Légiósok

Csoboth: Azt hittem, a Benficában is elég lesz, amit itthon nyújtottam

A fiatal magyar játékos a felkészülést már az U19-es csapattal kezdheti meg.

Nehéz éven van túl Csoboth Kevin, aki a magyar U17-es labdarúgó-válogatottal tavasszal a 6. helyen végzett a horvátországi korosztályos Európa-bajnokságon. A válogatottban is meghatározó szerepet játszó focistával csapata, a portugál Benfica – kölcsönszerződésük lejártával – kétéves profi szerződést kötött.

– Örülök, hogy a Benficától profi szerződést kaptam. Nagyon nehéz év van mögöttem, mind nyelvtanulás szempontjából, mind úgy, hogy el kellett válnom a családomtól. Ez a három hét most arról szól, hogy kipihenjem magamat.

A beilleszkedésről

– A portugál nyelvet korábban nem tanultam, így amikor tavaly megérkeztem a klubhoz még nem is tudtam a nyelvet, ráadásul az angollal is voltak problémáim, ennek ellenére a csapattársak jól fogadtak. Aztán hétről hétre, hónapról hónapra egyre többet fejlődtem, így be tudtam kerülni a csapatba, ahol sikerült egyre jobb teljesítményt nyújtanom.

A magyar és a portugál viszonyok közötti különbségekről

– Az első három hónap nagyon nehéz volt a nyelvi problémák, illetve a beilleszkedés miatt, de szerencsére az edzőm így is bízott bennem és segített mindenben. Eleinte azt hittem, elég lesz, ha ugyanazt nyújtom a Benficánál, mint amit itthon. Portugáliában és a klubomnál a győzni akarás, a küzdeni akarás és a „soha nem adom fel szemlélet” a legjellemzőbb – ezekben nagy különbséget észleltem az itthoni viszonyokhoz képest. Az edzésmunka nagyon fontos Portugáliában, ha nem teljesítesz jól, hétvégén nem leszel meccskeretben, hiába rúgtál gólokat az előző mérkőzésen. A Benficánál továbbra is tanulom a nyelvet, sokat vagyok az akadémián, iskolába pedig még nem járok Portugáliában.

A felkészülésről

– Július tizedikén utazok vissza Lisszabonba, majd tizenegyedikén kezdem meg a felkészülést már az U19-es csapattal. Az első felkészülési tornánk június 20-án kezdődik Dél-Afrikában, majd egy hét után Kínában utazunk. Az a célom, hogy az első három hónapom ne úgy sikerüljön, ahogy tavaly…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik