Légiósok

Szántó Tamás hisz a Rapid Wien kupagyőzelmében

A bécsi zöld-fehérek fiatal magyarja győztes gólt szerzett a Sturm ellen, majd sérülés miatt kellett cserét kérnie.

Kapcsolódó cikkek

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az osztrák élvonal 34. játéknapján a Rapid Wien hazai tábor előtt győzte le (1-0) a rivális Sturm Graz együttesét. A találkozóról a győztes csapatban remek teljesítménnyel előrukkoló 21 éves Szántó Tamást kérdeztük.

– Egy nagyon jó hangulatú mérkőzés van mögöttünk, vasárnap több mint huszonháromezer néző előtt léphettünk pályára. Saját közönségünk kiváló hangulatot teremtett, nagyszerű érzés volt előttük roppant fontos három pontot szerezni. A tabellán megszilárdítottuk helyünket, így tényleg értékes pontokat gyűjtöttünk a Sturm Graz ellen.

– Szerényen fogalmaz, miközben a 17. percben ön jegyezte csapata három pontot érő találatát…
– Csak azt tudom hangsúlyozni: a Sturm elleni bajnokin a legfontosabb a három pont megszerzése volt. A gólomnak nagyon örültem, természetesen a szakmai stáb és a társak is gratuláltak, de itt tényleg nem az volt a fontos, ki rúgja a gólt, hanem az, hogy győztesen hagyjuk el a pályát.

– Szezonbéli ötödik találatát jegyezte egy kiváló hangulatú mérkőzésen. Emlékezetes marad ön számára a nagy rivális elleni sorsdöntő gól?
– Meglátásom szerint minden labdarúgó arról álmodik, hogy ilyen hangulatú mérkőzéseken, rengeteg néző előtt léphessen pályára hétről hétre. Természetesen az ilyen körítés engem is csak még jobb teljesítményre sarkall, óriási pluszmotiváció ez számomra. Teljesen más több tízezer drukker előtt játszani, mint 1500-2000 néző előtt.

– Viszonylag korán, az 54. percben lecserélte mestere a Sturm elleni összecsapáson. Ennek mi volt az oka?
– Az első félidőben kaptam egy rúgást a térdemre, ami az idő múlásával egyre inkább fájni kezdett. Cserét kértem, mivel úgy éreztem, hogy nem tudom folytatni a játékot, illetve nem szerettem volna, hogy súlyosabb sérülés alakuljon ki. Ennél pontosabbat még nem tudok, később vár rám alapos orvosi kivizsgálás, akkor talán már okosabbak leszünk.

– Jelenleg hatodikok az osztrák Bundesliga-tabellán, mi a cél a hátralévő két bajnokira nézve?
– Nem lehet más a célunk, mint a három-három pont megszerzése, nem szeretnénk már hibázni a hajrában, ráadásul mindkét rivális mögöttünk található a tabellán… Egy esetleges Mattersburg, majd pedig a St. Pölten elleni sikerrel a hatodik helyünket végleg megszilárdíthatjuk a tabellán. Előzetesen helyezésileg nem ilyen céljaink voltak, de sajnos ez a szezon már így alakult.

– A kupa-döntőben még alkothatnak maradandót…
– Így igaz, elsődleges célunk, hogy a Red Bull Salzburg elleni június elsejei finálét követően magasba emelhessük a trófeát. Célunk tehát megtartani a bajnoki hatodik helyünket, illetve az Osztrák Kupában szeretnénk csúcsra érni. Egy kupagyőzelem nem csak vezetők és a csapat számára, hanem a szurkolóinknak is igazán emlékezetes élményt jelenthetne.

– Minden sorozatot figyelembe véve a 2016-2017-es szezonban harmincöt mérkőzésen öt gólnál és három gólpassznál jár. Ezzel a mutatóval elégedett?
– Ez az első szezonom a felnőtt csapatban, szerintem ezek a mutatók egy fiatal középpályástól egyáltalán nem rosszak, de elégedett sohasem leszek magammal, hiszen mindig többre és többre vágyok. Megpróbálok mindent mérkőzésen többet nyújtani és tovább fejlődni a megkezdett úton. Remélem, még ennél is több gól és gólpassz van bennem.

– Goran Djuricin irányítása alatt ismét alapember vált önből a Rapidnál, de szezon közben volt egy rövid időszak, Canadi mester idején, amikor kevesebb lehetőséghez jutott. Azt az időszakot mentálisan hogyan viselte?
– Szerintem egy futballista-karrier velejárója, hogy akad olyan időszak, amikor többet, olyankor pedig kevesebbet játszik a játékos. Amikor Damir Canadi mester irányítása alatt kicsit kevesebb lehetőséghez jutottam, akkor is minden edzésen próbáltam nagyon érett és koncentrált lenni és minden tréningen bizonyítani, hogy megállom a helyemet a legjobbak között. Fiatal játékosként minden edzőnél csak az lehet a célom, hogy bizonyítsam: helyem van a Rapid Wien felnőtt csapatában. Úgy gondolom, az idei szezonban, amikor lehetőséget kaptam, mindig megpróbáltam a legjobb tudásom szerint teljesíteni, és ez általában sikerült is.

– Szerződése 2021-ig köti a Rapid Wienhez, klubcserén egyelőre nem is gondolkozik?
– Hosszútávon tervezek a Rapiddal, ezért is írtam alá a 2021-ig szóló szerződésemet. Ebben a szezonban a bajnoki szereplést illetően nem egészen úgy jött ki a lépés, ahogy szerettük volna, de tisztában vagyok azzal: nagyon jó csapatunk van. A klubnál kiválóan érzem magam, minden hazai meccsünkön legalább húszezer néző kint van a stadionban, illetve drukkereink idegenben is velünk tartanak – tehát mindenhol szenzációs hangulatot teremtenek, ez óriási öröm számomra. A 2016-2017-es idényben az Európa Ligában is megmutathattuk magunkat, számoltak velem is a nemzetközi porodon. Már az első felnőtt szezonomban olyan élményekkel gazdagodtam, hogy hasonlóakat nem sok helyen élhettem volna át. Nagyon jól érzem magam a klubnál, megtaláltam a számításaimat, szóval hosszútávon tervezek bécsi zöld-fehéreknél, miközben azt is tudjuk, hogy a futballban gyorsan változnak a dolgok, ezért semmit sem szeretnék kizárni.

– Akár a következő szezonra nézve újabb pluszmotivációt jelenthet számára, hogy egyre komolyabb felnőtt meccsrutinnal rendelkezve bemutatkozhasson a felnőtt A-válogatottban?
– Erről majd a szövetségi kapitány dönt, ha ő úgy ítéli meg, hogy kész vagyok a felnőtt válogatottságra, én leszek a legboldogabb. Nekem is az az álmom, hogy egy napon magamra ölthessem a címeres mezt, de szerintem még van időm, persze remélem, hogy eljön az a nap, amikor bemutatkozhatok a magyar A-válogatottban.

Olvasói sztorik