Légiósok

Lőw Zsolt: a Lipcse csodája a Leicesterhez mérhető

A Bayern München ellen 5-4-re elveszített bajnokira még sokáig emlékezni fognak a tréner szerint.

Vége a 2016-17-es Bundesliga-idénynek, így mérleget vonhatnak, klubvezetők, edzők, játékosok. A szezon egyik legnagyobb szenzációja az RB Leipzig remeklése volt, az újonccsapat régen és ritkán látott bravúrt bemutatva a második helyig jutott és sokáig még a Bayern Münchent is maga mögött tudta tartani. A klubnak Gulácsi Péter mellett edzője is van magyar, méghozzá Lőw Zsolt másodedző, aki most a DigiSport Reggeli Start című műsorában nyilatkozott.

– Az 1997-ben újoncként bajnok Kaiserslauternhez azért nem hasonlítanám magunkat, mert ők egy tradícionális nagy klub, amely éveket töltött az első és a másodosztályban is. Mi fiatalabbak vagyunk, a Bundesliga 2-ből is elsőre jutottunk fel, úgyhogy azt gondolom, ez még a ‘Lauternnél is nagyobb bravúr, de a Leicesterrel már jogos az összehasonlítás – kezdte Lőw.

– A fiatal játékosainknak már az előző idényben is óriási nyomás alatt kellett játszaniuk, hiszen akkor fel kellett jutnunk, mindenképpen ez volt a cél. Mindenki próbált minket megállítani az úton, de nem sikerült. Elviseltük a nyomást, most pedig csak annyi volt a célkitűzés, hogy a vége felé ne kelljen a kiesés miatt aggódnunk, nagyra törő céljaink nem voltak. Kisebb volt a nyomás, ez jót tett a csapatnak és fejlődtek a labdarúgóink – mondta az évadról.

– A szezon előtt nem tudtam hova tenni magunkat, de az első öt meccs után már biztos voltam benne, hogy a tízben leszünk. A színvonal megsokszorozta a futballistáink erejét! A legjobb meccsünk – ha az eredményt nem számítjuk – a Bayern München elleni volt, ahol 5-4-re kaptunk ki. Az első 75 perc szenzációsra sikeredett. Rég nem láttam olyan csapatot, amely a bajorokat ekkora probléma elé tudta volna állítani. Ezután elvesztettük a mérkőzés kontrollját, hiszen ők még akkor tudtak cserélni egy Arturo Vidalt vagy egy Thomas Müllert. Kikaptunk, de azt hiszem, Németországban még sokáig fognak erről a mérkőzésről beszélni. Emellett a Borussia Dortmund elleni hazai 1-0 volt fontos, ekkor kezdtünk el igazán hinni magunkban – fogalmazott az egykori magyar válogatott védő.

A Bayern elleni találkozó összefoglalója itt érhető el.

A Lipcse – és a Red Bull-birodalom – futballfilozófiájának megalapítója Ralf Rangnick, aki jelenleg sportigazgatóként tevékenykedik. Ennek a jövőjéről is kérdezte Lőwöt Szombathy Pál.

– Klubunknál van egy olyan mondás, hogy “ha megállunk, az olyan, mintha visszalépnénk egyet”. A játékstílusunkat folyamatosan fejlesztenünk kell. Ez már a másodosztályban is sikerült és szerintem az elsőben. Az ellenfelek folyamatosan új feladatok elé állítottak minket, amikre a megoldást be kellett építenünk – nyilatkozta Lőw Zsolt.

A Red Bull-birodalom csapatainak az UEFA szabályozása miatt problémába ütközik, hogy az adminisztrációt úgy intézze el, hogy a Salzburg és a Lipcse is indulhasson a Bajnokok Ligájában. A jövő ebből a szempontból még kérdéses.

– Mi abszolút úgy készülünk, hogy indulunk a BL-ben, az adminisztráció nem az edzői stáb és a játékosok feladata. A mi információink szerint egyébként ez a dolog rendben van, hiszen a két klub szétválasztása már évekkel ezelőtt elkezdődött és most már semmilyen szinten nincs kapcsolat közöttünk a Salzburggal – mondta erről az egykori salzburgi edző.

A Lipcse kezdőkapusa Gulácsi Péter, aki 2015 óta van a klubnál és kilenc meccsen nem kapott gólt az idényben.

– Péter egy csodálatos kapus és egy csodálatos ember is. Intelligens játékos, aki Liverpoolban észrevette, hogy a rendszeres játéklehetőség miatt érdemes visszalépnie egyet Salzburgba, utána pedig azt, hogy ott már elérte a maximumát és átjött Lipcsébe. Kérdés sem merült fel a 34 forduló során, hogy kivegyük-e a kapuból. Igazoltunk egy nagyon fiatal német kapust, akiben hosszútávon gondolkozunk, sok év kell, hogy bemutatkozhasson az élvonalban. Ez Gulácsi teljesítményét csak ösztökélni fogja – zárta szavait Lőw Zsolt.

Olvasói sztorik