Légiósok

Nikolics máris az MLS 50 legjobb játékosa közt

Hamar beilleszkedett a Chicagóba a magyar válogatott csatár.

Ami Magyarországon az InStat, az az MLS-ben az Audi Index. Sőt: bár Magyarországon is kezd elterjedni a széles közönség előtt a futball-elemzésekkel szolgáló cég neve; az USA-ban maga a liga hirdeti és igyekszik minél inkább beágyazni a köztudatba értékelési szisztémáját (gyakran jelenik meg a közvetítések során hirdetésekben, de a liga hivatalos Youtube-csatornáján is előbukkan).

Ennek oka alighanem az lehet, hogy az amerikai sportokban mindennél jobban dominálnak a számok, az objektív mérések és ezzel párhuzamosan a rekordok; a fociban ezzel szemben nehezebben mérhető az egyéni teljesítmény – célszerű tehát egy olyan rendszer kidolgozása, amely alapján nagyjából megállapítható, mely labdarúgó emelkedik ki.

Akárhogy is, annyi biztos, hogy az MLS most már hosszabb ideje alkalmazza egyedi teljesítménymérési rendszerét, melynek csak a “végeredménye”, azaz az összpontszáma nyilvános, számítási módja nem.

A pillanatnyi állás

A télen Nikolics Nemanja személyében magyar sztár igazolt az amerikai bajnokságba, szerződése szerint csapata egyik kiemelt játékosának számít, így természetesen az elvárások is magasak vele szemben.

Nos, válogatott csatárunk egyelőre maximálisan megfelel ennek: egyrészről már hatszor talált be az eddig lejátszott kilenc meccsen, másrészről az Audi Indexen is előkelő helyen áll.

Az MLS mostani idényében eddig 522 különböző játékos léphetett pályára, ebből az 522-ből pedig jelen pillanatban a 44. legjobb mutatóval Nikolics Nemanja rendelkezik (417-es érték) – összehasonlításul Andrea Pirlo például csak 195. (232-es pontszámmal). Az egykori Videoton-csatár ezzel a 11. legjobb csatárnak számít, ami megsüvegelendő teljesítmény.

Nem Nikolics ugyanakkor a bajnokság egyetlen magyar játékosa, hiszen a Sporting Kansas City fiatalja, Sallói Dániel is kapott már lehetőséget (egészen pontosan 5 meccsen összesen 40 percet). Ő 27 ponttal a 405.

Két honfitársunk mellett többen is vannak olyanok, akik korábban az NB I-ben futballoztak. Messze a legjobb közülük a még Nikolicsnál is előkelőbb helyen álló egykori honvédos Aníbal Godoy, aki most 23.

Benjamin Angoua (egykor Honvéd, most New England) 71., Roland Lamah (egykor Ferencváros, most Dallas) a 218., Arturo Álvarez (egykor Videoton, most Chicago) 309. A volt ferencvárosi, ma orlandós David Mateos egyelőre nem lépett pályára a 2016-17-es kiírásban. A magyar kötődésű Tim Howard a 294.

Az abszolút listavezető az Atlanta United csatára, Josef Martínez, aki a venezuelai válogatott vb-selejtezőjén összeszedett sérülése miatt egyelőre csak három meccsen léphetett pályára az idényben, de azokon öt (!) gólt lőtt.

Az MLS Audi Index első tíz helyezettje

Helyezés/Név/Csapat/Index értékszám
1. Josef Martínez (Atlanta United) 687
2. David Villa (New York City FC) 686
3. Sebastian Giovinco (Toronto FC) 637
4. Osvaldo Alonso (Seattle Sounders FC) 605
5. Axel Sjoberg (Colorado Rapids) 578
6. Cyle Larin (Orlando City) 559
7. Nicolás Lodeiro (Seattle Sounders FC) 556
8. Daniel Steres (Los Angeles Galaxy) 545
9. Dylan Remick (Houston Dynamo) 544
10. Matt Hedges (FC Dallas) 527

A teljes lista itt érhető el.

Olvasói sztorik