Légiósok

Guzmics: Lengyelországban esélyem sem lenne ilyen nagy sztárok ellen játszani

RANGADÓ-EXKLUZÍV! A Kínába igazoló válogatott hátvéd szerint egyértelmű a szakmai előrelépés. Poznant a szurkolók miatt nem választotta.

Csütörtök délután vált hivatalossá, hogy Guzmics Richárd a Wisla Krakówból a kínai Jenpien Funde csapatához igazol. A magyar válogatott védője először a Rangadónak mesélt arról, melyik csapat érdeklődött még komolyabban iránta, és mik voltak azok a fontosabb szempontok, amik miatt végül az ázsiai együttes mellett döntött.

– A Jenpienen kívül a Lech Poznantól kaptam még konkrét ajánlatot, de tudni kell, hogy a Wisla Kraków és a Lech Poznan szurkolói nincsenek jó viszonyban egymással, figyelnem kellett a drukkerek megítélésére is – kezdte honlapunknak a 29 éves hátvéd. – Csábító lett volna a poznani ajánlat, de nem akartam csalódást okozni a Wisla-szurkolóknak és rossz színben feltüntetni magamat előttük. A kínaiak már nagyon régóta érdeklődnek irántam, az utolsó válogatott meccseim egyikén is ott volt a Jenpien vezetőedzője a lelátón. Már egy éve is le akartak igazolni, akkor azonban még a Wisla vezetősége nem engedett el, de kitartó volt az érdeklődésük és most lehetőségem nyílt arra, hogy váltsak. A kínaiak folyamatosan kérdezgettek, hogy odaigazolok-e, már korábban ajánlatot tettek a Wislának, amit a vezetőség el is fogadott, már csak rajtam múlt ez az egész. Az sem utolsó szempont, hogy a krakkóiak sok pénzt kaptak értem, ezzel szerettem volna meghálálni azt a rengeteg jót, amit kaptam tőlük: végig bíztak bennem, rengeteg barátra leltem, folyamatosan támogattak engem az ottaniak – indokolta döntését a szombathelyi nevelésű játékos.

– Úgy gondolom, a fociban nincs olyan, hogy egy másik ajánlatra kell várni, amint jön egy lehetőség, azzal élni kell, ha valamilyen szinten előrelépést jelent. Nem lehet tudni, jött-e volna még egy olyan ajánlat az átigazolási szezonban, ami a krakkóiak és az én számomra is megfelelő. Valószínűnek tartom, hogy most sokan azt gondolják, csak a pénz miatt döntöttem a kínai bajnokság mellett, de biztos vagyok benne, hogy szakmailag is fejlődhetek az új állomáshelyemen. Tény, gazdagok a kínai klubok, és folyamatosan hallani, milyen sztárok csatlakoznak a ligához, gondolok itt Tévezre vagy Oscarra, és még ki tudja, kik lesznek a következők. Élmény lesz ellenük futballozni, ilyen játékosok ellen a lengyel bajnokságban nem tudnék játszani. Én is nézegettem a híreket az utóbbi időben, szinte minden klasszis európai játékosért tettek ajánlatot, Pepéért, Cristiano Ronaldóért is, és még sorolhatnám. A sztárok egy része pedig ide is jön, ami által a liga is erősebb lesz. Három-öt évvel ezelőtt tényleg csak azt lehetett volna mondani, hogy Kínába a pénzért igazol az ember, most már azonban szakmai szemmel is lehet tekinteni a pontvadászatra – nyilatkozta honlapunknak Guzmics Richárd.

– Jelenleg már a csapattal vagyok, természetesen vannak még nehézségek, nem lesz egyszerű beilleszkedni. A kerettel dolgozik viszont két német szakember, egy másodedző és egy fizioterapeuta. Amikor ezt megtudtam, még inkább hajlottam a szerződés aláírására. Részt vettem már edzésen is, ahol szinte mindent a német tréner magyaráz, próbálja átadni a német mentalitást és olyan szintű edzéseket vezényel, mint amiket a válogatottban is megszoktam. Velük tudok kommunikálni angolul és németül is, ez fontos szempont. Nyilván minden kezdet nehéz, de bízom benne, hogy legyűröm ezeket a nehézségeket. A lengyel nyelvet is megtanultam, hat hónap után már videóinterjút adtam a helyi tévéstábnak. Jelenleg tanulgatom a kínait is, borzasztó nehéz nyelv. Még csak a focival kapcsolatos szavakat ízlelgetem, a vezetőedző külön kérte, hogy hátvédként irányítsam a társakat és legyek egy vezető a pályán, így az ehhez szükséges szakszavakat sajátítom el először. Aztán pedig majd ragad rám a többi, vevő vagyok új nyelvek megtanulására, hogy meddig jutok vele, az majd kiderül – tekintett a jövőbe Guzmics, majd azt is elárulta, az egyik olyan honfitársával is beszélgetett a váltásról, aki már játszott a kínai bajnokságban.

– Elek Ákos véleményét kikértem, ő is ajánlotta, hogy igazoljak Kínába, mint ahogyan mindenki, akivel beszélgettem erről. Egyéves szerződést kötöttem, ami opcióval hosszabbítható is. Ha jól megy a játék, akkor szerintem nem lesz akadálya, hogy még tovább itt maradjak. Ez az egy év még azért is jó, mert ennyi idő alatt bőven ki fog derülni, mennyire jön be nekem a kínai kaland. Harmincéves leszek, amikor lejár a szerződésem, akkor még vissza tudok menni valahova Európába ingyen. Biztos vagyok benne, hogy egy komoly európai csapatba is vissza tudnék térni ebben az esetben, összességében tehát mindenképpen előnyös szerződést kötöttem – mondta elégedetten a 22-szeres válogatott hátvéd, majd a következő hetek programjairól is beszámolt.

– Jelenleg Spanyolországban edzőtáborozunk, három hetet töltünk itt. Ezután négy-ötnapos pihenő következik, ami idő alatt haza tudok menni összepakolni és elintézni a különböző dolgaimat. Majd jön még egy dél-koreai edzőtábor is, aztán pedig márciusban indul a bajnokság. Hogy a mi csapatunk igazol-e nagyobb nevű európai focistát? Ők úgy gondolják, én vagyok a nagy európai fogás. A viccet félretéve, biztos fognak még igazolni több jó játékost is, ha európai jönne, annak én még jobban örülnék – zárta a Rangadónak adott interjúját Guzmics Richárd.