Légiósok

Vb-szereplésre hajt az Ajax magyarja

Schön Szabolcs együttese megnyerte a világszerte nagy becsben tartott Future Cupot.

Megnyerte a Future Cup 2017-es kiírását az Ajax U17-es együttesével Schön Szabolcs. A Budapest Honvéd reménysége a télen szerződött Amszterdamba, ahol egyelőre nem léphet pályára bajnokin, de így is nagyra becsülik a teljesítményét. A fiatal szélső most nyelvtanulásáról és válogatott terveiről is mesélt a Rangadó.hu-nak tornagyőzelmük mellett.

– Három bajnoki van még hátra a csapatunk számára, de a Future Cup miatt most volt egy hét szünetünk – kezdte Schön. – Ilyenkor az egész bajnokság leáll, nemcsak velünk kivételeztek.

– Jól jellemzi a torna színvonalát, hogy egész Európából itt voltak a legrangosabb klubok, sőt még Japánból is érkeztek. Az Arsenal, a Benfica, a Juventus, az Anderlecht, a Bayern München is részt vett, a japán első osztály utánpótláscsapatainak legjobbjaiból összeállított együttes pedig a J-League név alatt futott – fogalmazott Schön.

– Két csoportot alakítottak ki a szervezők, hatvan perces mérkőzéseket játszottunk. A miénkben szerepelt a J-League, a Benfica és a Juventus. Az első meccsen a japánok ellen 0-0-t játszottunk, ez kezdésnek elment, nem volt túl jó a csapat és én sem. Mivel akkor az edző úgy látta, hogy elfáradtam, a Benfica ellen már csak csere voltam, húsz percet kaptam, 1-0-ra nyertünk. A Juventusszal zártuk a csoportkört, és ismét nyertünk, kiharcoltam egy büntetőt is – avatott be Schön.

– Mivel csak második helyen végeztünk a négyesből (a J-Leaguenek jobb lett a gólkülönbsége), a másik csoport győztesével, az Anderlechttel csaptunk össze. A rendes játékidő 2-2 lett, az egyik gólunkhoz én adtam az assisztot, majd tizenegyesekkel jutottunk a döntőbe [Schön ott kihagyta a maga rúgását – a szerk.]. Ez nem volt ismeretlen számomra, mert a Honvéddal és a válogatottal is akadt már dolgom büntetőpárbajjal. A fináléban a Bayern München várt ránk, és meg kell mondjam, kissé csalódás volt a játékuk. Nem volt nehéz mérkőzés, jobbra számítottam, simán nyertünk 2-0-ra. Én ötven percet játszottam – magyarázta a szélső.

Az Ajax játékosa a Future Cup megnyerése mellett nemrég az U17-es Európa-bajnokságra is kvalifikált a válogatottal.

– Szerintem a két siker ugyanannyit ér. A válogatott bravúr óriási, itt pedig azért volt rajtam nagy teher, mert bajnokin még nem léphettem pályára, így bizonyítanom kellett.

És hogy miért nem játszhat ifjú tehetségünk? Az ok puritán: nincs játékengedélye.

– Nem értem, miért. Egy csapattársam is a télen került ide, és az övé egy hónap alatt megérkezett, az enyém pedig már négy hónapja nem. Most azt mondták, maximum harminc nap, és az enyém is megjön. Nem az az oka, hogy a Honvéd vagy az Ajax elrontott volna valamit az átigazolás során – mondta a szeptemberben 17 éves tehetség.

Schön a holland nyelvvel is ismerkedik, amióta Amszterdamban él.

– Heti négyszer két órát tanulok hollandul és úgy érzem, már kezdek belejönni. Természetesen a nulláról indultam ebből a szempontból – nyilatkozta.

Az U17-es válogatot május 3. és 17. között Horvátországban küzd majd.

– Franciaországgal, Skóciával és Feröer-szigetekkel kerültünk egy csoportba. Szerintem ez nem a legnehezebb sorsolás, amit kaphattunk. A franciákkal kezdünk, ha ott jó eredményt tudunk elérni, fél lábbal már a nyolc között lehetünk. Ez az alapvető célkitűzésünk, de nem szabad elfelejteni, hogy a legjobb öt kijut a jövő évi U18-as vb-re, azt is el szeretném érni – fogalmazott Schön.

Az U17-es válogatott kerethirdetésére a játékos elmondása szerint mintegy két hét múlva kerül sor.

– Huszonnégy játékos hívtak az összetartásra. Az elitkörös csapat magja szerintem érinthetetlen, azon kívül pedig aki az edzéseken és az edzőmérkőzésen jól teljesít, az lesz ott Horvátországban – mondta a 2000-es születésű játékos.