Légiósok

Egykor a Videotonban játszott, ma Diego Costához hasonlítják

Zé Luís vélhetőleg bajnok lesz Oroszországban.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy az NB I közelmúltjának egyik legkiemelkedőbb igazolása és légiósa Zé Luís. A most 26 éves csatár a 2013‒2014-es idényben játszott Magyarországon, miután az edzőként rendkívül sikertelen, de az átigazolásaival rendszerint óriásiakat húzó José Gomes kölcsönvette őt a Sporting Bragától.

A zöld-foki szigeteki csatár akkor 26 meccsen lépett pályára az NB I-ben, ebből 16-szor csereként, és kilenc gólt lőtt – többnyire az idény végén gólkirály Nikolics Nemanja tartalékjának számított.

A 185 centi magas, atletikus támadó az idény végén visszatért anyaklubjához (megvételéről szó sem lehetett, hiszen az akkori hírek szerint 15 millió euro volt a kivásárlási ára), ahol egy idényt húzott le. Húsz meccsen nyolc gólt lőtt és az évad egy részében a 2016-os Európa-bajnokság fináléjának hősét, Édert is kiszorította a kezdőből.

2015 nyarán 6,5 millió euróért vásárolta meg a Szpartak Moszkva, ahol 2015‒2016-ban 24 meccsen kapott szerepet, ezeken nyolc gólt szerzett, és bár a sérülésekkel sújtott mostani szezonban valamivel kevesebbszer, csak 18-szor léphetett pályára (öt gólt lőtt) eddig, abszolút a rotáció aktív tagjának tekinthető.

A Szpartak nem kis meglepetésre mostanra karnyújtásnyira került a bajnoki címtől, mivel négy fordulóval a vége előtt nyolc pont az előnye a második Zenit előtt. Sikerük okait a thegentlemanultra.com című neves, futballelemzésekkel foglalkozó blog külön cikkben boncolgatta, amelyben az egykori Videoton-csatárról is említést tettek – és igencsak méltatták.

‒ Elöl Zé Luís szerepel, aki hasonló Diego Costához: erős, gyors, de ügyesebb a labdával. Sokszor mélyen visszalép, hogy a védőket magára húzva légüres teret teremtsen csapattársainak. A zöld-foki szigeteki csatár hosszú felívelésekhez is kiválóan alkalmazható, mivel remek képessége van a fejpárbajokhoz és az arról lecsorgók megszerzéséhez – írja a több blogdíjra is jelölt szakportál.

A teljes cikk itt olvasható.

Ja, és jelenleg ő a legjobb, egykor Magyarországon is játszó vagy magyar labdarúgó a FIFA 17-ben.

A címlapkép és a fenti kép a vidi.hu-ról származik.

Olvasói sztorik