Légiósok

Bogdán pozitívan tekint a jövőbe, a nyári alapozáson már folytatná a munkát

A magyar kapusnak több olyan ismerőse is pozitív példát jelent, akik már felépültek egy ilyen sérülésből és jelenleg is a pályán rúgják a bőrt.

Az angol másodosztályú bajnokság tizenhetedik fordulójában nem alakultak jól a dolgok Bogdán Ádám számára, hiszen a Wigan kapusa az 57. percben sérülés miatt hordágyon volt kénytelen elhagyni a pályát. Mint utólag kiderült, elülső keresztszalag-szakadást szenvedett a jobb térdében, valamint a porcnak is baja esett. A magyar játékos azóta már átesett a műtéten is, és a Rangadónak adott helyzetjelentést jelenlegi állapotáról.

– Jelenleg nagyon jól érzem magam két héttel a műtét után, az első hét azonban nagyon kemény és kellemetlen volt, nem vártam, hogy ennyire rossz lesz – kezdte a 29 éves kapus. – Már az uszodában is sok gyakorlatot – sétálás, guggolás a vízben – tudok végezni a lábammal. Összesen hat hétig mankózok, ez azért van, mert a porcomból is le kellett egy kicsit faragni, egy kis részét pedig visszavarrni, emiatt még nem tudok a teljes testsúlyommal sétálni. Haladok előre, erősítem a combomat, reggeltől estig szinte a rehabilitációmat végzem: gyógytorna, úszás, felsőtest erősítés teszi ki a napi programomat. Egyelőre az a cél, hogy miután letelik ez a hat hét, a dagadás is elmúljon a térdemben, aztán pedig még az is lehet, hogy egy hétre hazamegyek, és otthon folytatom a munkát, de egyelőre még nem javasolják a repülést. Azt gondolom, hogy relatíve elég korán elkezdhetek majd futni is, de nem akarok ennyire előre tekinteni, először csak a következő hetek lebegnek a szemem előtt – foglalta össze a mindennapjait Bogdán, majd kérésünkre visszaemlékezett arra a szituációra, amikor megsérült.

– Tudtam, hogy komoly a probléma, gondoltam, hogy sajnos minimum porcsérülés lesz belőle, mert ilyen sérülésem már volt korábban is, és akkor is hasonló kattanást éreztem a térdemben, de keresztszalag-problémára abban a pillanatban még nem gondoltam. Átvettem a labdát és próbáltam kitolni magamnak jobbra, hogy elrúgjam, aztán beragadt alám a labda, majd pedig rosszul tettem le a lábam. Visszanéztem a felvételt, elég furcsa, kitekert pozícióban volt a lábam, kicsit talán komikusnak is tűnt az egész jelenet. Az egyértelmű volt, hogy nem tudom folytatni a játékot, a térdem viszont csak másnap reggelre dagadt be, akkor éreztem, hogy ez nem csak porcsérülés – folytatta honlapunknak a Liverpooltól a Wigannek kölcsönadott hálóőr.

– Nem ijedtem meg, amikor közölték velem az orvosok, hogy minimum hat hónapot ki kell hagynom. Rengetegen felépültek már ilyen sérülésből, csak a magyar játékosok közül eszembe jut Korcsmár Zsolt, Szalai Ádám, Gera Zoltán vagy éppen Futács Márkó ilyen jellegű sérülése. Ők ezekből mind visszatértek és a mai napig is játszanak, pozitív példák a számomra – mondta bizakodóan a 20-szoros válogatott játékos. – Általában úgy fogok fel egy sérülést, hogy “oké, akkor most lehet kezdeni melózni a minél korábbi visszatérésen”. A rehabilitáció ad egy olyan lehetőséget, hogy minden olyan izmot megerősítsek, ami eddig talán nem volt olyan erős, fel lehet készülni a pályafutásom újabb szakaszára. Van időm és lehetőségem erre, a megfelelő szakemberek dolgoznak velem, hiszen az is fontos szempont, hogy a Liverpoolnál készülök a visszatérésre remek körülmények között. Egyből segítőkészek voltak velem a vezetők, ahogy hírt kaptak a sérülésemről. Öt fizioterapeuta dolgozik a csapatnál, én éppen ahhoz a szakemberhez kerültem, aki Coutinho felépülésén is munkálkodik. Hálás vagyok a sorsnak, tudom, hogy jó kezekben vagyok – mesélte tovább Bogdán Ádám, majd azért egy kicsit a távolabbi jövő is szóba került.

– A felkészülést alapesetben a Liverpoolnál fogom megkezdeni, hiszen az idei szezont követően még két évig ide köt a szerződésem. Az a tervem, hogy a nyári alapozásra felépüljek, ha a térdem is úgy akarja, akkor ez reálisnak tűnik. Egy nagyon jó felkészülést akarok végigcsinálni a csapattal, aztán pedig augusztus végére körvonalazódik, hogyan tervez velem a csapat – ez azonban még nagyon-nagyon mesze van – állította meg a gondolatmenetét a kapus, zárásként pedig összefoglalta a Wigannél töltött időszakát.

A most futó idényben tizenhét alkalommal védte a Chamionship-együttes kapuját, valahányszor kezdőként. Ezeken a találkozókon tizenkilenc gólt kapott, hat alkalommal viszont nem találtak be neki az ellenfél játékosai.

– Azt kaptam a Wigannél, amire számítottam, azzal a céllal érkeztem oda, hogy folyamatosan védjek. A bajnokságot ismertem, nem voltak szokatlanak a körülmények. Kicsit nehezen indult be a csapat, a vége felé azonban már voltak jó meccseink, illetve nekem is volt egy jó szériám, amikor több meccsen keresztül nem kaptam gólt. Az utóbbi időszakban is baromira jól éreztem magam a kapuban, magabiztos voltam, aztán sajnos jött ez a sérülés. Úgy vélem, rengeteg jó dolog jött volna a számomra a Wigannél, bár az igazság az, hogy nem egy felemelő érzés folyamatosan az alsóházban tanyázni. Szurkolok a csapatnak, hogy minél hamarabb elmozduljanak onnan – zárta honlapunknak adott interjúját Bogdán Ádám.

Olvasói sztorik