Légiósok

Tajti Mátyás Málagában újra élvezi a futballt

A fiatal középpályás nem bánta meg, hogy nyáron távozott Barcelonából, ahol nem volt boldog. Málagában hamar megtalálta számításait, célja pedig az első csapat.

Tajti Mátyás 2014-ben a Puskás Akadémia FC-től igazolt az FC Barcelonához. A katalán óriás utánpótlás-csapatainál két évet húzott le, mígnem 2016 nyarán a Málaga FC-hez írt alá. Fél év távlatában a tizennyolc éves játékost kérdezte a Rangadó.hu a tapasztalatairól.
– Úgy érzem, nyáron nagyon jó döntést hoztam, egy percig sem bántam meg, hogy a Málaga mellett tettem le a voksomat. Barcelonában nem voltam boldog, nem élveztem a focit egy kicsit sem, a pályán semmi szabadságom nem volt, ráadásul a pályán kívül sem éreztem jól magam. Miután nem élveztem a futballt, nem is ment úgy a játék, ahogy elvártam volna magamtól, így nem is kaptam elég játéklehetőséget. Itt, Málagában megvan az a játék-szabadság, amire szükségem van. Fél év alatt már lejátszottam majdnem húsz mérkőzést, a pályán töltött idő minden percét élvezem, elégedett és boldog vagyok!

– A beilleszkedés is gyorsan ment új csapatában?
– Pontosan, nagyon hamar sikerült beilleszkednem, ennek természetesen nagyon örültem. Jelenleg két csapattársammal élek együtt egy lakásban, az étkezést általában egy kollégiumban oldjuk meg közösen. Málaga rendkívül szép város, szabadidőnkben rendszeresen eljárunk a társakkal ide-oda, a maradék időt pedig egyéni edzésekkel ütöm el. Teljesen más mentalitásúak Málagában az emberek, mint Barcelonában. Ami a focit illeti: a körülmények ugyan jobbak voltak a katalán csapatnál, de a Málagánál is nagyon jó minőségű pályákon edzünk és játsszuk le a meccseinket hétről hétre. Ami viszont számomra az egyik leglényegesebb szempont, az az edzésmunka, ez pedig Barcelonában nem volt jobb, mint most Málagában.

– Ősszel a bajnokság mellett az UEFA Youth League-ben is szerepelhetett a Málaga B-vel. Elégedett volt a kapott játékidővel? Hogyan értékelné saját őszi teljesítményét?
– Négy meccset játszottunk a BL-ben, egy találkozót ki kellett hagynom sérülés miatt, a többin viszont kezdő voltam, két mérkőzést végig is játszottam. A kapott játékidőre tehát panaszom nem lehet, illetve szerencsére a játék is jól ment. Örültem, hogy megmutathattam magam az ifjúsági BL-ben, jó volt játszani más nemzetiségű csapatok ellen, más futballkultúrákkal összecsapni. Sajnálom, hogy nem jutottunk tovább, pedig a lehetőség ott volt a kezünkben. A csoportmérkőzések után a második körben a dán FC Midtjylland ellen már két gól volt az előnyünk, a visszavágót viszont sajnos elbuktuk, emiatt csalódottak voltunk…

– A szezon első felében a Málaga B csapatában bizonyíthatott, január elején viszont edzésen már az első csapattal, LaLiga-játékosok oldalán készülhetett. Váratlanul érte a lehetőség?
– Az egyik meccsünk után szólt a Málaga edzője, hogy másnap az első csapattal tréningezek én is. Vártam már nagyon, milyen lesz a nagyokkal készülni, végül remekül éreztem magam az első csapat keretével. Az, hogy ez egyszeri alkalom volt-e, vagy lesz folytatása, csak rajtam múlik. Keményen kell dolgozni és jól játszani a B-csapat színeiben, akkor biztosan számítanak rám. Boldog lennék, ha nyáron már az első csapattal kezdhetném meg a felkészülést. A Málaga felnőtt csapatában játszó játékosait nagyon nagy tisztelet övezi, akad köztük olyan, aki már tíz évet lehúzott a spanyol első osztályban. Számomra megtisztelő volt, hogy ilyen kaliberű labdarúgók oldalán készülhettem. Fizikálisan és mentálisan nagyon erősek, technikailag nagyon képzettek és gondolkodásban is gyorsak.

– Mik a céljai az előttünk álló fél-szezonra nézve?
– Egyénileg mindenben szeretnék fejlődni, legfőképpen fizikálisan. Célunk, hogy feljussunk a B-csapattal a Segunda B bajnokságba, egyelőre jó úton is haladunk, hiszen vezetjük a bajnokságot – zárta szavait Tajti Mátyás.

Olvasói sztorik