoktól. Igyekeztem kihasználni ezt a rendkívüli lehetőséget, a felkészülés minden pillanatát élveztem, öröm volt számomra a közös munka. Végezetül pedig felemelő érzés volt pályára lépni a belga első osztályú KAA Gent ellen tesztmérkőzésen az Union Berlin színeiben.

A fiatal magyar játékost arról is kérdeztük, milyen visszajelzéseket kapott az edzői stábtól.
– Természetesen aktív kapcsolatban állok az első csapat szakembereivel, akiktől megkaptam a megfelelő visszajelzést, illetve útmutatást arról, miben kell fejlődnöm. Csatárposzton egyébként rettentően erős a konkurencia. Hogy a jövőben számít-e rám a mester a „nagyoknál”? Nem látok az edző fejébe, de keményen dolgozom azért, hogy ezt a lépcsőfokot is megugorjam.

Pratsler itt egy U19-es őszi bajnokin Fotó: Union Berlin/Instagram, Matze Koch

Honfitársunk az előzetes tervek szerint a következő félszezonban ismét saját korosztályban bizonyíthat, miközben természetesen mer nagyot álmodni.

– Profi szerződés hiányában az U19-es csapatot fogom segíteni tavasszal, de reményeim szerint idény közben többször tudok majd ismét a profikkal edzeni. Higgadtság terén, illetve a gyors döntéshozatalban mindenképpen szeretnék még sokat fejlődni, hogy eljuthassak a legjobbak szintjére. Ami pedig meglátásom szerint az erényeimet illeti: nagy futóteljesítményre vagyok képes, kellően gyors vagyok, a friss kimutatások szerint így fest a meccsenként átlagom: 12 km, 60 sprint, 34 km/h. Az sem hátrány, hogy kétlábas játékos vagyok, jó a technikám és mentálisan erős vagyok.

Pratsler az elmúlt időszakban azt tapasztalhatta, hogy a berlini klub bízik a tehetséges játékosokban, minden éven akad egy-két fiatal, akik bizonyítási lehetőséget kapnak a profik között. Ez a tendencia természetesen nagyon motiváló számára.

– Rövidtávú tervem, hogy a tavaszi fordulóban a góllövőlista elején végezzek az U19-es bajnokságban. Hosszútávon pedig arról álmodok, hogy Bundesligában vagy Bundesliga 2-ben válok profi labdarúgóvá. Úgy ítélem meg, eddigi pályafutásom egyik legjobb döntése volt, hogy az Union Berlinhez igazoltam. Az elmúlt egy évben mindenben fejlődhettem: fizikailag, gyorsaságban, mentalitásban, technikai tudásban, illetve gyors döntéshozatalban – árulta el Pratsler Benjámin, akitől azt is megtudtuk: az iskola és a foci mellett nem sok szabadideje marad. Ha teheti, pihenéssel és regenerálódással tölti szabad perceit, hogy a fáradtság ne menjen a teljesítmény rovására.

Pratsler Benjámin szerint ez a legnagyobb különbség a magyar és a német foci között
Az edzésritmusról
– Németországban mindenki úgy harcol a tréningeken, mintha világbajnoki döntőt játszana, ezzel szemben Magyarországon sokan nem vették komolyan az edzéseket. Nekem ebből a szempontból könnyű dolgom volt, mivel tizenkét évesen tudatosult bennem, hogy ez az egyik legnagyobb különbség a magyar és a német viszonyok, illetve a mentalitás között. A Honvéd edzésein mindig százhúsz százalékosan hajtottam, a többi hiányosságomat pedig pluszmunkával pótoltam. Telefonozás és internetezés helyett sok-sok különmunkát végeztem, ezért is mehetett könnyen az akklimatizálódás Berlinben.
Különbségek a mérkőzéseken
– Több német topklub utánpótlás-ellenfeleivel szembetalálkozhattam az elmúlt egy évben, azt tapasztaltam, hogy technikailag szinte minden játékos nagyon magasan képzett, fizikailag pedig tökéletesen fel van készítve. A mérkőzéseken egészen a lefújásig feszített tempóval megy az élet-halál harc, miközben itt higgadtabbak a játékosok, de gyorsabb a játék és persze sokkal gyorsabban kell jó döntéseket hozni kiélezett helyzetekben.
Olvasói sztorik