Légiósok

Futács Splitben ismételné meg az őszi bombaformát

Hiába az élénk érdeklődés, a Hajduk magyar támadója nem tervezi, hogy januárban továbbáll – hosszútávon maradna Splitben.

Futács Márkó parádés fél-szezont zárt a Hajduk Split színeiben, minden sorozatot figyelembe véve tíz góllal segítette klubját, így érthetően boldogan vonult a jól megérdemelt téli szünetre.

– Az elmúlt hetekben maximálisan sikerült feltöltődnöm a kedvesem és a kislányom körében, jó volt hosszabb időre hazatérni Magyarországra. Itthon voltunk az elmúlt időszakban, ezúttal nem utaztunk külföldre. A karácsonyt és az újévet a családommal töltöttem, de nem engedtem ki egy percig sem, hiszen sérülésem után nagyon oda kellett figyelnem a súlyomra. Nem szedtem fel pluszkilókat, de ősszel a sok kondizás és erősítés után újra fel kellett építenem az izomzatomat. A szálkásítás nem volt könnyű folyamat, ezért az ünnepek alatt nagyon odafigyeltem az étkezésre, talán csak a Szenteste volt olyan, amikor elengedtem magam – egyébként nagyon figyeltem minden apró részletre.

A 26 éves támadó nyáron hosszú kihagyás és súlyos sérülés után igazolt Splitbe, ahol ősszel csapata vezére tudott lenni, góljainak köszönhetően a Hajduk csupán egy ponttal csúszott le az őszi dobogós helyezésről.

– Amikor nyáron megérkeztem Splitbe súlyos sérülésem után természetesen nem mertem arról álmodni, hogy ilyen remek fél-szezont zárhatok a Hajduk színeiben. Nem volt könnyű a beilleszkedésem, hiszen ahogy megérkeztem, hamar meg is sérültem, de aztán ahogy elterveztem, sikerült magam szépen felépíteni. Szépen lassan vettem az akadályokat: először csak csereként számoltak velem, aztán epizódszereplőként ugyan, de sikerült a bizalmat gólokkal is meghálálnom. Később már kezdőként számoltak velem, és szerencsére a gólokkal sem maradtam adós. Nagyon örülök, hogy ősszel tíz gólig jutottam, remélem, ezt a sorozatot tudom folytatni. Az önbizalmam jóval nagyobb, mint mondjuk a szezon elején volt, illetve az is nagyon sokat számít, hogy a teljes téli felkészülést már a Hajduk Splittel végezhetem – nyáron ez sem volt igaz.

– Hétvégén utazom vissza Splitbe, ahol megkezdjük a téli alapozást. Úgy tudom, törökországi edzőtáborba utazunk, igaz, a hajrában Joan Carrillo személyében új edző ült le a kispadra. A spanyol mester érkezése miatt nem tudom, változott-e a helyszín, de mindenképpen külföldi edzőtábor szerepel a programban.

Az őszi bombaforma után nem meglepő, hogy a nemzetközi sajtóban az elmúlt hetekben több ízben felmerült Futács Márkó lehetséges távozása. Az izraeli Maccabi Haifa mellett a horvát éllovas HNK Rijeka érdeklődéséről lehetett hallani – miközben a játékos szerződése 2017 júniusban lejár a Hajduknál…

– Nem foglalkozom a nemzetközi sajtóban felreppent pletykákkal, a célom ugyanis egyértelmű: szeretnék legalább olyan fél-szezont csinálni tavasszal Splitben, mint amilyen az őszi volt. Csak a Hajduk Splitre koncentrálok, minél jobb teljesítménnyel szeretnék a csapat hasznára lenni. Tavasszal vélhetően még több lehetőségem lesz a bizonyításra, hiszen ősszel eleinte még sérülés hátráltatott. Nem vagyok babonás, ezért újév alkalmából sem tettem fogadalmat, de az biztos: arra törekszem, hogy az őszi formámat megismételjem. A spliti vezetőknek március végéig van idejük tárgyalni velem a szerződés-hosszabbításról, meglátjuk, élnek-e a lehetőséggel. Remélem, a klub is hosszútávra tervez velem – úgy érzem, nyáron nagyon jó döntést hoztam, hogy a Split mellett tettem le a voksomat.

Futács Márkó ősszel az egyik legjobb formában játszó magyar támadó volt, de a nemzeti együttes bő keretében nem számoltak vele. Új év, új remények, márciusban Portugália lesz az első ellenfél vb-selejtezős tétmérkőzésen, a játékos viszont óvatosan fogalmaz a válogatott-visszatérésről.

– Szeretnék klubommal egy sikeres téli felkészülést magam mögött tudni, február közepén folytatódik Horvátországban a bajnokság, meglátjuk, milyen formában kezdek. Mindent elkövetek azért, hogy a lelkiismeretem tiszta legyen: én mindent megtettem a válogatott meghívóért! Onnantól kezdve Bernd Storck szövetségi kapitányon múlik, hív-e vagy nem hív, kiderül majd, van-e rám szükség a nemzeti csapatban vagy sem – nyilatkozta honlapunkon Futács Márkó.

Olvasói sztorik