Légiósok

Szalait csak a magyar válogatott érdekli

A Rapid fiatal magyarja egyelőre türelmes, de célja egyértelmű: élvonalban szeretne felnőtt rutint szerezni.

Szalai Attila 14 éves volt, amikor a Vasas akadémiájáról a Rapid Wien utánpótlásához került, majd két év múlva profi szerződést kapott a bécsi zöld-fehérektől. A játékos alapvetően a második csapatban játszik Bécsben, de tavaly már bemutatkozhatott a felnőtt együttesben is. Az U19-es magyar válogatott erőssége a Digi Sport Reggeli Start vendége volt , akit edzője a 27 éves Bajnokok Ligája és vb-győztes Holger Badstuberhez hasonlított. A játékos kiemelte: az összehasonlítás megtisztelő volt számára, a párhuzam állítása szerint vélhetően a magasságukból és a hasonló játékstílusból fakadt. Az interjúból az is kiderült, hogy a szélső hátvédként és belső védőként is bevethető 19 éves tehetség meglátása szerint posztján korunk focijából Gerard Piqué és Marcelo az etalon.

– Édesapám (a korábbi válogatott, id. Szalai Attila – szerk.) folyamatosan jó tanácsokkal lát el, és hangsúlyozza: napról napra mindenben jobbnak kell lennem, legfőképpen igaz ez a gyengébbik lábam fejlesztésére. Jelen pillanatban belső hátvédként jobban szeretek játszani.

– Úgy érzem, pár éve megérte, hogy Ausztriába igazoltam, még akkor is, ha az elején ez rengeteg lemondással járt. A Rapid Wien mindenképpen előrelépés volt karrierem szempontjából. Bécsben adottak a feltételek, rengeteg pálya áll rendelkezésünkre, jó körülmények között edzhetünk. Nagyon jó a kiválasztás a klubnál, rengetegen szeretnének ide kerülni, ami persze nem könnyű. A Rapidnál számítanak a fiatalokra, aki az akadémián és a második csapatban jól teljesít, az később előbb a felnőtt keret edzésén, majd meccseken is bizonyíthat. Jelenleg a felnőtt csapat keretéhez tartozom, velük készülhetek, hétvégén rajtol a bajnokság, nem könnyű odakerülni a meccskeretbe, de ezért dolgozom.

A Rapid ragaszkodik magyarjához

– A spanyol edzőtáborázás alatt volt egy beszélgetésem a sportigazgatóval és az edzővel, akiktől pozitív visszajelzéseket kaptam, de kiemelték: fiatalon nem könnyű belsővédőként játszani az első keretnél. Ha nem sikerül állandó játéklehetőséghez jutnom, akkor a második számú együttesnél játszom majd a szezonban, de célom természetesen az első csapat, próbálok 19 évesen türelmes lenni. Tudom, hogy belsővédő poszton sok-sok rutin kell, hogy számoljanak egy játékossal a legjobbak között – nyilatkozta a fiatal magyar.

Szalai Attila elárulta: utánpótlás szinten a magyar válogatottban számítanak rá, de Ausztria felnőtt szinten sem jöhet szóba, a magyar nemzeti csapatot szeretné erősíteni a későbbiekben is. A tehetséges védő kiemelte: nyáron lejár a szerződése a klubnál, de a csapat már „megkörnyékezte” egy új ajánlattal, és el tudja képzelni magát a jövőben is Rapid Wiennél. Célja ugyanakkor egyértelmű: első osztályban szeretne minél előbb játéklehetőséghez jutni.

Olvasói sztorik