Légiósok bajnokok ligája

„Csodát várok Sallai Rolandtól”

A légiós nem nyaralni ment Ciprusra, kőkemény edzések fogadták a szigetországban. Szerdán a BL-ben már a Real Madrid lesz az ellenfél.

A palermói tapasztalatokról

– Roland nagyon fiatalon, 18 évesen került ki Olaszországba: sok-sok hátránnyal indult, ráadásul megsérült. A technikai kvalitásaival és a játéktudásával nem volt gond, de fizikálisan és mentálisan is utol kellett magát érnie, ám ezen hamar túl is lendült. Az elmúlt szezon jó tanulópénz volt Rolinak: belekóstolt a profi világba és megtanulta, hogy mindenért meg kell küzdenie. Unokaöcsém nem nagyképű srác, nem változott meg Olaszországban sem. A Palermónál nem az igazi helyén játszhatott, ő nem szélső, sokkal inkább irányító középpályás, ezen a poszton képes a legjobbjára – így Sallai Sándor, Roland nagybátyja.

Sallai Roland hosszas huza-vona után augusztusban távozott a Puskás Akadémia FC-től, és több ajánlat közül végül a ciprusi APOEL Nicosia mellett tette le voksát. A Rangadó.hu a játékos nagybátyját, az ötvenötszörös válogatott Sallai Sándort kérdezte, aki a Debrecen és a Honvéd mellett Svájcban is játszott az 1980-as években.

– Valóban több klub érdeklődött Roland iránt, úgy tudom, akadt olyan egyesület, amellyel az átigazolási díjban nem sikerült megegyezniük a feleknek. Roli szezon elején több NB I-es bajnoki meccsen nem játszott, hiszen feltételezhető volt, hogy külföldre igazol. A ciprusi ajánlat az utolsó pillanatban esett be, de olyan ajánlat érkezett, amely a felcsútiaknak is megfelelt. Úgy gondolom, ebben a szituációban ez volt a legjobb döntés mindhárom fél számára. Unokaöcsém a legrangosabb nemzetközi sorozatban, a Bajnokok Ligájában szerepelhet, ez korábbi klubjának is nagy öröm, illetve elismerés és persze siker a magyar labdarúgásnak.

– Jó helyre került Roland?
– Rolitól is azt hallottam és magam is úgy tájékozódtam, hogy az elmúlt évtizedekhez képest sokat fejlődött a ciprusi labdarúgás, egyre több minőségi légiós igazol a bajnokságba, az APOEL pedig a nemzetközi porondon is rendre megmutathatja magát. Rolandnak reális esélye van, hogy beverekedje magát a ciprusi kezdőbe, a BL-ben pedig olyan csapatok ellen léphet pályára, mint a Real Madrid, a Borussia Dortmund vagy éppen a Tottenham Hotspur. Ez egy nagyon jó lehetőség számára, ebből profitálnia kell, szerintem jó döntést hozott az APOEL-lel, előrelépés ez számára.

Sallai Rolandot kőkemény edzések várták Cipruson Fotó: APOEL FC, Facebook

– A ciprusi kaland előtt milyen tanácsokkal látta el unokaöccsét?
– Az édesapja mellett mind a mai napig kikéri az én véleményemet is. Próbáltam őt hasznos útravalókkal ellátni, felhívtam a figyelmét arra, hogy új csapatán belül hamar fogadtassa el magát. Fontos, hogy minél hamarabb akklimatizálódjon, ismerje meg a standard játékosokat, ők is ismerjék meg Rolit, hiszen a pályán csak így tudják őt elfogadni. Ha kialakul a kölcsönös bizalom, tömni fogják a labdákkal, ebben nincs kétségem.

– Mit vár Rolandtól új állomáshelyén?
– Roli nem nyaralni ment Ciprusra, vagy azért, mert kellemes ott az éjhajlat, hanem kőkemény munkával szeretné magából kihozni a maximumot. Folyamatos játéklehetőshez kell jutnia, rengeteg fejlődési lehetőség van benne, ezért munka iránti nagy alázatot várok tőle. Komoly célokért küzdhet, mindezeknek pedig maximálisan alá kell rendelnie a magánéletét és a munkát.

– Kamatoztathatja tehetségét egy olyan bajnokságban, mint amilyen a ciprusi?
– Jól ismerem Roli képességeit, technikailag egy virtuóz, de nem önző játékos. Technikailag azt gondolom, jelen pillanatban ő a legképzettebb játékos Magyarországon, játékintelligenciáját tekintve született tehetség, kivételes képességei vannak. Ez viszont önmagában nem elég, tétmérkőzésen is meg kell mutatnia, mire képes, jókor kell jó helyen lennie. El kell érnie, hogy a ciprusi csapatban bízzanak benne, passzoljanak hozzá és akkor nem lesz gond.

A 20 éves játékos már bemutatkozott a nagyválogatottban, az új szezonban a BL-ben is bizonyíthat Fotó: Getty Images

– Szerdán a Real Madrid otthonában lép pályára az APOEL, Sallai Rolanddal a fedélzeten?
– Tegnap beszéltem vele telefonon, elmondta, hogy hihetetlen kemény edzéseik vannak, fizikálisan van némi lemaradása, de remélem és hiszem, hogy ezt hamar be tudja pótolni. Tudjuk, hogy nem a ciprusi csapat lesz a favorit a Real Madrid ellen, de Rolinak csak azt a tippet tudtam adni: bátran, nyugodtan játsszon, mutassa meg, mit tud, de megmozdulásai, elképzelései nem csaphatnak át önzőségbe. Nagy lehetőséget kapott az élettől, élnie kell vele!

– Számolja már ön is a napokat visszafele?
– Elmondhatom, a Real Madrid elleni fellépést legalább annyira várom, mint Roland – olyan sztárok ellen, olyan stadionban pályára lépni óriási élmény és nem mindennapi lehetőség. Ez keveseknek adatik meg, ő pedig még mindig csak húsz esztendős, csodát várok tőle. Ha azt a tudást, ami birtokában van, ki tudja vinni a pályára, akkor valóban csodálhatjuk őt és büszkék lehetünk rá Magyarországon és persze büszke lehet rá a Puskás Akadémia.

Olvasói sztorik