Légiósok

Bíró a magyar mellett a portugál csapat sikeréért is szorít

Dzsudzsák és C. Ronaldo a nagy kedvence a Vitória magyar tehetségének, aki Barcelonáról és felnőtt világbajnokságról álmodik.

A magyar válogatott szombat este Portugáliával vív világbajnoki selejtezőt, a találkozó előtt a Maisfutebol készített hosszabb interjút Bíró Bencével, aki a Vitória Guimaraes B-csapatát erősíti, a felnőtt másodosztályban már kilenc mérkőzésen jutott szóhoz. A 18 éves támadó az utánpótlás-bajnokság legeredményesebb játékosa. A szombati összecsapás természetesen különleges lesz Bíró számára.

– Igazán akkor lennék boldog, ha a magyar és a portugál válogatott is kvalifikálná magát a jövő évi, oroszországi világbajnokságra. A Vitóriában játszó portugál csapattársaimnak gyakorta mondom: „Köszönetet kell mondanotok a magyar válogatottnak, amiért továbbjuthattatok az Eb-n a kvartettből, így később pedig csúcsra érhettetek” – mondta nevetve a 18 éves csatár.

Az U19-es magyar válogatottal a csehországi Eb-selejtező elitkörében szereplő Bíró azt is elárulta: társaival televízión keresztül követi majd a szombat esti mérkőzést.

– A magyar csapatból Dzsudzsák Balázs a kedvencem, hihetetlen képességű játékos, pontrúgásai pedig életveszélyesek. A portugál együttesből is könnyű kedvencet választani, természetesen C. Ronaldo a favorit. Elképesztő, milyen teljesítményre képes, igazi vezére a csapatnak. Magyarországon nagyra értékelik a portugál labdarúgást: amikor külföldre igazoltam, éreztem a különbséget a két foci kultúrája között. Itt nagyobb a tempó és még technikásabb a foci.

A beilleszkedésről

– 2014-ben még a Honvéd játékosaként a Vitóriával meccseltünk egy nemzetközi tornán. Jó teljesítményt nyújtottam, a lefújás után pedig Luis Castro (a portugál csapat akkori koordinátora, aki azóta már Magyarországon dolgozik) próbajátékra invitált a Vitóriához. Két hetet töltöttem a klubnál, ahol végül maradtam is. Előzetesen szinte semmit nem tudtam Guimaraesről, de hamar megkedveltem a klubot, csodálatos várost fedezhettem fel, ahol az emberek is végtelenül kedvesek. Egyedül költöztem ki Portugáliába, de hamar jó barátokat szereztem a csapatban és az iskolában is, sőt, a barátnőm is portugál. A szüleim párszor már meglátogattak, nagyon tetszett nekik a klub, illetve az itteni közeg, olyannyira, hogy már ők is itt szeretnének élni.

A közeli és a távoli célokról

A játékos szerződése 2021-ig él a Vitóriánál, célja pedig egyértelmű: minél hamarabb szeretne majd bemutatkozni a felnőtt csapatban, egy napon pedig a Barcelonában játszana, hiszen nagy kedvence a katalán klub. Ezentúl arról is álmodik, hogy Magyarországot képviseli felnőtt világbajnokságon.

Olvasói sztorik