Légiósok

Szalai visszatérhet Magyarországra, több NB I-es ajánlata is van

A Rapid Wien tizenkilenc esztendős védőjét marasztalja klubja, ám magyar élvonalbeli csapatok is érdeklődést mutatnak iránta.

Szalai Attila tizennégy éves korában csatlakozott a Rapid Wienhez, s tizennyolc esztendősen sikeresen be is mutatkozott az osztrák élvonalbeli együttesben. A ballábas középhátvéd az elmúlt idényben a Rapid II-ben futballozott, ám szerződése június harmincadikán lejár. A Rangadó.hu a játékos édesapját, id. Szalai Attilát, korábbi válogatott labdarúgót kérdezte fia jövőjével kapcsolatban.

– Attila szerződése két hét múlva lejár. Hol folytatja pályafutását?

– Ezt korai még megmondani. A Rapid ajánlatát már kézhez kaptuk, gondolkodunk rajta. Jelen állás szerint négy NB I-es klubbal is tárgyalásban állunk. Konkrét ajánlatok vannak elég neves csapatoktól, ami nagyon megtisztelő. Bizonyára látták az U21-es csapatban szerepelni, ahol jó teljesítményt nyújtott. Ezen felül Ausztriából és Ausztriával határos országokból történt konkrét megkeresés.

– Miért gondolkodik fia a hazatérésen?

– A magyar NB I erősebb lett azzal, hogy tizenkét csapat küzd a bajnoki címért. Bármennyire is lebecsülik, vagy a nézők nem érzik, ezzel a három fordulós rendszerrel sokkal keményebb, szorosabb lett a bajnokság. A klubok most kezdenek rádöbbenni, hogy erősebb keretek kellenek. Emellett természetesen az is fontos szempont, hogy úgy tűnik, Magyarországon több lehetőséget kapna, mint a Rapidnál. Hamarosan indulnak az Eb-selejtezők az U21-es korosztályban, ez is jó lehetőség számára, hogy szem előtt legyen és nemzetközi szinten bizonyítson. Már negyvenöt meccsen pályára lépett a Rapid második csapatában, s hiába felnőttek és profik, kinőtte azt a csapatot.

– Mi alapján fogják meghozni a döntést?

– A játéklehetőséget kell szem előtt tartani. Való igaz, hogy az osztrák bajnokság színvonalában a magyar előtt jár, ám ha itthon húsz-harminc meccset tud játszani az NB I-ben, míg a Rapidnál csak öt-tíz meccset kap, akkor az nagy különbség. Játszott a Rapid I-ben, készült a csapattal, lehetőséget kapott a Ferencváros ellen, ez is mutatja, hogy van keresnivalója. A következő lépcsőfokot pedig ügyesen kell kiválasztani és meg kell lépni. Onnan az ő egyéni kvalitásain múlik, hova juthat.

– Mikor dőlhet el, hogy Attila melyik ajánlatot választja?

– Három napja kezdte el a pihenést, s jövő héten szóbeli érettségizik, most még arra koncentrál. Persze közben sokat beszélgetünk a hogyan továbbról. Június harmincadikáig élő szerződése van, így addig bármikor hívhatják a Rapidhoz. Lassan minden csapat megkezdi a felkészülést, így időben meg kell hoznia a végső döntést.

Olvasói sztorik