Légiósok

Nagy Dominik: motivál, hogy sokat várnak tőlem a Legiánál

Mozgalmasan teltek a fiatal középpályás első varsói napjai: a szívélyes fogadtatás, az első edzés és a lakáskiválasztás után spanyolországi edzőtábor vár rá.

Ősszel még a Ferencvárost erősítette Nagy Dominik, a 21 éves játékos utolsó NB I-es mérkőzését decemberben az MTK Budapest ellen vívta zöld-fehér mezben. A tehetséges, támadó középpályást hétvégén bemutatták új klubjában, a Legia Warszawában – őt kérdeztük első benyomásairól.

– Mindenki nagyon kedves és segítőkész a klubnál, már az első pillanatoktól kezdve érezhettem a lengyel-magyar jó baráti viszonyt – meséli Nagy Dominik. – Szombaton különböző orvosi tesztek vártak rám, illetve bemutattak a lengyel sajtómunkatársaknak. Hétfőn volt az első edzésem a Legiával, nagyon rendesek a csapattársaim, szerencsére sokan beszélnek németül vagy angolul, így a kommunikációval sem volt probléma, tudtam több sráccal is beszélgetni, egyáltalán nem éreztem magam kirekesztve. Nagyon örültem a szívélyes fogadtatásnak, Nikolics Nemanja távozása után egyedüli magyar vagyok a klubnál, de nem panaszkodhatom, hiszen a srácok nagyon kedvesek voltak, és jól fogadtak.

– Említette, hogy angolul és németül is megérti magát új csapattársaival, a lengyel nyelvleckékkel hogyan halad?

– Magyarországon lengyel nyelvtanárral kezdtem el tanulni, eleinte természetesen nem volt könnyű… A hétfői edzés után beszélgettem bolgár csapattársammal, aki biztatott: nem is olyan vészes a nyelv. A szavak kiejtése nem egyszerű, ám ha megvannak az alapok, meg lehet birkózni vele. Lengyel közegben vagyok nap, mint nap, folyamatosan ismerkedem az új kifejezésekkel, így sokkal könnyebb lesz elsajátítanom a nyelvet, mint egy magánórán. Alapszinten mindenképpen szeretnék megtanulni lengyelül, hiszen így még jobban el tudom magam fogadtatni a srácokkal, és könnyebben mehet a beilleszkedés.

– Mi a következő napok programja új klubjánál?
– Sok időt még nem töltök Varsóban, hiszen Spanyolországba megyünk edzőtáborba, kedden már utazunk is Benidormba, ahol január huszonegyedikéig tartózkodunk. Az első napokban szállodában laktam, miután visszatérünk Varsóba az edzőtáborból, már csak a lakást kell kiválasztanom. Az elképzeléseimről a paramétereket hétvégén megadtam az illetékeseknek, a klub intézi a lakás-ügyet a következő napokban. Ha visszatértünk Spanyolországból, kapok autót is, nem lehet semmire sem panaszom, csak a focira kell koncentrálnom.

– Milyen útravalót kapott a Ferencvárostól, illetve a klub korábbi nagy kedvencétől, a Chicago Fire-höz igazoló Nikolics Nemanjától?

– A Fradinál mindenki sok sikert kívánt, elbúcsúztak tőlem, a barátaim örültek, hogy sikerült légiósnak állnom, és megmutathatom magam külföldön is. Rengeteget köszönhetek a Ferencvárosnak, szép emlékeket őrzök a zöld-fehér egyesületről, csak ezeket hoztam magammal Varsóba. A jövőben is követem majd a Fradi mindennapjait, napi szintek beszélek a srácokkal. Remélem, a későbbiekben még magamra ölthetem a Ferencváros mezét. Ami pedig Nikót illeti, sokat egyeztettem vele telefonon az elmúlt időszakban: beszéltünk Varsóról, az itteni fociközegről, az emberekről. Nagyon örültem, hogy a közösségi oldalán egy képpel kívánt sok sikert, jól esett ez a gesztus. Nikolics olyan teljesítményt nyújtott Varsóban, ami mindenképpen egyedülálló, kevesen képesek hasonlóra. Egyáltalán nem nyomás, hogy tőlem, mint a következő magyartól is sokat várnak Varsóban, sokkal inkább motivációként fogom fel. Nikóhoz hasonló sikeres esztendőket szeretnék eltölteni Varsóban. Más poszton játszok, mint ő, szóval nem a gólszerzés lesz az elsődleges feladatom, már annak örülnék, ha negyed annyi gólt rúgnék, mint Nikó az előző szezonban.

– Milyen célok lebegnek a szemei előtt a tavaszi szezonra nézve?
– Szeretnék minél zökkenőmentesebben beilleszkedni a csapatba és egy sérülésmentes, jó felkészülést magam mögött tudni a Legiával. Ami a tavaszi céljaimat illeti: első ízben be kell kerülnöm a meccskeretbe és természetesen a kezdő tizenegyben szeretnék bizonyítani. Azért igazoltam külföldre, hogy tovább fejlődhessek és folyamatosan játékba legyek – a magyarnál erősebb bajnokságban. A lengyel liga meglátásom szerint magasabb színvonalú, mint az NB I, játszani szeretnék és napról napra jobb, erősebb játékossá érni. Várom már, hogy tavasszal az Európa Ligában is megmutathassam magam, izgatottan tekintek az új kihívások elé.

– Még mindig csupán huszonegy esztendős, mit gondol, légiósként egyszerűbb lehet bekerülni a felnőtt nemzeti csapat keretébe?
– Nagyrészt azért igazoltam külföldre, hogy még közelebb kerüljek az A-válogatott kezdőjéhez. A válogatott poszt-riválisaim mind külföldi csapatokban játszanak, meglátásom szerint tavasszal nehezebb lett volna a Fradiból a kezdő közelébe férkőzni. Bernd Storck mester üzent nekem: elárulta, nagyon örül, hogy az elmúlt időszakban sokat fejlődtem, bízik bennem, és számít rám a jövőben – nagyon jól estek a szavai. A márciusi, portugálok elleni vb-selejtezős mérkőzés még nagyon messze van, de természetesen szeretnék ott lenni a keretben – bizakodott Nagy Dominik.

Olvasói sztorik