Légiósok

Filipovics: a kínai lehetőségben a pénz az első számú szempont

A menedzser beismerte, a kínai csapatok taktikai szempontból még nem ütik meg az európai foci szintjét.

Az előző héten hivatalossá vált, hogy Huszti Szabolcs korábbi csapatához, a kínai Csangcsun Jatajhoz igazolt az Eintracht Frankfurtból. A Frankfurter Neue Presse információi szerint a 33 éves középpályás a jelenlegi éves fizetésének a háromszorosát, 3,3 millió eurót (1 milliárd forintot) kereshet Kínában, és 1+1 éves szerződést írt alá. A játékos menedzsere, Vladan Filipovics a Borsnak árult el érdekes részleteket az átigazolásról.

– Nem titok, hogy ez az első számú szempont a döntésükben – válaszolta Filipovics arra a kérdésre, hogy egy magyar focista az extrém nagy fizetésért igazol-e Kínába. – Be kell ismernem, hogy a kínai csapatok taktikai szempontból még nem ütik meg az európai foci szintjét, és az is igaz, hogy húszas éveik elején járó focistákat még nem közvetítettem Ázsiába. De ebben is van már némi változás, hiszen Dél-Amerikából a pályafutásuk kiteljesedése előtt álló játékosokat is elkezdtek leigazolni a kínaiak, szóval szakmailag is fejlődni fog a bajnokságuk.

– A körülmények városonként igencsak eltérőek, a távolságok nagyok, és sűrű a lakosság. Ám profi játékosokról lévén szó, alkalmazkodnak, tudják, hogy futballozni mennek, és ezért jól megfizetik őket. Persze nem minden a pénz, például Nikolics Nemanja Kínában sokkal többet kereshetett volna, mint Amerikában, de ő nem szerette volna a családját hátrahagyni, ezért Chicagót választotta. Igaz, nem zárom ki, hogy ő is fog még Ázsiában focizni – mondta a játékosügynök arról, mit a legnehezebb megszoknia egy európai játékosnak Ázsiában.

Filipovics zárásként elmondta, sajnos sokan még mindig valamiféle haszonlesőnek tartják a menedzsereket, holott ők csak közvetítő szerepet játszanak

Olvasói sztorik