Légiósok

A ciprusi Anortoszisz állítja össze az új Videotont

Egyre-másra igazolják a korábbi fehérvári labdarúgókat.

A 2000-es évek első évtizedének végén még a Bajnokok Ligája csoportkörét is megjáró ciprusi Anortoszisz az elmúlt években kisebb visszaesésben van, hiszen 2010 óta egy második hely mellett csak két bronzérmet gyűjtöttek, háromszor pedig még az első négybe sem fértek be (2015-16-ban sem); míg az európai színtéren egynél több selejtezőkört 2010 óta nem nyertek.

Ezt a folyamatot óhajtják idén megállítani és visszafordítani a 13-szoros bajnok háza táján, bár egyelőre ennél reálisabb célokat kell kitűzniük: például a felsőházba, azaz az első 6-ba kerülést.

A famagusztai gárda ugyanis egyelőre csak a 9. Egyetlen szerencséjük, hogy rajtuk kívül a ligában csak öt, hagyományosan erős(ebb)nek mondható csapat található: az APOEL, az AEK, az AEL, az Apollon és az Omonia.

Ennek köszönhető, hogy a felsőházi rájátszás még lőtávolban van, pontosabban csak két pontra, bár egyelőre az Ermisz, az Etnikosz Achna és a Nea Szalamisz is közöttük áll; az első 5 helyezett pedig minimum 15 pontra öt fordulóval az alapszakasz vége előtt.

Innen alighanem még a felsőházi rájátszással együtt is csodák csodája lenne, ha legalább az ezüstérmet a nyakukba akasztanák az idény végén, mindenesetre az biztos, hogy az erősítés ráfért a csapatra.

És meg is érkezett: január végén ugyanis egymás után három korábbi székesfehérvári kedvencet is igazoltak.

Elsőként az egykoron Újpesten futballozó, majd a Videotonnál bajnok és Európa Liga-résztvevő szerb Nikola Mitrovics érkezett; a 30 éves labdarúgó Paulo Sousával együtt távozott a Maccabi Tel-Avivhoz, majd a mostani szezont már a Beni Jehudánál kezdte meg (a szintén volt vidis Dinko Treboticcsal együtt).

Őt követte 2010-11 NB I-es gólkirálya (és persze bajnoka), Andre Alves, aki 2015-16-ban a ciprusi pontvadászat legjobb góllövője is lett az AEL Limasszol színeiben. A 33 éves csatár az előző szezonban 19-szer volt eredményes, a mostaniban eddig 6-szor.

Végezetül a Videotontól néhány órával korábban távozó portugál szélső, Filipe Oliveira került az Anortosziszhoz, a 32 éves játékos egykoron tagja volt José Mourinho első Chelsea-s kezdőcsapatának és van portugál, illetve olasz élvonalbeli találkozója is; Ciprusra több mint 100 NB I-es bajnoki után került.

A három labdarúgó Fehérváron is játszott együtt, hiszen Alves 2012 telén hagyta el a klubot, Mitrovics pedig 2013 nyarán, Oliveira pedig 2011 nyarán került a klubhoz.

Érdekesség, hogy a korábbi fehérvári játékosok közül a szintén az Európa Liga-csoportkörös csapatban szereplő Álvaro Brachi (2011-15 között a Videotonnál) is megfordult az Anortoszisznál 2010-11-ben; míg az első Videoton-bajnokcsapat balbekkje, Marko Andjics 2011-ben szintén Famagusztába szerződött, ahol 2015-ig játszott.

Olvasói sztorik