Légiósok

„Óriási tévedés lenne a Fire mélyrepülését egyedül Nikolics nyakába varrni”

A szakértő szerint vékony a Chicago kispadja, csak remélni lehet, hogy ez nem kerül a playoff-helyekbe.

Parádésan kezdte az idényt a Chicago Fire, volt a bajnokságnak olyan periódusa, amikor az MLS-csapat a Toronto FC mögött a második helyen állt a Keleti-főcsoportban, a gólfelelős Nikolics Nemanja pedig az összetett góllövőlista élén állt. Az utóbbi hetekben gödörbe került a klub, hiszen a magyar csatár nyolc mérkőzés óta nem talált az ellenfél hálójába, ezen találkozók alkalmából a Fire csupán egyszer tudott nyerni, további egy döntetlen és hat vereség a mérlege. A visszaesés lehetséges okairól kérdezte a Rangadó.hu a Jenkifoci főszerkesztőjét, az amerikai foci magyar szakértőjét, Kun Tamást.

– Biztosan nem segíti a Chicagót, hogy a házi gólkirály, aki a csapat góljainak harmincnégy százalékát szerezte az idei szezonban, már nyolc mérkőzés óta nem talál a kapuba – kezdte Kun. – Ugyanakkor nagy hiba, óriási tévedés lenne ezt az egész mélyrepülést egyedül Nikolics nyakába varrni. Főleg, mivel ő klasszikus lesipuskás, befejező csatár, aki nem a helyzetek kialakításához, hanem azok befejezéséhez ért. Ha kevesebb a kialakított helyzet, neki is kevesebb esélye van a gólszerzésre. Márpedig az utóbbi hetekben a helyzetek kialakítását illetően is voltak nehézségei a Fire-nak.

Kun Tamás: a Fire épülőben lévő csapat Fotó: DIGI Sport, Reggeli Start

– Mit mutatnak a statisztikai adatok?

– Mindez fekete-fehéren igazolható a számokkal. A legutóbbi nyolc góltalan meccsén csak húsz lövési kísérlete volt a magyar támadónak, szemben az azt megelőző nyolc találkozón produkált harminc lövéssel. Ez jól mutatja, mennyivel kevesebbszer kerül helyzetbe az utóbbi hetekben.

– Kár tagadni, hogy ez a góltalan széria Nikolics önbizalmára is kihat. Ezt tökéletesen illusztrálja, hogy amíg a legutóbbi nyolc találkozón hatszor találta el a kaput a magyar csatár – vagyis lövéseinek harminc százaléka volt pontos –, az azt megelőző nyolc meccsen tizennyolcszor kényszerítette védésre az ellenfél hálóőrét – ami ötven százalékos pontosságot jelent. Ezért fordulhatott elő, hogy a legutóbbi nyolc meccsen nem lőtt gólt (pontos lövések nulla százaléka), szemben az azt megelőző nyolc találkozón szerzett nyolc góllal (pontos lövések negyvennégy százaléka).

– Mi okozza a visszaesést csapatszinten? Miért játszik gyengébben a Fire?

– A Chicago még épülőben lévő csapat, amely ugyan jól kapta el a fonalat a szezon elején, de bőven van még tennivaló a kerettel. A kispad nagyon „vékony”, kevés a variációs lehetőség, nincs mód a kulcsjátékosok pihentetésére. Így a relaxáció hiányában megtörténik az elkerülhetetlen formahanyatlás.

– Nikolics mellett a csapat többi vezéregyénisége sem villogott az utóbbi hetekben…

– Így igaz, az is érdekes, hogy az utóbbi meccseken a Nikolics mellett kulcsjátékosnak tartott Bastian Schweinsteiger sokkal mélyebben játszik a korábbiakhoz képest. Veljko Paunovics minden bizonnyal így akarta orvosolni a védekezési hiányosságokat. A Fire ugyanis az elmúlt nyolc találkozón tizenkilenc gólt kapott, előtte az egész szezonban, azaz tizennyolc összecsapáson csupán tizenhetet. Ugyanakkor Schweinstegier hátravonásával sem javult a védekezés, helyette csak azt sikerült elérni, hogy Paunovics a Chicago támadásainak méregfogát is kihúzta. Basti ugyanis nem tud ilyen mélységből klasszikus box-to-box játékot játszani, főleg egy olyan hosszú szezon második felében, amelyben nem volt lehetősége a regenerálódásra. Itt ismét előkerül a pihentetési lehetőség hiánya.

Nikolics mellett Schweinsteiger is háttérbe szorult az elmúlt hetekben Fotó: Getty Images

– Úgy ítéli meg, a nagy meneteléshez szűk a Chicago Fire kerete?
– Igen, olyannyira, hogy nem csak a kulcsjátékosok helyettesítésével van probléma, hanem még hiányposztok is vannak. A jobbhátvédet játszó Matt Polster eredetileg védekező középpályás volt, kényszerből került a védelem jobb oldalára. Emellett klasszikus jobbszélső támadójátékos sincs, Solignac és Alvarez is játszott ott, de egyiküknek sem ez az eredeti pozíciója. Nem véletlen, hogy a Fire meg akarta szerezni Blaszczykowskit a nyári átigazolási időszakban, de ez a kísérlet sikeretlen volt.

– Mi lehet a végső konklúzió?

– A Fire épülőben lévő csapat, ahol leginkább a keret mélyítésén kell majd dolgozni a következő évadot megelőzően, és ezzel számos eddig felsorolt probléma orvosolható. A keret jelenlegi erősségét tekintve a szezon elején a Fire túlteljesített magához képest, most pedig a fásultság és a sikertelenség miatti önbizalomhiány okán alulteljesítenek. A valós tudás valahol a kettő között van. Reméljük, a mostani mélyrepülés dacára Nikolicsék nem csúsznak ki a playoff-helyekről.

Nikolics hétvégén a Montreal Impact ellen törheti meg a hosszú gólcsendet Fotó: Getty Images
Olvasói sztorik