Légiósok
Hungarian football player Richard Guzmics, left, of Yanbian Funde kicks the ball to make a pass against a player of Guizhou Zhicheng in their 15th round match during the 2017 Chinese Football Association Super League (CSL) in Guiyang city, southwest China's Guizhou province, 2 July 2017.

Guzmics Richárd marad Kínában – hivatalos

Rangadó
Rangadó

2018. 01. 06. 15:20

A válogatott védő az NB I-es ajánlatairól, valamint Leekens kapitányról is nyilatkozott a Rangadónak.

Az előző szezont a kínai élvonalban szereplő Jenpien Funde csapatánál töltötte a magyar válogatott alapembere, Guzmics Richárd, akinek az idény végén lejárt a szerződése a klubbal. A 30 éves belső védőt az ősz folyamán az olasz Pescara és az angol Nottinghammel is szóba hozták, ám a Rangadónak adott exkluzív interjújában elárulta, további egy évig a Jenpien játékosa marad, mellyel a tavalyi kiesés után egyértelműen a feljutás a cél.

– A klub vezetői az évad közepén már leültek tárgyalni velem a jövőről. Akkor nagyon korrekt ajánlatot kaptam a részükről, amire szóban elköteleztem magam – kezdte Guzmics Richárd. – A szezon végén, a hazautazásom előtt ismét szóba került a szerződésem a vezetők részéről, és én, tartva a szóbeli egyezséget, döntöttem a maradás mellett. A klub és a csapat részéről is folyamatosan éreztem a szezon alatt, hogy számítanak rám és bíznak bennem, ami számomra nagyon fontos. Sajnos nem sikerült a célt elérni, de az új keret kialakításának terveiből látható, hogy a terv egyértelműnek tűnik, ami nem más, mint visszajutás.

– A sajtóban több híresztelés is megjelent: tényleg voltak más ajánlatai is? Az NB I-ből is kapott megkeresést?

– Az ősz folyamán már több megkeresésem is volt, de a kinti lehetőségeket és a szóbeli egyezséghez tartva magam, nem változtattam meg a döntésemet, annak ellenére, hogy módom nyílt volna a váltásra. Az magyar első osztályból is kaptam ajánlatot, de ahogy az előbb már elmondtam, maradtam a döntésem mellett. A téli szünetben hazai és vidéki Haladás-meccsen is voltam, és meglátogattam Krakkóban a volt csapatomat. Találkozva a volt csapattársakkal, vezetőkkel, szurkolókkal, mindkét helyen éreztem, hogy visszavárnak, ami nagyon jó érzéssel töltött el. A terveimet illetően szeretnék még a következő években is külföldön játszani, amennyiben lehetőségem lesz, de ez még a jövő, amiért sokat kell dolgoznom.

– Milyen céllal vágnak neki a következő idénynek a Jenpiennel?

– Azt hiszem, más cél nem is lehet, és látva az igazolási terveket, egyértelműen a visszakerülést jelölték meg a klub vezetői. Ismerve a kinti bajnokságot és az erőviszonyokat, jelentős kihívás lesz, ugyanis a feljutásra több, neves játékosokat felvonultató csapat aspirál. Ettől függetlenül számomra a legfontosabb a jó játékom, és a sérülésmentesség mellett, hogy a csapat eredményesen szerepeljen a bajnokságban, és a végelszámolásnál ott legyünk a feljutók között.

Guzmics marad Kínában Fotó: Europress/AFP

– A válogatott kulcsembereként mennyire lepte meg Bernd Storck távozása, és mit szól az új szövetségi kapitányhoz?

– Sajnos a tavalyi esztendő nem úgy alakult a válogatott háza táján, ahogy azt terveztük, és az En-n szerepelt keret nem tudott szinte egy alkalommal sem összeállni a sérülések miatt. Nem igazán sikerült elkapnunk együtt a fonalat, és olyan mérkőzéseken jött a sikertelenség, melyeket az előző években a csapategységgel mindig nyerni tudtunk. Engem is a sérülés hátráltatott, így két olyan mérkőzésen nem tudtam pályára lépni, melynek a vége váratlan eredménnyel zárult. Storck mesterrel nekem nagyon jó kapcsolatom volt. Éreztem, hogy bízik bennem, és azt hiszem, nem csalódott bennem, amikor pályára léptem. A váltás megtörtént, így nekünk az új körülmények figyelembe vételével kell készülnünk, és amennyiben bizalmat szavaz a kapitány a kerethirdetéskor, egyértelmű, hogy büszkén jövök a válogatotthoz, mert számomra Magyarországot képviselni óriási megtiszteltetés.

– Esetleg beszélt már Georges Leekensszel? Számíthat tőle meghívóra?

– Az új kapitánnyal találkoztam és beszéltünk is az elmúlt válogatott összetartás során. Szimpatikus és nagy tervekkel érkező, céltudatos szakembert ismertem meg a kapitányban. Szeretném a klubomban nyújtott teljesítménnyel felhívni a figyelmet magamra, annak ellenére, hogy a kínai bajnokság kicsit távol van az európai vérkeringéstől.

– Válogatott szinten mit vár a 2018-as évtől?

– A legfontosabb, hogy a keret összeálljon az őszi megmérettetésre, ütőképes és magabiztos együttes lépjen pályára a tétmérkőzéseken. Biztos vagyok benne, hogy a szövetségi kapitány által kiválasztottak mindent el fognak követni, hogy a 2017-es kudarcokat újra a sikerek váltsák fel. Ehhez azonban nagyon sok munkára, akaratra, alázatra lesz szükség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi (2L) vies with Athletic Bilbao's Spanish defender Inigo Martinez (down) during the Spanish League football match between FC Barcelona and Athletic Club Bilbao at the Camp Nou stadium in Barcelona on March 18, 2018. / AFP PHOTO / Pau Barrena
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.