Légiósok

Évről évre tervez a Cercle Bruges 18 éves magyar üdvöskéje

Bár rengeteg híres klub szerette volna leigazolni Puskás Martint, ő egyelőre beéri kevesebbel is.

Kapcsolódó cikkek

Keveset lehetett eddig itthon hallani Puskás Martin nevét. A fiatal labdarúgó a PSV-t is megjárta, mielőtt a belga Cercle Bruges-be igazolt volna, ahol már a tartalékcsapat tagja – mindössze 18 évesen. A szülei külföldi munkavállalása miatt kiköltözött labdarúgót ezúttal Szombathy Pál műsorvezető kérdezte a DigiSport Reggeli Start című műsorában.

– Ötéves koromban kezdtem a labdarúgást Veszprémben. Nagyon jó munkát végeztek ott, négy jelenlegi utánpótlás-válogatott is van az akkori csapatból. Rugovics Vendel munkája nélkül biztos nem lennék ott, ahol vagyok, ő alapozta meg a karrierem. Amikor hazamegyek, el szoktam látogatni Veszprémbe, beszélek vele, legutóbb pedig a válogatottnál is ott volt – kezdte Puskás.

– Keveset tudok hazalátogatni, általában csak a válogatott összetartások idején és egy keveset nyáron tudok Magyarországra utazni, hiszen a szezon folyamatosan tart – fogalmazott az 1999-es születésű labdarúgó.

Puskás először a PSV Eindhovenben játszott, ahol Kun Bertalannal együtt nevelkedhetett.

– A nyelvtanulás miatt kezdetben nehezen ment a beilleszkedés, de aztán találtam barátokat és mivel a PSV összehasonlíthatatlanul gazdagabb klub, jobb körülmények fogadtak, mint Veszprémben. Kunnal is rengeteget segítettünk egymásnak – mondta.

Egy UEFA-szabály miatt Puskásék 16 éves kor alatt nem kaphattak játékengedélyt.

– A meccshiány hátráltatott egy kissé, de annyi haszna azért megvolt, hogy felértékelődött az edzés, tudatosabban tudtam készülni a tréningekre, belegondolva előnyömre vált az az időszak is – mondta Puskás, akit 2013-ban több angol klub is hívott próbajátékra.

– Mindegyik szerette volna megvárni, amíg 16 éves leszek februárban, a próbajátékaim pedig tavasszal voltak, én viszont nyártól futballozni akartam. A PSV is ajánlott szerződést, de a családdal úgy láttuk, hogy ott már nincs jövőm. Ekkor keresett meg a Club Brügge és a Standard Liége, de meccshiánnyal küszködve 15 évesen nem éreztem úgy, hogy egy nagycsapatnál a helyem, ráadásul a felnőtt csapatba is irtó nehéz bekerülni olyan kluboknál. Végül úgy döntöttünk, hogy egy kisebb együttest választok, ahol aztán könnyebb lesz elkezdeni a karrierem, így lett a Cercle Bruges – avatta be Puskás a nézőket.

– Először az U17-nél voltam, aztán az U19-nél, most a tartalékcsapatnál és hetente edzek a felnőttekkel is, jó döntés volt ide jönnöm, ráadásul az U19-es gárdával bajnokok lettünk. Már a nyáron is sok nagyobb klub keresett, de tudatosan szerettünk volna a másodosztályban maradni. A nyártól egyébként a jelenlegi állás szerint a felnőtt csapat tagja lennék, de erről még mennek az egyeztetések. Édesapám, segítőim és magam szerint is a játékgyorsaságomon és az agressziómon fejlesztenem kell még, mielőtt oda eljuthatnék – nyilatkozta.

A fejlődés látszólag töretlen, de mi lehet a végső cél?

– Nem szoktunk hosszú távra tervezni, általában csak a következő évet gondoljuk át. Szerintem nem is lehet ezt előre megbecsülni. Dries Mertens például annyi idősen, mint én most, egy holland harmadosztályú klubban játszott, most pedig már mindenki ismeri a nevét – zárta szavait Puskás.

Olvasói sztorik