Légiósok

Német vagy magyar válogatott lesz ifjabb Dárdai?

Berlinben született, a Hertha futballistája, megfordult már a német nemzeti csapat keretében. Vajon hol köt ki a korábbi szövetségi kapitány fia?

Dárdai Pál legnagyobb fia, a 17 éves ifj. Dárdai Pál a Hertha BSC utánpótlás-csapataiban pallérozódik. A korábbi magyar szövetségi kapitány gyermeke a nyári alapozás során már a berlini nagycsapattal is készülhetett; ősszel többnyire a Hertha BSC U19-es csapatában számoltak vele. Tíz mérkőzésen lépett pályára az idei szezonban, két gól és egy gólpassz a mérlege – remek kvalitásaira pedig már a németek is felfigyeltek… A szélsőként bevethető játékos Németországban született, úgy tudjuk, német és magyar kettős állampolgár, ám utánpótlás szinten tétmérkőzésenmég egyik nemzeti együttes színeiben sem lépett pályára.

Ugyanakkor a Transfermarkt és a német szövetség, a Deutscher Fußball-Bund hivatalos oldalán is találkozhattunk a kisebbik Dárdai nevével, mégpedig az U18-as német bő, novemberi keretben. Ami tény: az ifjú reménység utánpótlás tétmérkőzésen még nem lépett pályára a Nationalelf színeiben, ahogy egyébként a magyarban sem. A német szövetség hivatalos oldalán már a decemberi, izraeli edzőtáborba (decemberi 10-16.) kijelölt U18-as keret névsora látható, ahova azonban nem kapott meghívót az ifjabbik Dárdai.

Az U18-as német csapat legutóbb november közepén Hollandiával és Írországgal vívott barátságos mérkőzést. A nemzeti együttes a két találkozóra hangolva november hatodika és tizenötödike között spanyolországi edzőtáborba vonult, a bő keret listáján pedig Dárdai Pál nevével is találkozhattunk, aki azonban a hollandok elleni találkozón (november 14.) nem lépett pályára. A Transfermarkt beszámolója szerint az írek elleni mérkőzésen (november 13.) a padon ült, de lehetőséget nem kapott.Ezen adatok a fenti lista alján jól láthatóak.

Mi a FIFA-szabály?

Korábban a kettős állampolgársággal rendelkező labdarúgók 21 éves korukig dönthették el, hogy melyik válogatottban szeretnének játszani. Ezt a megkötést 2009-ben törölték, az azóta érvényben lévő szabály szerint egy futballista bármikor “átigazolhat” másik válogatottba, amennyiben az új országnak is állampolgára, és a régi színeiben nem lépett pályára felnőtt tétmérkőzésen.
Vagyis: nemcsak, hogy a korosztályos szereplések nem számítanak, hanem a barátságos összecsapások sem. A lényeg: ha valaki felnőttként nem szerepelt tétmérkőzésen egy adott ország színeiben, akkor bármikor válthat a másikra, függetlenül attól, hogy korosztályos szinten játszott-e.

Kíváncsiak voltunk, vajon döntött-e már a berlini kupaktanács, vagyis Dárdai Pál családja, ám a korábbi szövetségi kapitány nem kívánt nyilatkozni nekünk ebben a kérdésben…

Ennek tükrében csak vélelmezzük, hogy a kérdés egyelőre nyitott, netán Dárdaiék nem szeretnék nagy dobra verni, hogy Palkó német színekben képzeli el a jövőjét…

A magyar korosztályos válogatottat felkészítő Németh Antal honlapunknak elárulta, természetesen tud arról, hogy a „kis” Dárdai egyre feljebb lépked a berlini szamárlétrán, s minthogy minden jó labdarúgóra szükség van, örömmel venné, ha jönne. A kérdés ugyanakkor Bernd Storck sportigazgató kompetenciája is. A jelenlegi 18 évesek – Palkó jövő áprilisban tölti be a 18-at – februárban kezdik el a felkészülést a jövő őszi U19-es Európa-bajnoki selejtezőre, Németh nem bánná, ha Dárdait is a csapatában tudná.

Honlapunk természetesen kíváncsi volt a Magyar Labdarúgó Szövetség véleményére is, Sipos Jenő szóvívő pedig az alábbiakat nyilatkozta az üggyel kapcsolatban.

– Azt, hogy egy játékos melyik válogatottban szeretne játszani, saját magának kell eldöntenie, belső indíttatásból, ebbe mi nem kívánunk beleszólni – mondta Sipos Jenő.

Olvasói sztorik