Légiósok

Leipzig, Hertha: az EL-szereplés elérhető

Szombat délután rangadó a Bundesligában: sok-sok magyar vonatkozással. Megszólalt a lipcsei és a berlini edző édesapja is.

Szinte hihetetlen, hogy a második helyen álló RBL fogadja (15.30, tv: Eurosport2) a negyedik Herthát, a Borsennek apropóján szólaltatta meg id. Dárdai Pált és Lőw Jánost.

– Nehéz mérkőzésre számítok, mert a Herthában sok a sérült. Ezúttal a magam részéről már egy döntetlennel is elégedett lennék – mondta a korábbi szövetségi kapitány apukája. A „másik oldalon” álló honfitársunk természetesen másként gondolkodik.

– Legrosszabb esetben lehet pontosztozkodás, de a Leipzig a favorit, és hazai környezetben be is fogja húzni a meccset – jelentette ki Lőw János.

Mi a Hertha és a Leipzig meglepetésszerű sikerének titka?

DP: – A Hertha a fiam irányítása alatt folyamatosan fejlődik. A játékosok erős egységet, igazi csapatot alkotnak. Pali a maximumot hozza ki belőlük. A Lipcsei más történet, ott rengeteg a pénz, azt vásárolnak meg, akit akarnak. Gyors, fiatal csapat.

LJ: – A Hertha igen masszív, ráadásul van egy nagyszerűen dolgozó, remek motivációs képességekkel megáldott edzője, Dárdai Pál személyében. Zsoltiék csapata tele van ambiciózus, fiatal játékosokkal, akik égnek a vágytól, hogy fejlődjenek. Elszánt, őszinte focit játszanak.

Hányadik helyen végezhet fia csapata a bajnokságban?

DP: – Ha nem hátráltatják folyamatos sérülések a csapatot, akkor a negyedik-ötödik-hatodik helyre, vagyis az egyenes EL-csoportkörös indulást érő helyekre oda kell érnie a Herthának. Nagyobb hullámvölgyre nem számítok, mert Pali tanult a korábbi hibákból.

LJ: – Egy-két téli erősítéssel az EL-indulás elérhető lehet, holott eredetileg egy stabil középmezőnybeli szereplés volt az elvárás. Egy biztos, a klub továbbra is a húszas éveik elején járó focisták szerepeltetésében gondolkodik.

Mire viheti a fia edzőként?

DP: – Pali intelligens, munkamániás edző, akinek hatalmas az akaratereje. A játékosokkal partnerként bánik. Egy erősebb szponzori háttérrel akár merészebb álmokat is szövögethetne Berlinben, de bármelyik Bundesliga-csapatnál megállná a helyét. Hosszú távon is sikeres edzői pályafutást jósolok neki.

LJ: – Zsolti ragyogó ember. Reggeltől estig dolgozik, akaratos, céltudatos segédedző, akit nagyon szeretnek a játékosok. A Leipzig jó szereplése hetven százalékban neki köszönhető, és csak harmincban a vezetőedzőnek. Jól érzi magát a háttérszerepben, de lesz ő még vezetőedző.