Légiósok

Már a lengyel liga is játékostemető a magyar focistáknak?

Ötéves mérleg: senki nem tudott Nyugat-Európába igazolni, ellenben többen tértek vissza az NB I-be.

Az elmúlt öt évben több magyar játékos is ugródeszkaként tekintett a lengyel élvonalra és a kiugrás reményében igazolt az NB I-ből az Ekstraklasába. Ha azonban jól megnézzük a neveket a „lengyeles listán”, azt láthatjuk, hogy honfitársainknak nem igazán sikerült nagy kiugrást elérniük, hiszen nyugat-európai bajnokságba senki nem igazolt a lengyel kitérőt követően. Igaz, ha a topligás szerződés nem is jött össze, pozitív kivetélek persze akadnak…

Nikolics megállja a helyét a világ bármely pontján

Nikolics Nemanja 2015-ben a Videotont hagyta el a Legia Warszawa hívó szavára. A magyar csatár bajnok, kupagyőztes és gólkirály lett Varsóban, a sikeres másfél évet követően pedig az MLS-be igazolt, ahol remek mutatóinak köszönhetően hamar közönségkedvenc és igazi sztár lett.

Nikolics Varsóból az MLS-be tudott igazolni Fotó: Getty Images

Kádár Tamás 2015 januárjában váltott, Diósgyőrből a Lech Poznanhoz tette át székhelyét, ahol alapemberré nőtte ki magát. Topbajnokságba ugyan ő sem tudott eligazolni, de a nagymúltú Dinamo Kijev 2017 februárjában kifizette vételárát. Az ukrán klub kezdőjéből kirobbanthatatlan a bekk, sőt, az Európa Liga egyenes kieséses szakaszában tavasszal is megmutathatja magát.

Guzmics Richárd útja Szombathelyen keresztül vezetett Krakkóba, a magyar védő 2014 és 2017 között állt a Wisla Kraków alkalmazásában. Bár sokáig úgy tűnt, onnan Olaszországba költözik, végül Kínában kötött ki. A játékos elmondása szerint a Jenpien előrelépés volt számára: „Sokan lenézik a kínai focit, de a lengyel és a magyar bajnokságnál biztosan erősebb. Olyan sztárokkal szemben focizhattam, mint Hulk, Lavezzi vagy Oscar, és ezáltal szakmailag is fejlődtem.”

Akiknek nem egészen jött be a lengyel kaland: visszalépés és hazakullogás

Holman nem alkotott maradandót Poznanban Fotó: Getty Images

Lovrencsics Gergő Pápáról igazolt a Lech Poznanba, Lengyelországban közel három évet húzott le, majd az NB I-be, a Ferencvárosba tért haza. Holman Dávid nem tudta megváltani a világot a Lech játékosaként, ahova 2015 januárjában került a Fradi-kölcsönjátékosaként. Poznanban csupán tizenegy mérkőzésen kapott lehetőséget, majd visszatért a zöld-fehérekhez, ahol szintén nem számoltak vele, így kötött ki 2016 januárjában a Lokinál (később onnan igazolt a Slovanhoz).

Mervó Bence 2016 tavaszán került a Slask Wroclawhoz, ahol egész biztatóan kezdett, amit azonban nem követt hasonló folytatás. Lengyelországban négy góllal zárt, 2017 februárjában szabadon igazolható játékosként landolt a szlovák élvonalba. Azóta a DAC színeiben hét bajnoki mérkőzésen lépett pályára, gólt nem rúgott…

Gosztonyi Andrásnak szintén nem jelentett ugródeszkát a Slask, hiszen fél év lengyelországi légióskodás után az NB II-es Kisvárdához tért haza szabadon igazolható játékosként… Litauszki Róbert egy év alatt nem tudta megváltani a világot Cracovia Kraków-ban, 2017 nyarán három lengyel bajnoki mérkőzéssel a lábában tért vissza Újpestre.

Mi lesz Nagy Dominik és Gyurcsó Ádám sorsra?

Több ízben beszámoltunk már arról, hogy Nagy Dominikot a téli átigazolási szezonban kölcsönben elengedi a Legia Warszawa. A legfrissebb sajtóhírek szerint a középpályás iránt az NB I-ből és a szlovák élvonalból érdeklődnek.

Gyurcsó Ádám a videotonos éveket követően 2016 januárjában igazolt a Pogon Szczecinhez, ahol a mögöttünk hagyott szezonban ugyan még remekelt, de valami nála is megtört. A legfrissebb sajtóhírek szerint a sereghajtó nem feltétlenül ragaszkodik hozzá és ha akad klub, amely kivásárolja, már télen távozhat.

Kecskés Ákos is a lengyel élvonalban érdekelt, a fiatal magyar védő az Atalanta kölcsönjátékosaként szerepel a Bruk-Bet Termalica Nieciecznál, igaz, az elmúlt nyolc bajnokin csupán 74 percet töltött a pályán.
Mi lesz Gyurcsó sorsa? Fotó: pogonszczecin.pl
Olvasói sztorik