Légiósok

„Fel kell készülni, hogy Nagy Ádám már télen klubot válthat”

Nincs könnyű helyzetben a Bologna magyar légiósa, az előző évi hurráoptimizmus után sok minden megkérdőjeleződött vele kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben nem érkeztek jó hírek Nagy Ádámról Olaszországból. A Bologna fiatal magyarja ugyan a csúfos kudarccal végződő, másodosztályú AS Cittadella elleni vesztes (0-3) kupamérkőzésen még hetvenhét percet a pályán töltött, ám az azt követő öt bajnokin nem kapott lehetőséget, csak a kispadon ült. A játékos helyzetéről, rövid távú lehetőségeiről kérdezte a Rangadó.hu Egri Viktort, a Digisport szakkommentátorát.

– Nagyon nehéz innen megítélni Nagy Ádám helyzetét. Ugyanakkor már az előző esztendő végén kissé hurráoptimistának ítéltem meg a magyar sajtóban megjelenteket vele kapcsolatban.

Egri Viktor szerint korai volt a hurráoptimizmus Fotó: digisport.hu

– A mögöttünk hagyott idény döntő részében Nagy Ádám kezdőjátékos volt a Bolognánál, úgy tűnt, jó vásárt csináltak vele a sikeres Európa-bajnokság után…

– Ez igaz, az előző szezonban az áprilisi sérüléséig többé-kevésbé – inkább többé – valóban lehetőséget kapott a Bolognánál a bizonyításra. Ugyanakkor azt tudni kell, hogy a Bologna egy olyan csapat – legalábbis meglátásom szerint – amely nem álmodozhat arról, hogy nemzetközi kupaszereplést érő helyen végezzen, leginkább a biztos bennmaradás lehet a célja. A klub abból profitál, hogy egy-egy, viszonylag olcsón vásárolt fiatalt fel tud fedezni, akit pedig egy-két szezonon belül tovább is ad.

– Amadou Diawara esetében pontosan ez történt.
– Igen, Ádám érkezése előtt Diawarát sikerült eladniuk igencsak jó pénzért a Napolinak, szerintem valami hasonlót gondolhattak Ádám esetében is – elsősorban az Európa-bajnokságon látottak alapján. Azt gondolhatták, hogy megfelelő potenciállal rendelkezik, ezen stratégiának megfelelően lehetőséget is adtak neki a mögöttünk hagyott szezonban.

– Volt egy szavazás, ahol Nagy Ádámot a Bologna legjobb nyári fogásának is megválasztották.
– Igen, valamikor kora tavasszal volt egy internetes voksolás, ahol ő került ki győztesen. Ezt már akkor erős túlzásnak éreztem, miközben több olyan játékos akadt, aki szimplán statisztikai mutatók terén jobban állt, mint ő. Sok esetben az ilyen szavazások csupán önmagunk becsapására alkalmasak. Már ekkor azt éreztem, hogy a róla szóló magyarországi írások igencsak túlzóak.

Nagy Ádám kiszorult a Bologna kezdőjéből Fotó: Getty Images

– Mi történhetett a tavaszi hajrában?
– Ádám megsérült, de emellett a szezon vége felé haladva már az olasz sajtó is megírta, hogy az előre játékban kevésbé használható. A kritika úgy hangzott, hogy Ádám inkább oldalra játszik, mintsem előre. Emellett pedig fizikai adottságai sem megfelelőek minden tekintetben az ütköző szerepkör betöltésére.

– A nyári felkészülés során már lehetetett sejteni, háttérbe szorul(hat) a fiatal magyar…
– Szerintem ekkor, a nyári felkészülés során jött el az idő, amikor Roberto Donadoni (a Bologna vezetőedzője – szerk.) mindezt belátta, és Ádám egyre inkább hátrébb szorult. Az edzőmérkőzések során voltak olyan fellépések, amikor az olasz mester teljes sort cserélt, de míg így sem jutott hely a magyar játékosnak.

– Mi lehet az alapvető probléma?
– Volt arra törekvés, hogy Ádám a 4-2-3-1-es felállásban a csatár mögött kapott lehetőséget, ez a szerepkör egy kreatív játékoshoz passzol leginkább, de ez nem igazán az ő pozíciója… Talán sok gyakorlással az lehet, de ehhez még sokat kell fejlődnie, Ádám a múltban inkább a szűrők között bizonyíthatott. Meglátásom szerint leginkább az az elkeserítő, nem lehet tudni, mi igazán az ő posztja. Megjárt egy Eb-t, a magyar futball legnagyobb ígéretének tartották, több mint egy éve kint van Olaszországban, ám mára nagyon sok minden megkérdőjeleződött vele kapcsolatban.

– A Serie A-ban öt fordulót rendeztek eziádig, úgy tűnik, a Bologna középpályáján nagy a merítési lehetőség, Nagy Ádám pedig a sor végén kullog…
– Donsah, Crisetig, Verdi, Pulgar, Poli, Taider, de 4-2-3-1-es felállásban még Palacio is ide sorolható… Legalább hat-hét játékos már lehetőséget kapott a középpályán, így valóban sokan vannak előtte. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a keretből alig van olyan futballista, aki az elmúlt öt bajnokin nem lépett pályára, huszonegy játékos már bizonyíthatott a pályán. Az, hogy Ádám egyszer sem kapott lehetőséget, az hosszútávra jelzésértékű lehet.

A magyar futball üdvöskéje hullámvölgybe került Fotó: Getty Images

– Hogyan tovább? Mi lehet Nagy Ádám számára a rövidtávú célkitűzés?
– Arra is fel kell készülni, hogy Ádám már télen klubot válthat, esetleg kölcsönadják. Pontos rálátásom persze nincs, de az biztos, hogy Ádámnak az lenne a jó, ha játszana. Ha ez Bolognában nem jön össze, akkor mindenképpen lépnie kell, mivel a fejlődése szempontjából csak ez lehet a jó megoldás.

– Biztatóan indult a fiatal magyar karrierje, az utóbbi időszak azonban kétség kívül nem róla szólt. Mi szól mellette?
– Ádámban ott van a lehetőség, hiszen rendkívül intelligens ember, aki fel tudja mérni a lehetőségeit. Talán ez az adottság segíthet rajta, de csak akkor, ha mindez megfelelő mennyiségű önbizalommal és kitartással párosul.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik