Légiósok

Bese Barnabás megtalálta számítását Franciaországban

A sérüléssel bajlódó magyar játékos szerint ég és föld a különbség a honi és a kinti mérkőzések között.

Bese Barnabás a sikeres Európa-bajnokság után Franciaországba szerződött, s egyelőre kedvezően alakul a pályafutása.

– Arra törekedtem, ha kikerülök külföldre, ne csak a kispadon kapjak helyet. Ez a korábbinál magasabb lépcsőfok a karrieremben, jó döntést hoztam tavaly nyáron – mondta a 22 éves hátvéd, akinek a közelmúltban begyulladt a térde, ezért másfél hétig nem edzhetett és játszhatott, továbbra is kezeléseket kap, de ezen a héten már ismét a társaival készül. Hozzátette, egyelőre nem tökéletes a nyelvtudása, de “szorgos diákként” heti két alkalommal francia órára jár, mert angolul kevés emberrel lehet kommunikálni a városban és a klubnál, bár a taktikai utasításokat egyre jobban megérti.

– A csapattársaim közül sem sokan beszélnek angolul, ettől függetlenül rendesek és gyorsan befogadtak. Sajnos én eléggé visszahúzódó, nehezen barátkozó típus vagyok, ezen változtatni szeretnék – mondta önkritikusan Bese, aki az őszi idényben szinte havonta haza tudott látogatni Magyarországra a válogatott programja miatt, ám erre legközelebb csak márciusban lesz lehetősége. – A várost, a tengerpartot, az embereket és a focit is szeretem, a családom és a barátaim persze hiányoznak.

A francia konyhával is gyorsan megbarátkozott, bár vannak fenntartásai. Szerinte a halak nagyon finomak és frissek, de a tenger gyümölcseit és a csigát még nem merte megkóstolni.

A helyi másodosztályról elmondta, hogy nincs sok légiós, mert viszonylag jó a bajnokság színvonala, ezért a játékosok nem akarnak külföldre menni: – A tempó magasabb, mint otthon, a játékosok gyorsak, erősek, jobb a kvalitásuk. Ami a mérkőzéseket illeti, ég és föld a különbség a hazaihoz képest, mert bár az Európa-bajnokság hatása már elmúlt, a szurkolókat a klubfutball is érdekli, és a 25 ezres stadionunkba mindig kijön 10-15 ezer néző – mesélte, egyúttal hozzátette, csapatának soha nem kell négy óránál többet buszoznia az idegenbeli meccsekre, a távolabbi városokba ugyanis repülővel utaznak.

Bese Barnabás 2003 óta mondhatja magát igazolt labdarúgónak, először Csepelen, majd a Ferencvárosban nevelkedett, az agárdi Sándor Károly Akadémiára pedig 2008-ban került. A pályafutását is akkor kezdte tudatosan tervezni, amikor csatlakozott az MTK utánpótlásához.

Elmondása szerint a következő mérföldkő az volt számára, amikor bemutatkozott az NB I-ben: – Akkor már reméltem, hogy később további kapuk is megnyílnak előttem. Tavaly Németországban telt ház előtt debütálhattam a válogatottban, azt az érzést, nem tudom szavakkal leírni – mondta Bese, de a 2016-os esztendő csúcspontja végül nem az aktuális világbajnok otthonában játszott felkészülési találkozó volt számára, hanem a franciaországi Európa-bajnokság.

– Óriási lehetőséget kaptam. Meglepetésemberként kerültem a keretbe, és pályára is léphettem egy ilyen rangos eseményen. Ez olyan pillanat volt a karrieremben, amit soha nem fogok elfelejteni.

A Le Havre húsz forduló után kilencedik helyen áll a francia másodvonalban, a magyar játékos ennek ellenére kijelentette, hogy a céljuk továbbra is a feljutás. Legközelebb pénteken lépnek pályára, amikor a GFC Ajaccio együttesét fogadják.
– Jó lenne egy jegyzett, első osztályú bajnokságban játszani – jelentette ki Bese, akinek szerződése 2020-ig szól, amit szívesen kitöltene, de annak is örülne, ha két év múlva egy újabb szinttel feljebb léphetne, akiről az M4 Sport hétfőn riportműsort sugároz a Sporthétfő című magazinban.