Légiósok

„Hatvan százalék esélye van a Vidinek a Balzan ellen”

Egy év múlva továbbállna a már öt esztendeje Máltán szereplő Kecskés Zsolt.

Öt éve él családjával és szerepel Máltán Kecskés Zsolt. A most 21. születésnapja felé araszoló középpályás 2015 januárjában alig 18 évesen debütált a máltai élvonalban, de két meccsnél és 12 percnél tovább nem jutott, majd csapata, a Pietá Hotspurs búcsúzott az első osztálytól.

Az Európa Liga 2017-18-as kiírásának első selejtezőkörében máltai csapatot, a Balzan Youth FC-t sorsolták ki a Videoton FC számára, a Rangadó.hu pedig a helyi viszonyokban jártas Kecskést a fehérváriak leendő ellenfeléről, illetve karrierjéről is kérdezte.

– A Balzan felnőtt csapata ellen még edzőmeccset sem játszottam, de több barátom ott futballozik, úgyhogy többé-kevésbé képben vagyok. Erős csapatnak számítanak itt, bár tavalyelőttig sohasem indultak az európai porondon. Erőszakosak, bár biztosan nem fognak olyan szervezetten játszani, mint a Vidi, hiszen a magyar futball alapvetően is szervezettebb, mint a máltai. Minél hamarabb igyekeznek majd labdát szerezni és kontrázni – kezdte Kecskés.

– Erőnlétileg biztosan bírni fogják, hiszen a Máltai Premier League-ben a tempó szinte ugyanaz, mint Magyarországon, még ha a játéktudás nem is azonos. Sok fiatal játékos lesz a Balzan keretében és ha nem is a kezdőbe jelölik őket, annyi biztos, hogy lehetőséget fognak kapni, ez jellemző rájuk – tette hozzá.

Három délszláv labdarúgó is van a máltaiak keretében – akad köztük olyan is, aki a Mladoszt Podgorica színeiben részt vett a Vidi 2013-as legyőzésében -, illetve edzőjük, Marko Micsovics is szerb.

– Azt konkrétan nem tudom, hogy náluk miért ilyen erős a délszláv vonal, de ez csapatonként egyébként is változik. Nálunk például legutóbb a brazilok és a kolumbiaiak voltak sokan, azt megelőzően az argentinok “futottak”. Talán az lehet az oka, hogy a klubok felbérelnek egy-egy ügynököt, akinek az a feladata, hogy hasonló nemzetiségűeket felkutasson számukra és rajta keresztül többen is hasonló helyről érkeznek – fogalmazott a 20 éves labdarúgó.

– Ha tippelnem kellene, akkor nagyjából hatvan százalék esélyt adnék a Videoton továbbjutására, negyvenet a Balzanéra, de, hogy őszinte legyek, nem követem közelről a magyar futballt – tette hozzá.

Megnyomná ezt az idényt

Az EL-párharc után saját karrierjéről is beszélt a középpályás.

– Az elmúlt idényt a Naxxar Lions nevű másodosztályú csapatnál töltöttem kölcsönben, miután összetűzésbe keveredtem a pietás edzővel. Kértem, hogy ideiglenesen távozhassak, és a Naxxar vevő is volt rám. Jól ment a játék, de összességében nem voltam annyira boldog, mint a Pietával. A szezont a harmadik helyen zártuk és így feljutottunk az első osztályba, ám én visszatérek a hatodik helyen záró anyaklubomhoz, ahol teljesen új a menedzsment – nyilatkozta Kecskés.

– A szerződésem 2018 nyarán lejár a Pietánál és be kell vallanom, nagyon szeretnék elmozdulni. Jót tenne egy kis környezetváltozás, már csak az egészségem szempontjából is. Máltán folyamatosan műfüvön játszunk, ami hosszú távon nem tesz jót a térdeimnek. A szigetországban csak a válogatottnak van füves pályája, illetőleg a Hiberniansnak, bár az övéké is betonkeménységű – fogalmazott, leszögezve: a műfüves pályák minőségével nincsen baj, de hosszú távon akkor sem tesz jót.

– Most nyáron nem kaptam ajánlatot máshonnan, így ezt az idényt szeretném különösen megnyomni. Azután majd elküldöm a videóimat több helyre és meglátjuk mi lesz. Menedzserem jelenleg nincsen – mondta, majd elárulta: barátnője éppen idén költözik utána Máltára, de már tisztázták, hogy csak egy évről van szó.

– Amennyiben Magyarországról egy jó ajánlatot kapnék, akár haza is jönnék, de azért alaposan átgondolnám. Összességében bármilyen osztály szóba jöhet, függően természetesen attól, hogy melyik országról beszélünk – zárta szavait Kecskés Zsolt.

Olvasói sztorik